Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Moris Fransez

Moris FransezSpinoza'nın Tao'su yazarı
Yazar
9.2/10
20 Kişi
76
Okunma
10
Beğeni
2.025
Görüntülenme

Moris Fransez Sözleri ve Alıntıları

Moris Fransez sözleri ve alıntılarını, Moris Fransez kitap alıntılarını, Moris Fransez en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Doğasından belli bir etkinin doğmadığı hiçbir şey yoktur.”
Sayfa 27
"Zihin fikirleri oluşturur" demek ile "fikirler zihni oluşturur" demek arasında bir fark yoktur çünkü söz konusu olan bir neden-sonuç ilişkisi değil, bir ayrılmazlık, bir içindeliktir. Aynı biçimde, Tanrı da, evrenin yabancısı değildir; bütün şeyler Tanrı'yı, Tanrı da bütün şeyleri oluşturur. Evrenin sırların sızarsak, Tanrıya sokulmuş oluruz. "Tanrıyı anlamak" ile "Evrenin sırrını çözmek" ifadeleri eş anlamlıdır.
Reklam
Batı felsefesinin fırtınalı sularında uzun bir yolculuk yaptıktan sonra Spinoza ile karşılaşan, “bilgelik dostu” okyanusun sessiz fakat uçsuz bucaksız dibi ile tanışmış gibi olur. Derinliklerin ne kadar durgun ve dingin olduğunu gözler, fırtınaların yüzeyde kopan ve sadece yüzeydekilere zarar veren kuru gürültüden başka bir şey olmadığını görür.
"Bir beden, aynı anda birçok eylemi yapmaya ya da karşılamaya, diğer bedenlerden ne kadar daha yatkınsa, zihni de aynı biçimde, aynı anda birçok şeyi algılamaya daha yatkındır." (E. II, Ö. 13, Not)
Doğanın bir amacı olması gerektiğini düşünmesi, insanın temel bir önyargısından kaynaklanır. İnsan, kendi isteklerinin farkında olup, onu bir şey istemeye iten nedenlerin farkında olmadığı için, yaptığı her şeyi, özgür istenci ile ve bir amaç uğruna yaptığına inanır.
Sumum Bonum (En Yüce İyi)
En yüce, en üstün iyi şey kişinin, bu üstün doğanın -mümkünse başka bireylerle birlikte- keyfine varmasıdır.
Reklam
Felsefe okuyucusunun istediği, hap ile beslenmek değil, beslenirken biraz da lezzet almak, hatta neden olmasın, bir şölene katılmaktır.
Tanrı, dünyayı "yukarıdan" değil, içinden yönetmektedir.
"L...] aynı şekilde, insan bedeninin yapısını gördükleri zaman o aptalca şaşkınlığa uğrarlar ve bu muhteşem zanaatın nedenini bilmedikleri için, bunun ilahi ya da doğaüstü bir sanatçının yapıtı olduğunu çıkarırlar. Ve durum öyle gelişir ki, bir aptal gibi hayranlık duymak yerine, mucizelerin gerçek nedenlerini araştıran, doğanın şeylerini bir bilim adamı olarak anlamaya çalışanlar dinsiz ve imansız olarak görülürler ve halk yığınlarının Tanrının ve Doğanın yorumcusu olarak taptıkları tarafından da, öyle oldukları ilan edilir. Bunlar bilirler ki, cehaleti yok etmek, bu aptalca şaşkınlığı yok etmektir ki bu ise, kanıtlamalarını ve otoritelerini koruyabilmeleri için ellerindeki tek araçtır."
Tanrı Fiziktir
Tanrı yaratıcı değildir, üretkendir; zorunluluk altında üretir, yani üretmemezlik edemez. (Bir üçgenin üç açısının toplamı nasıl 180 derece etmezlik edemezse)
Reklam
Önsöz
Bir “Felsefecinin” ilgi odağı Felsefe, Filozofunki ise Yaşamdır. Günlük lisanda, filozof sözcüğü, gerçek anlamında değil de, “bilge kişi” ya da “felsefe Hocası”, anlamlarında kullanıldığı için, “kendimi filozoftan sa- yıyorum” diye bende biraz tevazu eksikliği görecek olanlar çıkabilir. Oysa filozof, bilgeliğin sadece DOSTU olan, BİLGE OLMAK İSTEYEN kişidir ve dolayısıyla da, insanın filozof olduğunu söylemesinde, tevazu göstermesini gerektiren bir husus yoktur. Felsefe Hocalığına gelince, bu, ayrı bir meslektir ve bir filozofun, felsefe hocası, felsefe hocasının da filozof olması gerekmez; nasıl ki sanat tarihçisinin ya da sanat eleştirmeninin sanatçı olması gerekmezse.
Bunlar bilirler ki, cehaleti yok etmek, bu aptalca şaşkınlığı yok etmektir ki bu ise , tanıtlamalarını ve otoritelerini koruyabilmeleri için ellerindeki tek araçtır.
Sayfa 155Kitabı okudu
Spinoza'ya göre, nedeni henüz anlaşılamamış bir olayın nedenini Tanrının istencine bağlamak, Tanrıyı "cehaletin sığınağı" yapmaktır.
Sayfa 155Kitabı okudu
Spinoza için "öteki" yoktur. Tüm insanlar, birbirinin aynıdır; herkes yaşadığı koşulların bir bileşkesi, bir sonucudur. Aynı koşullar altında, hepimiz aynı biçimde düşünür, aynı biçimde davranırız. Spinoza için, kendisi gibi düşünmeyenler, hasım ya da düşman degil, kendisine apaçık górünen bir gerçeği, belirli koşulların belirlemesi sonucu, kavrama olanağı olmayan insanlardır.
"Fikirlerin düzeni ve bağıntısı, şeylerin düzen ve bağıntısı ile aynıdır."
Etika, 7. ÖnermeKitabı okudu
184 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.