Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tzvetan Todorov

Tzvetan TodorovYa Sanat Ya Hayat yazarı
Yazar
7.7/10
43 Kişi
216
Okunma
31
Beğeni
2.878
Görüntülenme

Tzvetan Todorov Yorumları ve İncelemeleri

Tzvetan Todorov yorumları ve incelemelerini, Tzvetan Todorov kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Tzvetan Todorov puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Köklerinin 15. ve 16. yüzyıllarda, dolaylı yoldan Protestan Reformu ile atılması sonucu Avrupa'da ilerleyen süreçlerde vuku bulmuş, yapısı itibariyle pozitif bilimlere ve sekülerliğe eğilimli Aydınlanma ve Rönesans'ın felsefi, politik ve dinsel sonuçlarını sorgulayan ve betimleyen yazarın, kendi düşüncelerini de katarak Aydınlanma'nın detaylı bir analizini yaptığı oldukça başarılı bir eser olmuş. Yazar, ilk bölümlerinden itibaren Aydınlanma'nın tarihsel süreçlerini bu bahsettiğim alanlar ekseriyetinde ele almakta ve sık sık Rousseau veya Condorcet gibi önemli isimlerden alıntı yaparak geçmiş ve güncel örneklendirmelere başvurmakta. Kitabın devamında ise Aydınlanma birey & toplum özerkliğinin sınırları, laiklik veya evrensellik gibi konularda, olumlu ve olumsuz getirileri konusunda objektif bir şekilde ele alınırken, son bölümdeyse Avrupa ile olan ilişkisine kısaca değinilmiş. Bir tarih kitabı olmaktan ziyade, daha çok felsefi temelli bir kitap olduğu kesinlikle söylenebilir. Kütüphanenizde mutlaka bulunmalı.
Aydınlanma Zihniyeti
Aydınlanma ZihniyetiTzvetan Todorov · Bgst Yayınları · 201913 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Podcast: Poetikaya Giriş, Tzvetan Todorov
Podcasti dinlemek için YouTube linki: youtu.be/ELWj_X9wjuI Merhaba kitapçokseverler. Bu bölümümüzde Şklovski ve Tinyanov gibi Rus Biçimcilerinin, Roman Jakobson ve Prag Dilbilim Çevresinin, Roland Barthes ve Gerard Genette gibi yapısalcı ve post-yapısalcı eleştirmenlerin yöntemlerini sentezleyen filozof, tarihçi, akademisyen Tzvetan Todorov'un Poetikaya Giriş yapıtını konuşuyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle.
Poetikaya Giriş
Poetikaya GirişTzvetan Todorov · Metis Yayınları · 201438 okunma
Reklam
172 syf.
·
Puan vermedi
Bazı kuramsal kitaplar vardır, anlatımını teknik ve bilimsel dilden çıkarıp günlük dilin olağan akışı içinde yapar. Edebi bir alt yapısı olmayan okur bile anlamakta zorlanmaz. Ama bu kitap öyle değil; belli bir edebi birikimi olan, kuramsal anlatıyı bugüne dek edindiği bilgilerle ve örneklerle eşleştirebilecek düzeyde olan okurlar için yazılmış. Kitaba adını veren "edebiyat kavramı" konusu kitabın tamamını kapsamıyor. Edebiyatın kavramsal olarak irdelenmesi yalnızca ilk bölümde, sonrasında edebi türlerin kavramsal açıklamaları ve bu türlerin somut örnekleri ile edebi yapıtların nasıl olabileceğine dair kuramsal bilgiler var. Öykü, şiir ve roman türleri her kuramsal kitapta olduğu gibi bu kitabın da ana konuları... Yazar kuramsal bilgilerini örneklemek için Henry James, Edgar Alan Poe, Rimbaud, Baudelaire gibi yazar ve şairlerin edebiyatçılığını seçmiş. Bu isimlerin yapıtları üzerinden detaylı incelemeleri var.
Edebiyat Kavramı
Edebiyat KavramıTzvetan Todorov · Sel Yayınları · 201122 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Felsefe
Tzvetan Todorov, insan bilimleri ve edebiyat eleştirisinde birçok farklı eğilimin toplanma noktalarından birini temsil eder. Poetika, yapıtlarla tek tek incelemekten çok onları "yazınsal" kılan koşulları ve öğeleri araştırır. Todorov'un ve yapısalcı edebiyat araştırmalarının hedefi, "atamotik" diye nitelebilecek bir okuma tarzını eleştirmek ve aşmaktır. Her metin, sözlü ya da yazılı- ve silik ya yda belirgin- başka metinlerden ayrışır. Poetikanın asıl konusunu "yazınsallığın" elde edilmesi ve okurun bu matrisi şu ya da bu şekilde zihinde canlandırabilmesidir. Yani; bu farklılaşmaları kendi okuması içinde "işletebilmesine" bağlıdır. Keyifli okumalar.
Poetikaya Giriş
Poetikaya GirişTzvetan Todorov · Metis Yayınları · 201438 okunma
150 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Her birimiz iki kere doğarız diyor Todorov; Doğa içinde ve Toplum içinde. Hayat ve varlığa doğarız. Ne kadar da derin bir tespit! Belki kitaptan kopuk çok fazla yorum ekleyeceğim ama bende bıraktığı iz ve tespitleri tekrar okumak adına da not düşmek istiyorum. Ben, kendimi anlamaya çalışıyorum. Ben bir insanım, kendimi anlamaya çalıştıkça
Ortak Hayat
Ortak HayatTzvetan Todorov · Dost Kitabevi · 20089 okunma
2/10 puan verdi
Pek iyi değil!
Pek iyi bir kitap olduğunu söyleyemem. Fransız edebiyatında yer alan yüzlerce kitabı irdelemiş ve yazım şekilleri hakkında bilgiler vermiş. O kitapları okumadıysanız ki ülkemizde pek yok, pek bir şey anlayamıyorsunuz. 10 üzerinden 2 verebilirim.
Edebiyat Kavramı
Edebiyat KavramıTzvetan Todorov · Sel Yayınları · 201122 okunma
Reklam
164 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Neyin edebiyat olup olmadığı sorununu tartışmış. Tarihteki yaklaşımlarla edebiyatı tanımlamaya uğraşmış. Ne tür yazıların edebiyat eseri sayılıp sayılmayacağı, bunu belirleyen kriterlerin neler olabileceği üzerine kafa yormuş. Pek çok tanım ve yorumu incelemiş. Kendi fikirlerini aktarmış. Çeviri olmasına rağmen bu tip kitaplara nazaran oldukça anlaşılır bir dille yazılmış.
Edebiyat Kavramı
Edebiyat KavramıTzvetan Todorov · Sel Yayınları · 201122 okunma
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Okuyup sayfalarını tükettiğim fakat asla bitiremediğim ve tekrar dönüp dönüp bakacağım bir baş ucu kitabıdır. Edebiyata özel bir ilgisi olanların muhakkak okuması gereken bir eser.
Edebiyat Kavramı
Edebiyat KavramıTzvetan Todorov · Sel Yayınları · 201122 okunma
308 syf.
·
Puan vermedi
Francisco Goya; İspanyol ressam ve gravür sanatçısı olup romantizm akımın temsilini, eserlerinde yaşadığı dönemi göze alarak yansıtmıştır. Bu çalışmalarla Édouard Manet, Pablo Picasso ve Francis Bacon gibi sanatçıları etkilemeyi başarmış ve modern sanatın öncülüğünü yaptığı portreler dahilinde sunmuştur. Çalışmalarının anlamını ve döneminin yansıttığı izleri; yapısalcı felsefenin temsilcisi, edebiyat teorisyeni ve filozof Tzvetan Todorov, bu eseriyle ressam Fransisco Goya’nın tablolarını, aydınlanma düşüncesi ve Aydınlanma dönemi bağlamında incelemiş. Sanata olan düşkünlüğü olanın, okuduğunda anlamasında zorlanacağı tek şey; kitabın içeriğindeki gravür ve resimleri arayıp bulma olayının karışık olduğu. Onun haricinde tam anlamıyla dönemini yansıtmış bir eser.
Aydınlanmanın Gölgesinde: Goya
Aydınlanmanın Gölgesinde: GoyaTzvetan Todorov · Othello Yayıncılık · 201912 okunma
190 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Eleştiri üzerine bilgilendirici bir kitap. Hem eleştiri yöntemleri ve belli başlı eleştirmenler hakkında bilgi veriyor hem de bazı eleştirmenler ve eleştiri yöntemleri üzerine Todorov' un olumlu/olumsuz görüşlerini aktarıyor. Bu tip kitapların anlaşılması genelde zordur. Alanın terminolojisine vâkıf olmak gerekir. Bir de çeviri olduğunda okumak çok sıkıntılı olabilir. Ancak bu kitap oldukça anlaşılır. Çeviri de iyi duruyor.
Eleştirinin Eleştirisi
Eleştirinin EleştirisiTzvetan Todorov · Türkiye İş Bankası Yayınları · 20119 okunma
Reklam
120 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ciddi olarak edebiyat incelemeleri yapmak isteyenler için önemli bir kitap. Oldukça teorik bir eser. Her ne kadar bir giriş kitabı olsa da okuyucunun anlamak için terminolojiye vakıf olması gerekir. A
Poetikaya Giriş
Poetikaya GirişTzvetan Todorov · Metis Yayınları · 201438 okunma
176 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
edebiyata fantastiğin yeri nedir? merak ediyorsanız ilk dönem örnekleriyle akıcı bir şekilde anlatıyor. tabi kitabı okumadan bazı kitabları okumanız lazım.
Fantastik
FantastikTzvetan Todorov · Metis Yayınları · 200430 okunma