Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Norman Stone

Norman StoneBirinci Dünya Savaşı yazarı
Yazar
8.1/10
72 Kişi
252
Okunma
16
Beğeni
2.768
Görüntülenme

Norman Stone Sözleri ve Alıntıları

Norman Stone sözleri ve alıntılarını, Norman Stone kitap alıntılarını, Norman Stone en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Napoleon, Mısır'ın ardından, padişah teslim olur umuduyla Osmanlı yönetimindeki Suriye'ye ilerlemiş, hayali gerçekleş­meyince ordusunu terk edip Fransa'ya geri dönmüştü. 50 yıl sonra yeğeni, amcasının yaptığı hatayı tekrarlamamaya karar­lıydı. Her şeyden önce, İngiltere ile çatışmaya girmeyecekti. Fakat gözlerini Ortadoğu'ya
Sayfa 155 - Ketebe Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu 1517 yılında Mısır’ın fet­hiyle Halifeliği ele geçirmişti ve İngilizler yumuşak başlı bir kişilik vasıtasıyla bu unvanı yeniden ele geçirmenin Araplar tarafından epeyce destekleneceğine inanıyorlardı. Türklere karşı Arap isyanlarını desteklediler, Arabistanlı Lawrence da bu görevi memnuniyetle karşıladı. Derken bü­tün bunların bir hayal olduğu ortaya çıktı (sonradan bu hikâ­ye, tıpkı Cesur Yürek gibi içi boş bir tarihî anlatıyla çekilmiş meşhur bir filmin konusu olmuştur). Aslına bakılırsa çok az sayıda Arap subayı Osmanlı ordusunu terk etmişti. Hatta bir­çoğu savaşın ardından Türklerin bağımsızlık mücadelesine bile katıldı.
Reklam
Ne var ki 1914-1918 yılları arasında Batı Cephesi'ndeki sa­vaşlar Fransız generallere 1940 yılında neyle karşılaşacak­larını öğretmiş olmalıydı. Hikaye romantik süvari taarruz­larıyla başladı. Ancak 4 yıl içinde Batı Cephesi -ve bütün dünya- 1870'ten 1940'a ilerlemişti. 1918 yılına gelindiğinde savaşın her iki tarafındaki teknisyenler modern savaşın 19. yüzyıl savaşlarına pek de benzemediğini anlamıştı. 1918'de 1940'ın yöntemleri kullanılıyordu ve sorunu en iyi anlayan Fransızlara zaferi getirmişti. Mühendislik açısından tanklar ve uçaklar kilit öneme sahipti ancak generallerin aynı zaman­ da top mermisini de iyi kullanmaları gerekiyordu; ayrıca bu üçünün daha evvel hiyerarşide ciddi bir öneme sahip olmayan piyadelerle işbirliği yapması şarttı.
Sayfa 147 - Ketebe Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
Çok uluslu imparatorlukların devasa problemleri ile yüz yüze kalan Rusya ve Türkiye'de başka bir formül bulundu. Liberal Çar II. Alexander 1881 yılında suikasta kurban gitti ve oğlu III. Alexander (1881-1894) lafını esirgemeyen bir tepki poli­tikasını benimsedi. Aynısı II.Abdülhamid için de geçerliydi; anayasayı rafa kal­dırdı, anayasanın yapıcısı Midhat Paşa'yı (nihayetinde ölüme sürüklenmiştir) sürgüne yolladı. İki imparatorlukta da polis eskiye nazaran daha geniş yetkilere sahip oldu. İkisinde de sansür vardı; ikisinde de gizli bir istihbarat ağı çalışma yürüt­mekteydi ve sürgünler gizlice izleniyordu. Vurgu, otokrasi ve din üzerindeydi; özellikle de İslam'ın politikleştiği Osmanlı devletinde durum böyleydi.
Sayfa 63 - Ketebe Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
Olup bitenleri gören bir Fransız general şöyle diyordu: "Bu bir barış antlaşması değil, yirmi yıl sürecek bir ateşkestir". General haklı çıktı.
1853-56 yılları arasında gerçekleşen Kırım Savaşı ilk modern savaştır: Buharlı gemi, elektrikli telgraf ve Minié marka tüfek gelecekteki büyük makine savaşlarının habercisidir. Bu savaş bir başka bakımdan da modern olarak tanımlanabilir: Ortaya çıkış sebebinin son derece basit olması. Büyük Güçler saçma sapan anlaşmazlıklar yüzünden sava­şa girmişlerdir; örneğin 1870 Fransa-Prusya Savaşı'na düş­manca gazete yazıları sebep olmuştur. Kırım Savaşı'nda ise Osmanlı himayesindeki Kudüs'te yer alan Hristiyanlara ait kutsal yerlerin anahtarının Katolik rahiplerde mi, yoksa Rus Ortodoks rahiplerde mi durması gerektiği ile ilgili bir tartış­ma savaşı getirmiştir. Ancak bütün bu savaşlardaki asıl sebep, halkın fikirleridir. Osmanlı Devleti ve sonrasında İtalya ile ittifak yapan İngiltere ve Fransa, Rusya ile halkları Rusya'yı -Ronald Raegan'ın da dediği gibi- 'şeytani imparatorluk' ola­rak gördüğü için savaşa girmiştir. Çar I. Nicholas ise 'Avru­pa'nın jandarması' idi.
Sayfa 68 - Ketebe Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
Tarihte filmi alınan ilk diplomatik antlaşma Beyaz Rusya'nın Brest-Litovsk kentinde 9 Şubat 1918 günü sabahın erken saatlerinde imzalandı.
Büyük Buhran
1924 yılında bir atlıkarınca sistemi devreye girdi: ABD, Fransa’ya olan tazminat borçlarını ödemek için Almanya’ya kredi verecek; Fransızlar da Almanlardan gelen para ile Büyük Britanya’ya olan borçlarını öderken, İngilizler de bu para ile Amerika’ya olan borçlarını ödeyecekti. Bu saçmalık 1929 yılında Wall Street’in çöküşüyle patladı, dünya ekonomisi çöktü ve Büyük Buhran başladı.
Sayfa 200Kitabı okudu
Ukrayna ile birlikte Rusya bir ABD'dir. Ukraynasız Rusya ise bir Kanada'dır.
Daha 1918'de savaşın etkisiyle birlikte Alman olan her şeye karşı duyulan derin nefret dalgasına karşın Londra'da Alman­larla pazarlık masasına oturulması gerektiğini savunan üst dü­zey şahsiyetler bulunuyordu. Onlara göre İngiltere dalgalara hükmedecek, Almanya da Avrasya'nın hakimi olacaktı. Bu görüşlerin satır aralarında Almanya ile barış yapılması şeklin­ de bir eğilimin var olduğunu görürüz. Almanya Dışişleri Bakanlığı mensubu ve bir İngiliz aşığı olan Baron von Kuehlmann, İspanya aracılığıyla Almanların bir anlaşma yapmaya hazır oldukları mesajını yolladı. Buna göre İngiltere Almanya'nın doğudaki hegemonyasını kabul ederse Belçika boşaltılacaktı. Bu teklifin ne kadar samimi olduğu tartışmalıdır. O dönemde Alman ordusu ve sanayicileri Kongo'dan sürekli bir kaynak akışına sahip olan zengin sanayi ülkesi Belçika'yı kontrol altında tutma konusunda oldukça istekliydi. Fakat Lloyd George, bir sürelik tereddüdün ardından bu teklifi reddetti. Daha sonra Fransızlara bu tekliften bahsetti ve onlara bir Al­man toprağı olan Alsace-Lorraine üzerindeki hak iddialarını destekleyeceğini iletti. Durumu şöyle açıklıyordu: Rusya'nın kaynaklarına sahip bir Almanya karşı konulamaz ve yenile­mez olacaktır.
Sayfa 117 - Ketebe Yayınları 1. BaskıKitabı okudu
305 öğeden 201 ile 210 arasındakiler gösteriliyor.