Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Talat Parman

Talat ParmanErgenlik ya da Merhaba Hüzün yazarı
Yazar
Derleyen
Çevirmen
Editör
8.3/10
39 Kişi
284
Okunma
34
Beğeni
6,9bin
Görüntülenme

Talat Parman Gönderileri

Talat Parman kitaplarını, Talat Parman sözleri ve alıntılarını, Talat Parman yazarlarını, Talat Parman yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
144 syf.
·
Puan vermedi
‘Ergenlik ya da merhaba hüzün’ formatör analist ve psikiyatri doçenti olan Talat Parman’ın 2000 yılında yayımlanan kitabıdır. Kitap adını Françoise Sagan’ın Bonjour Tristesse kitabından ilhamla almıştır ve bunun anlatıldığı satırlarla başlayarak ergenliğin kıvrımlı sokaklarında yol alır. Adından da anlaşılacağı üzere ergenlik dönemi için yazılmıştır. On üç ana başlıktan, ergenliğin farklı taraflarına ışık tutan on üç yazıdan oluşmaktadır. Kitapta ergenlik, psikanaliz kuramı bakış açısıyla ele alınmıştır. İçeriğinde yine ergenliğin ne olduğu, biyolojik ,hukuki ve toplumsal olarak nasıl sınıflandırıldığı ,psikanaliz bakış açısıyla nasıl ele alındığı ,klinik boyutu, belirli duygularla nasıl bağdaştığı gibi konular vardır. Genel olarak ergenliğin tüm boyutlarını kapsayıcı bir kitaptır. Birkaç önemli noktaya değinmek gerekirse de: Farklı yerlerde yayımlanan yazıların birleştirilmesiyle oluşturulduğu için birçok yerde tekrar eden kısımlar bulunmakta.(biraz bunaltıcı) Alan dışından bir okuyucu için metin biraz ağır ve anlaması güç olabilir. Genel okuyucu kitlesinden ziyade psikoloji alanında belirli bir birikimi olan kişilere hitap ediyor. Fakat ergenliği psikanaliz açısıyla değerlendirmek için okunabilecek doğru bir kitap.
Ergenlik ya da Merhaba Hüzün
Ergenlik ya da Merhaba HüzünTalat Parman · Yapı Kredi Yayınları · 2021106 okunma
Kendini sevebilmekte aslında yalnız olabilmeye katlanabilmek demektir.
Reklam
Arkadaşlık sevmeyi gerektiriyorsa, bilmesi gereken önce kendini sevmektir ki ergenlikte bunun nedenini zor olduğu herkes tarafından bilinir. Seni seviyorum diyebilmek için kendimi seviyor olmak gerekir ama zordur bunu ergenlikte başarmak.
Psikanalizden geçmek demek aslında kendi öznel geçmişine yeniden anlam vermek demektir. Anlam insan olmanın temel koşuludur. Anlam saçmanın çaresizliğinden kurtarır.
Belirli bedensel ve toplumsal sınırlarla karşılaşması onun bireyselliğini oluşturmasında yapılandırıcı bir rol oynar diyebiliriz. Diğer yandan sınırları zorlamanın yani karşı koyma tavrının haz da sağladığı ve bunun da önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle ergene hiçbir kural koymamak onu karşı koyma hazzından yoksun bırakır, çok sıkı kurallar ise bu hazin ortaya çıkışına fırsat vermez.
Böylece risk ve deneme neredeyse aynı anlama gelmekte ve insanoğlunu diğer canlılardan ayıran önemli özelliklerden birini oluşturmaktadır. Çünkü insan için türün gelişimi kadar bireysel gelişim de önemlidir. Kalan özellikler insanda edinilmiş özelliklerle dengelenir. O nedenle yeni kuşaklar eskilerin deneyimlerini tümüyle kulakardı etmeseler de adlarına yenilikler yaşamanın peşinde koşarlar. "Siz giderken biz dönüyorduk" deyişinin kat edilen yol aynı olmadığı için geçerli de pek yoktur.
Reklam
Ergen bir yandan bağımsız, özgür, özerk olma, ama öte yandan da bir gruba, topluluğa, aileye ait olma çabası içindedir.
Françoise Dolto ergenliği kabuk değiştirme dönemi olarak tanımlarken, kabuk değiştiren yengeçlerin tam da bu dönemde çok kırılgan olduklarını ve eğer bir zedelenmeye uğrarlarsa bunun iznini yaşam boyunca taşıyacaklarını söylemiştir.
Ergenlik ne denli beklenen ve doğal bir süreç olarak görülse de bireyi hemen her zaman beklemediği bir şekilde yakalar.
Travmayı, stres içeren bir olayın yarattığı bedensel ve ruhsal örselenmeler olarak tanımlarsak, ergenliği yekpare bir tramva süreci ya da peşpeşe travmalardan oluşan bir süreç olarak değerlendirmek pek de yanlış olmayacaktır.
636 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.