Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jacques Benoist-Méchin

Jacques Benoist-MéchinKurt ve Pars yazarı
Yazar
7.6/10
37 Kişi
144
Okunma
4
Beğeni
2.430
Görüntülenme

Jacques Benoist-Méchin Gönderileri

Jacques Benoist-Méchin kitaplarını, Jacques Benoist-Méchin sözleri ve alıntılarını, Jacques Benoist-Méchin yazarlarını, Jacques Benoist-Méchin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
300 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitabın yorumunu sonundan başlayarak yapmak istiyorum. Yazar bu kitabı yazdıktan sonra Anıtkabir'i ve Ankara'yı ziyaret ediyor en çok etkilendiğim yerlerinden biri bu oldu. Bir çok kitap okumama rağmen genelde bilinenleri tekrar ve tekrar suretiyle okudum kitap anlaşılması kolay bir dille yazılmış ama daha kaliteli kitaplar var tabi ki piyasa da nadir olarak kendi yorumlarını da katan yazar bazı bölümleri atlamış sanırım kitabı uzun tutmamak adına yapmış bana göre önemli olan bölümleri bulamadım bazı yerler ise kısa olarak üzerinden geçilmiş Atamızdan bahsederken Bozkurt diye hitap etmesi kitabın vurucu taraflarından biri sanırım Armstrong'dan etkilenmiş bildiğiniz üzere yazarın Bozkurt adlı kitabı var ve o da benim okunacaklar listemde ayrıca başka yazar arkadaşlarından da alıntılar yapmış yeni başlayanlar için okunabilecek kitaplar listesine eklenebilir.
Kurt ve Pars
Kurt ve ParsJacques Benoist-Méchin · Kum Saati Yayınları · 2001126 okunma
Reklam
“Zaten o mücadeleden korkmazdı. Kendisine karşı gelindiğini görünce hemen direnirdi.”
Sayfa 227
“Mustafa Kemal bu misali daima gözleri önünde bulundururdu. O zaten padişah halife hüviyetinde imparatorlukla hilafeti şahsında birleştirmiş bir adamın memleketinden değil mi idi? Ve bundan dolayı değil mi idi ki Türk milleti hiçbir vakit bir vatan kuramamıştı? O mazinin hatasına tekrar düşmek istemiyordu. Dini sefer kadar fetih ve istila fikrinden de uzaktı. O, tek millet çerçevesini aşan her şeyin hasmı idi. Çünkü bu gafletlerin imparatorluğun yeşermesine yol açtığını biliyordu. Onun tek amacı Türkiye’yi sağlam sınırlarla çevirmek ve mazinin ayak bağlarından kurtulmuş modern, tek bir ırktan meydana gelen bir bağımsız millet haline getirmekti. Bu iş tamamlanabilmek için çok hizmet isterdi.”
Sayfa 217
Milliyetçiliği nispetinde, en mükemmel bir emperyalistlik aleyhtarı idi. Renan, bu iki prensip arasındaki tezadı çok iyi bir şekilde aydınlatmıştır. O, Almanya ile İtalya’nın birisinin imparatorluk davasıyla diğerinin papalık davasıyla milli tecerrüd işlerinde nasıl bocaladıklarını anlattıktan sonra: “Milli bir ruhun birinci şartı, evrensel rol iddiasından vazgeçmektir, çünkü evrensel rol milliyetin tahripçisidir” diyor.
Sayfa 216
Türkiye, bundan böyle hür ve temiz olarak yalnız Türklerindir.
“Bu manzaraya iyi bakınız! Bu akşam bir devrin sona erişine şahit oluyorsunuz. Bu, memleketimizdeki ecnebi vesayetinin çöküşüdür. Bu ateş, bir semboldür, vatanımızın hainlerden ve sömürücülerden nihayet kurtulduğuna işarettir. Türkiye, bundan böyle hür ve temiz olarak yalnız Türklerindir.”
Sayfa 196
Reklam
“…Bu beyanat, Mustafa Kemal’in içinden taşan gururunun tezahürüdür; öyle bir gurur ki, henüz hür bulunan bir ülke parçasında ayakta duran Türkler arasında bir Türk oluşundan ileri geliyordu. Bu gururun diğer bir kaynağı da arkasında altı asırlık bir tarih bulunan bu fatih millete mensup bulunmanın güvenince sahip bir adam olmasıydı.”
Sayfa 151
216 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.