Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rene Guenon

Rene GuenonModern Dünyanın Bunalımı yazarı
Yazar
8.1/10
149 Kişi
1.044
Okunma
191
Beğeni
10,9bin
Görüntülenme

Rene Guenon Gönderileri

Rene Guenon kitaplarını, Rene Guenon sözleri ve alıntılarını, Rene Guenon yazarlarını, Rene Guenon yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Böyle tuzakların olması kaçınılmazdır. Ama bu tuzaklara aracılık eden kişinin vay haline!" (Matta 18: 5-9)
Reklam
İnsan tabiati daima tatmin olabileceğinden daha fazla suni ihtiyaçlar yaratır.
❝Modern dünya, hoşgörünün en yüksek erdem olduğu konusunda ısrar ederek, gerçek ile batıl arasındaki ayrımı gözden kaçırmıştır. Gerçek bilgelik, tüm inanç ve görüşlere ayrım gözetmeksizin hoşgörü göstermekte değil, neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt etmekte yatmaktadır. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu ayırt etmeden hoşgörü yalnızca kayıtsızlıktır ve yalnızca kafa karışıklığına ve ahlaki çürümeye yol açar. Gerçek bilgelik arayıcısı, popüler görüşün akıntısına karşı tek başına durmak anlamına gelse bile, hakikati savunacak ve yanlışlığı reddedecek cesarete sahip olmalıdır.❞ ✱
Rene Guenon
Rene Guenon
Kötüden iyi çıkacak olsa bile bu kötülüğün karakterini değiştirmez.
...insan tabiatı daima tatmin olabileceğinden daha fazla sunî ihtiyaçlar yaratır.
Reklam
"Modern dünyada yöneticilerin büyük ustalığı, halkın kendi kendini yönettiğine halkı inandırmalarıdır. Halk da buna memnuniyetle İnanır; çünkü, bununla pohpohlanmaktadır ve zaten bunun imkânsız bir şey olduğunu göremeyecek kadar düşünceden yoksundur halk."
Sayfa 138 - İnsan Yayınları, 5.Baskı (Ekim 2020), Ç:Mahmut KanıkKitabı okudu
"İnsanların tesadüf dedikleri şey basitçe, onların sebepler hakkındaki bilgisizlikleridir."
Sayfa 132 - İnsan Yayınları, 5.Baskı (Ekim 2020), Ç:Mahmut KanıkKitabı okudu
"Modern insan kendisini hakikat seviyesine yükseltmeye çalışacağı yerde, hakikati kendi seviyesine indirmek istemektedir."
Sayfa 125 - İnsan Yayınları, 5.Baskı (Ekim 2020), Ç:Mahmut KanıkKitabı okudu
Ölmekten ve olmaktan hiçbir sohbette bahis açılmıyor artık. Eskiler için hayat bir muamma idi ve onun içinde hayatın gayesini sezinceye kadar o muamma üzerine düşünmeyi bırakmıyorlardı. Ve onu bir kere sezince bütün hayatlarını o gayeyi tahakkuk ettirmelerini sağlayacak şekilde tanzim ediyorlardı. Eskiler arkalarında bıraktıklarının üzerine bile isimlerini koymaya yanaşmazlardı, şimdikiler daha hayatlarında kendilerini aziz ilan ediyor, isimlerle unvanlarla insanları ihtirama davet ediyorlar. Oysa ihtiramın zoraki davet edilecek değil, kendi kendine uyanacak bir şey olduğunu en iyi bunların bilmesi gerekirdi. Güya dilleriyle kendilerini inkâr ediyorlar ama aynı anda bütün uzuvları ayağa kalkıp ispatı vücud ediyor. Eskileri ve onların hallerini yollarını anlamamız giderek zorlaşıyor. Dönüp arkamıza bakmadan burnumuzun dikine gitmenin faydası yok. Dün olduğu gibi artık herkesin fos çıktığını gördüğü sahte cennet vaatleriyle avunup oyalanamayız. Dün olduğu gibi "Durmak yok, dolu dizgin ileri!" diyemeyiz. İleride bir şey yok. İlerisi karanlık. İlerisi kargaşa. İlerisi cinnet.  Belki de bunun için en başta eylemenin dinlemeyle, dinlemenin düşünmeyle ve beklemeyle yakınlığını yeniden öğrenmeliyiz. Zira ne dinlemesini ne beklemesini bildiği için çoğu ölü doğmuş, geri kalanları da eylemenin en asgari şartlarını dahi yerine getirmediği için akim kalmış girişimlerin dünyayı ne hale getirdiği ortada. 
Reklam
Hakikat bizden bağımsız olarak vardır ve biz onu sadece bilmek ve tanımak zorundayız.
Sayfa 91
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.