Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Moris Fransez

Moris FransezSpinoza'nın Tao'su yazarı
Yazar
9.2/10
20 Kişi
76
Okunma
10
Beğeni
2.074
Görüntülenme

Moris Fransez Sözleri ve Alıntıları

Moris Fransez sözleri ve alıntılarını, Moris Fransez kitap alıntılarını, Moris Fransez en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Felsefe okuyucusunun istediği, hap ile beslenmek değil, beslenirken biraz da lezzet almak, hatta neden olmasın, bir şölene katılmaktır.
Sumum Bonum (En Yüce İyi)
En yüce, en üstün iyi şey kişinin, bu üstün doğanın -mümkünse başka bireylerle birlikte- keyfine varmasıdır.
Reklam
Doğanın bir amacı olması gerektiğini düşünmesi, insanın temel bir önyargısından kaynaklanır. İnsan, kendi isteklerinin farkında olup, onu bir şey istemeye iten nedenlerin farkında olmadığı için, yaptığı her şeyi, özgür istenci ile ve bir amaç uğruna yaptığına inanır.
Tanrı Fiziktir
Tanrı yaratıcı değildir, üretkendir; zorunluluk altında üretir, yani üretmemezlik edemez. (Bir üçgenin üç açısının toplamı nasıl 180 derece etmezlik edemezse)
"L...] aynı şekilde, insan bedeninin yapısını gördükleri zaman o aptalca şaşkınlığa uğrarlar ve bu muhteşem zanaatın nedenini bilmedikleri için, bunun ilahi ya da doğaüstü bir sanatçının yapıtı olduğunu çıkarırlar. Ve durum öyle gelişir ki, bir aptal gibi hayranlık duymak yerine, mucizelerin gerçek nedenlerini araştıran, doğanın şeylerini bir bilim adamı olarak anlamaya çalışanlar dinsiz ve imansız olarak görülürler ve halk yığınlarının Tanrının ve Doğanın yorumcusu olarak taptıkları tarafından da, öyle oldukları ilan edilir. Bunlar bilirler ki, cehaleti yok etmek, bu aptalca şaşkınlığı yok etmektir ki bu ise, kanıtlamalarını ve otoritelerini koruyabilmeleri için ellerindeki tek araçtır."
Tanrı, dünyayı "yukarıdan" değil, içinden yönetmektedir.
Reklam
Spinoza’nm etiğinin, ödevlerimizi yerine getirmek suretiyle nasıl iyiliğe kavuşacağımızı anlatan bir Ahlak felsefesi ile hiç bir benzerliği yoktur. Etik, tam tersine, alışılagelmiş düşüncede ve günlük yaşamda ahlaksızlık, zayıflık, v.b. gibi olumsuz sıfatlarla nitelendirilen davranış, tutum ve ruh hallerimizi anlamak suretiyle, nasıl özgürlüğümüzü gerçekleştirebileceğimizi izah eden bir kitaptır.
Spinoza için "öteki" yoktur. Tüm insanlar, birbirinin aynıdır; herkes yaşadığı koşulların bir bileşkesi, bir sonucudur. Aynı koşullar altında, hepimiz aynı biçimde düşünür, aynı biçimde davranırız. Spinoza için, kendisi gibi düşünmeyenler, hasım ya da düşman degil, kendisine apaçık górünen bir gerçeği, belirli koşulların belirlemesi sonucu, kavrama olanağı olmayan insanlardır.
Şeyleri kolaylıkla ve yanılgıya düşmeden kavrayabilmesi için anlama yeteneğimizi tedavi etmenin ve saflaştırmanın bir yolunu bulmalıyız.
"Ustanın" yazılarını okumak isteyen, sıkı bir takipten geçiyor, okumaya “layık” olup olmadığına bakılıyordu.
184 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.