Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdris Bostan

İdris BostanOsmanlı Denizciliği yazarı
Yazar
Derleyen
Editör
8.4/10
15 Kişi
45
Okunma
14
Beğeni
1.764
Görüntülenme

İdris Bostan Gönderileri

İdris Bostan kitaplarını, İdris Bostan sözleri ve alıntılarını, İdris Bostan yazarlarını, İdris Bostan yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstanbul'da halk, Midilli'nin işgalini iki gün sonra İkdâm, Sabah ve Tasvîr-i Efkâr gazetelerinden öğrendi.
Adanın son sahipleri olan Osmanlılar, 450 yıl boyunca Midilli'de söz sahibi idiler (1462-1912).
Reklam
19. yüzyıl sonlarında Midilli'de 61 cami, 38 hamam, 7 tekke, 4 medrese, 93 kilise-manastır ve 147 okul bulunuyordu. Osmanlı döneminden günümüze intikal eden mimari eser sayısı ise oldukça azdır.
Midilli'nin Yunan askeri tarafından işgali üzerine onlara yardım ve rehberlik etmek üzere kurulan ve Batı Anadolu'dan bazı Rum vatandaşların da katıldığı bu çeteler ve işbirlikçileri Midilli'deki savunmasız Müslüman ahaliden kimini öldürmüş, kimi kadınlara tecavüz etmiş, ev ve mallarını yağmalamıştı.
Osmanlı Rumlarından bazıları çeteler arasına karışarak her tarafa saldırdılar. Midilli şehrine yakın bulunan köyleri basarak halkın para, mücevher ve kıymetli eşyalarına el koydukları gibi kadın ve kızların başlarını açarak zorla kahvehanelere götürmek suretiyle taciz ettiler ve engel olmaya çalışanları öldürdüler.
Teslim teklifi karşısında Abdülgani Bey, Osmanlı askerinin cephanesi bitmeden ve kasaturaları kırılmadan teslim olmayacağını bildirdi ve askere savaş hazırlıkları için emir verdi.
Reklam
Cervantes İnebahtı Savaşı'nda
...Donanma Komutanı Don Juan yaralandı ve Don Kişot romanının müellifi Cervantes de sol kolunu kaybetti.
Barbaros
Yabancı gözlemcilerin ifadesiyle, Fransa ve İspanya kralları onu kendi taraflarına çekebilmek için teşebbüslerde bulunmuşlar, Barbaros ise Osmanlı hizmetine girmeyi Cezayir sultanı olmaya tercih etmiştir.
Tersane Kelimesinin Etimolojik Kökeni
Tersane kelimesi, Arapça "dârü's-sınâ'a" kelimesinden gelmektedir ve birçok Akdeniz ülkesi tarafından yüzyıllarca değişik şekillerde kullanıldıktan sonra Türkçeye girmiştir. Bu kelime, İspanyollar tarafından "ataruzana, arsenal, darsena", Portekizliler tarafından "darsanale, drasena" İtalyanlar tarafından "arsenale, darsena", Maltalılar tarafından "tarzna, tarznar" şekillerinde kullanılmıştır.
253 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Kaynak Eser
16. yy-19. yy arası Osmanlı Donanması hakkında arşiv belgelerine dayalı, ayrıntılı, gemi tiplerinin resimlerini havi kaynak eser. Konuya ilgisi olan herkesin elinin altında bulunması gereken bir kitap.
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Osmanlıların deniz organizasyonlarında üstünlük elde etmeleri, Karadeniz’i diğer devletlerin ticaret gemilerine kapalı hale getirmeleri, özellikle Orta ve Doğu Akdeniz’de anlaşma olmadan hiçbir devlete yaşam sahası bırakmamaları, Kızıldeniz, Basra Körfezi ve Afrika’yı aşarak bölgeye gelen Portekiz, Hollanda ve İngiltere gibi devletlerin
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
253 syf.
9/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Osmanlılar ve Deniz
Kitap Osmanlıların denizle olan ilişkilerini detaylı bir şekilde inceliyor. Kitabın ilk bölümünde kronolojik sıra ile Osmanlı Devleti’nin denizle tanışmasından yıkılışına kadar süreçte önemli tarihi gelişmeler kısaca anlatılmakta. İkinci bölümde ise Osmanlı denizciliğinde yer alan tüm görevliler tanıtılmakta. Üçüncü bölümde ise ayrıntılı bir şekilde tarih boyunca kullanılan tüm askeri gemiler tanıtılmakta. Bunun yanı sıra geniş ekler bölümüyle önemli tarihi vesikaların birer kopyasını da barındırıyor. Kitap başlıkta belirttiği içeriği hakkını vererek anlatıyor. Baskı kalitesi, içerisinde yer alan resimleri, anlatımıyla çok başarılı bir eser olmuş.
Osmanlılar ve Deniz
Osmanlılar ve Denizİdris Bostan · Küre Yayınları · 20077 okunma
Tersane kelimesi, Arapça "dârü's-sınâ'a" kelimesinden gelmektedir.
Osmanlı donanmasını teşkil eden gemiler, kürekli ve yelkenli olarak iki gruba ayrılıyordu. Kürek ve yelkenle yürüyen gemilere çekdiri, çekdirir veya çekdirme, yalnız yelkenle yürüyen gemilere ise, yelkenli veya kalyon sınıfı gemiler deniliyordu.
58 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.