Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Steven Weinberg

Steven Weinbergİlk Üç Dakika yazarı
Yazar
7.9/10
82 Kişi
354
Okunma
31
Beğeni
2.601
Görüntülenme

Hakkında

Yahudi göçmen bir aileye mensuptur, fakat kendisi ateisttir. Kuramsal parçacıklar fiziğinde uzmanlaştı; daha sonra yer çekimini inceledi. 1967'de elektromanyetik etkileşimle zayıf etkileşimi birleştirmeyi sağlayan bir kuram önerdi, Amerikalı Glashow ve Pakistanlı Muhammed Abd'üs-Selâm ile 1979 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaştı.
Unvan:
Fizikçi
Doğum:
New York, ABD, 3 Mayıs 1933

Okurlar

31 okur beğendi.
354 okur okudu.
18 okur okuyor.
522 okur okuyacak.
14 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Edwin Hubble (1923)
Andromeda Bulutsusunun uzaklığını hemen hesaplayabildi. Kullandığı basit kural şuydu: Görünür parlaklık mutlak parlaklıkla doğru, uzaklığın karesiyle ters orantılıdır. Ulaştığı sonuçsa şu oldu: Andromeda Bulutsusu 900.000 ışık yılı uzaktadır, yani kendi gökadamız içinde bilinen en uzak cisimlerden en az on kat daha uzaktadır. Walter Baade ve diğerleri tarafından Sefeidlerin periyot-parlaklık bağıntısının birkaç kez yeniden ayarlanması Andromeda Bulutsusunun uzaklığını iki milyon ışık yılının üzerine çıkarmıştır. Ancak daha 1923'te varılan sonuç açıktı: Andromeda Bulutsusu ve binlerce benzer bulutsu bizimki gibi birer gökadadır ve bütün yönlerde çok büyük uzaklıklara kadar evreni doldururlar.
Kozmik yoğunluk kritik değerden daha büyük ise, bu durumda evren sonludur; genişlemesi sonunda duracak ve yerini hızlanan bir büzülmeye bırakacaktır. Örneğin, eğer kozmik yoğunluk kritik değerin iki katı ise ve Hubble sabitinin bugünkü popüler değeri (milyon ışık yılında saniye başına 15 kilometre) doğru ise, bu durumda şu anda evren 10 milyar yıl yaşında demektir; bir 50 milyar yıl daha genişlemesini sürdürecek ve ondan sonra büzülmeye başlayacaktır. Büzülme, tam anlamıyla genişlemenin geriye doğru gitmesidir: 50 milyar yıl sonra, evren şimdiki boyutunu kazanmış olacak ve bir başka 10 milyar yıl sonra sonsuz yoğunluklu tekil bir duruma yaklaşacaktır.
Sayfa 139
Reklam
Christian Doppler
Doppler, bulduğu etkinin yıldızların farklı renklerini açıklayabileceğini düşündü. Dünya'dan uzaklaşmakta olan yıldızlardan gelen ışık daha uzun dalga boylarına doğru kaymalı ve kırmızı ışığın dalga boyu, görünür ışığın ortalama dalga boyundan daha uzun olduğuna göre, böyle bir yıldız ortalamadan daha kırmızı görünmeliydi. Benzer olarak, Dünya'ya yaklaşmakta olan yıldızlardan gelen ışık daha kısa dalga boylarına doğru kaymalı, böylece bu yıldız olağandan daha mavi gözükmeliydi. Kısa süre sonra Buys-Ballot ve diğerleri tarafından, Doppler etkisinin esas itibarıyla bir yıldızın rengiyle hiçbir ilgisinin olmadığı belirtildi: Uzaklaşan bir yıldızdan gelen ışığın kırmızıya kaydığı doğrudur ama aynı zamanda yıldızın normal olarak görünmeyen morötesi ışığının bir kısmı da görünür tayfın mavi kesimine kaymaktadır; bu nedenle toplam renk pek fazla değişmez. Yıldızların renkleri farklıdır, bunun asıl nedeni yüzey sıcaklıklarının farklı olmasıdır.
1923'te Edwin Hubble ilk kez Andromeda Bulutsusunu tek tek yıldızlarına ayrıştırmayı başardı. Sarmal kolların birkaç parlak değişen yıldız içerdiğini ve bunların periyodik parlaklık değişiminin, bizim gökadamızda önceden tanıdığımız ve Sefeid değişenleri olarak bilinen bir yıldız sınıfındakiyle aynı türde olduğunu buldu.
Evrenin içeriği şeffaflaşmadan epey önce, evren esas olarak ışınımdan meydana gelmiş, buna azıcık da madde bulaşmış gibi düşünülebilir. Evren genişledikçe, foton dalga boylarının kırmızıya kayması, erken evrenin o müthiş ışınım enerjisi yoğunluğunu yok etmiş ; geriye bugünün yıldızlarına, kayalarına ve canlı varlıklarına dönüşecek olan, çekirdek parçacıkları ve elektronların oluşturduğu o madde bulaşığı kalmıştır.
“Din olsa da olmasa da iyi insanlar iyi şeyler, kötü insanlar kötü şeyler yapar. Ama iyi insanların kötü şeyler yapabilmesi için din gereklidir.”
Steven Weinberg
Steven Weinberg
Din olsa da, olmasa da iyi insanlar iyi şeyler, kötü insanlar kötü şeyler yapacaktır. Fakat iyi insanların kötü şeyler yapması için din gereklidir.
Steven Weinberg
Steven Weinberg
Reklam
“Işık, sesten daha hızlı yol alır. İşte bu sebepten bazı insanlar konuşana kadar daha parlak görünür.”
Steven Weinberg
Steven Weinberg

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
216 syf.
10/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Evrenin Başlangıcına Dair
Steven Weinberg
Steven Weinberg
1979 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı. Eseri yazarken en büyük gayesi, evrenin oluşma sürecini her okuyucunun anlayacağı hale indirgemektir. Kitabın giriş kısmında neler anlatmak istediğini ve amacının ne olduğunu anlatıyor. Eseri bu alanda en başarılı eserlerden birisi haline geldi. Eseri okurken bahsedilmek istenilen aşamaları kavramakta zorlamazsınız ama teknik açıdan değerlendirmeler var. Bu yüzden ön hazırlık yada yazılanlar anlaşılarak ilerlenmesi gerekiyor. Genel olarak akıcı ve güzeldi. Bazı aralıklarda teknik konular çok işlenmişti. O kısımlar sıkıcı gelebilir ama anlatılanları anlamlandırmak ve temelini oturtmak açısından önemli olacaktır. Eser genel bir astronomi çalışması değildir, evrenin oluşumunda ilk aşamaları anlatmaktadır. Bunu da aşamalar halinde ele almaktadır. Toplamda altı aşamada değerlendirilmektedir. Evrenin sıcaklığı, yoğunluğu, element oluşumu ve diğer temel süreçlere odaklanarak, okuyuculara bu önemli anları anlama fırsatı sunar. Evrenin başlangıcına dair modern bir perspektif sunan bir kitaptır. Kitap, özellikle evrenin ilk üç dakikası içinde gerçekleşen önemli olayları ele alır ve bu süreçteki kozmolojik gelişmeleri anlatır. Üç dakikadan sonra devam eden süreçte bugün gözlemlediğimiz evrendeki oluşumların meydana gelmesini anlayabiliriz. Aşamalar sadece üç dakikadan ibaret değil, üç dakika sadece ortamın sağlanmasına bir atıftır. Okumayı düşünen herkes için, evreni anlamlandırma açısından önemli bir başlangıç kitabı olacaktır. Büyük patlama ve evrenin temelleri konusunda başlıca kitap mahiyetindedir. Herkese iyi okumalar dilerim.
İlk Üç Dakika
İlk Üç DakikaSteven Weinberg · Sia Kitap · 202142 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Yirminci yüzyılda en önemli iki kavramsal ilerleme, kuşkusuz görelilik ve kuantum mekaniğidir. Bu ikisinin tek parça halinde birleştiren bir kuram geliştirme uğraşı, zor ve hâlen süregelen bir meydan okumadır. Bu kitapta,
Richard P. Feynman
Richard P. Feynman
ve
Steven Weinberg
Steven Weinberg
gibi seçkin ve yetenekli iki kuramsal fizikçi bu temanın merak uyandırıcı yanlarını incelemektedirler. Paul Dirac adına düzenlenen konferansın yazılı metni.
Temel Parçacıklar ve Fizik Yasaları
Temel Parçacıklar ve Fizik YasalarıRichard P. Feynman · Alfa Yayıncılık · 201590 okunma
269 syf.
3/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Öncelikle belirtmek isterim ki, eserin isminde büyük bir yanlışlık mevcuttur!!! Zira eser son 30-35 sayfası hariç atom-altı parçacıklardan ziyade Atom'u oluşturan proton, nötron ve elektron'un bilimsel açıdan teorik tarihini ve bu alanda bilim adamlarının yaptıkları araştırmaları anlatmaktadır. Şu an bilimsel olarak atom çekirdeğinin ilk kez keşfedildiği, Bohr'ların Rutherford'ların çağının benzerini yaşıyoruz. Bilimsel çalışmalar atomik boyutta atom-içi ve atom-dışı yeni parçacıkların keşfini yapıyor, pek çok tez ve teori ortaya konuyor, tam bir dönemeçteyiz. Belki gelecek nesiller bilimin farklı bir boyutunu öğrenecekler. Bilhassa Cern deneyleri insanlığın ufkunu açıyor. Bu sebeple atom-altı parçacıkların keşfi insanlık için yepyeni bir dünyadır ve ilgi konusudur. Bu konuyla alakalı bilgi edinmeye oldukça merak duyan birisi olarak kitabı atom-altı parçacıklara dair bilgi edinmek için okusam da eser atom parçacıklarının tarihini ve özelliklerini anlatmaktadır. Bu sebeple eserin isminin vadettiği kesinlikle içerik tarafından karşılanmamaktadır. Atom-altı parçacık denilince akla ne geldiği/ne gelmesi gerektiği verdiğim linkte gayet net görülmektedir: fizikbilimi.gen.tr/atom-alti-parca... Şahsım adına tam bir hayal kırıklığı !
Atomaltı Parçacıklar
Atomaltı ParçacıklarSteven Weinberg · Tübitak · 200272 okunma