Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdris Bostan

İdris BostanOsmanlı Denizciliği yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.4/10
15 Kişi
46
Okunma
15
Beğeni
1.839
Görüntülenme

İdris Bostan Gönderileri

İdris Bostan kitaplarını, İdris Bostan sözleri ve alıntılarını, İdris Bostan yazarlarını, İdris Bostan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tersane Kelimesinin Etimolojik Kökeni
Tersane kelimesi, Arapça "dârü's-sınâ'a" kelimesinden gelmektedir ve birçok Akdeniz ülkesi tarafından yüzyıllarca değişik şekillerde kullanıldıktan sonra Türkçeye girmiştir. Bu kelime, İspanyollar tarafından "ataruzana, arsenal, darsena", Portekizliler tarafından "darsanale, drasena" İtalyanlar tarafından "arsenale, darsena", Maltalılar tarafından "tarzna, tarznar" şekillerinde kullanılmıştır.
253 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kaynak Eser
16. yy-19. yy arası Osmanlı Donanması hakkında arşiv belgelerine dayalı, ayrıntılı, gemi tiplerinin resimlerini havi kaynak eser. Konuya ilgisi olan herkesin elinin altında bulunması gereken bir kitap.
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Osmanlıların deniz organizasyonlarında üstünlük elde etmeleri, Karadeniz’i diğer devletlerin ticaret gemilerine kapalı hale getirmeleri, özellikle Orta ve Doğu Akdeniz’de anlaşma olmadan hiçbir devlete yaşam sahası bırakmamaları, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Afrika’yı aşarak bölgeye gelen Portekiz, Hollanda ve İngiltere gibi devletlerin
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
253 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Osmanlılar ve Deniz
Kitap Osmanlıların denizle olan ilişkilerini detaylı bir şekilde inceliyor. Kitabın ilk bölümünde kronolojik sıra ile Osmanlı Devleti’nin denizle tanışmasından yıkılışına kadar süreçte önemli tarihi gelişmeler kısaca anlatılmakta. İkinci bölümde ise Osmanlı denizciliğinde yer alan tüm görevliler tanıtılmakta. Üçüncü bölümde ise ayrıntılı bir şekilde tarih boyunca kullanılan tüm askeri gemiler tanıtılmakta. Bunun yanı sıra geniş ekler bölümüyle önemli tarihi vesikaların birer kopyasını da barındırıyor. Kitap başlıkta belirttiği içeriği hakkını vererek anlatıyor. Baskı kalitesi, içerisinde yer alan resimleri, anlatımıyla çok başarılı bir eser olmuş.
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
Tersane kelimesi, Arapça "dârü's-sınâ'a" kelimesinden gelmektedir.
Osmanlı donanmasını teşkil eden gemiler, kürekli ve yelkenli olarak iki gruba ayrılıyordu. Kürek ve yelkenle yürüyen gemilere çekdiri, çekdirir veya çekdirme, yalnız yelkenle yürüyen gemilere ise, yelkenli veya kalyon sınıfı gemiler deniliyordu.
Reklam
Tarihte hiçbir deniz vasıtası kadırgalar kadar uzun ömürlü olmamıştır. Eski Yunan, Roma, Bizans ve diğer Akdeniz devletleri ile Osmanlılar bu gemi modelini kullanmışlar.
Katip Çelebi'ye göre, XVII. yüzyılda her kadırgada 100 savaşçı ile birlikte, 196 kürekçi, 20 halatçı, iki dümenci, bir yelkenci, iki gûmi, iki kürek yapıcı, iki kalafatçı, iki neccar ve bütün bu mürettebatın üstünde bir reis olmak üzere 328 kişi mevcuttu.
Kürekçiler normal şartlarda nöbetleşe kürek çektiklerinden, önce kadırganın baş tarafından birinci direğe kadar olan kürekçiler iki saat boyunca kürek çekiyor, sonra onlar dinlenirken kıç tarafa kadar olan forsalar aynı süreyle kürek çekiyorlardı. Kadırganın hızlanması gerektiğinde ise kürekleri hep birlikte çekiyorlardı.
Bir kadırgadaki kürekçilerin Türk ve forsa olarak sıralanması geminin güvenliği açısından da önemliydi. Kürekçisinin tamamı forsa olan gemilerde, forsaların bazen gemiyi basıp ele geçirerek kaçtıkları oluyordu.
59 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.