Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Abraham Flexner

Abraham FlexnerFaydasız Bilginin Faydası yazarı
Yazar
8.6/10
10 Kişi
24
Okunma
3
Beğeni
661
Görüntülenme

Abraham Flexner Gönderileri

Abraham Flexner kitaplarını, Abraham Flexner sözleri ve alıntılarını, Abraham Flexner yazarlarını, Abraham Flexner yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fizikte sevilerek anlatılan bir hikaye vardır. Enrico Fermi usanmış bir halde, artık yeryüzünü keşfetmeleri gereken şu son derece olağanüstü ve yetenekli uzaylıların nerede olduğu­nu sorunca Szilard muzipçe şöyle yanıtlar: "Onlar aramızda ama kendilerine Macar diyorlar."
Sayfa 10 - dönemin Macar biliminsanları ve matematikçilerinden oluşan gruba "Marslılar" denilmektedir.
"Bilim veya hümanizm alanında, zihinsel özgürlüğün meşrulaştırılması, yaratıcılıktan çok daha öteye varır; çünkü bu, insani farklılıklar yelpazesinin tamamına karşı hoşgörüyü içerir. İnsanlık tarihi karşısında, ırk ya da din temelli sevgi ya da nefretten daha aptalca ve gülünç ne olabilir? İnsanlık senfoniler, resimler ve engin bilimsel hakikati mi istiyor, yoksa Hıristiyan senfoniler, Hıristiyan resimler, Hıristiyan bir bilim veyahut da Musevi senfoniler, Musevi resimler, Musevi bir bilim mi istiyor?"
Delidolu Yayınevi
Reklam
"Bugün dünyayı saran atmosferde, bilimin, savaşı daha yıkıcı ve daha korkunç kılmakta oynadığı rolün bilimsel etkinliğin kasıtsız, niyet edilmemiş bir yan ürünü olduğunu vurgulamanın zamanıdır. lngiliz Bilimsel Derleme Derneği'nin başkanı Lord Rayleigh son zamanlarda yaptığı bir konuşmasında savaşta kullanılan maddeleriıı yıkıcı kullanımından neden biliminsanlannın değil de insanlığın ahmaklığının sorumlu olduğunu aynntılı bir biçimde irdeliyor. Karbon bileşikleri kimyası alanında yapılan sonsuz yararlar getirmiş masum çalışmalar, nitrik asidin benzen, gliserin, selüloz vb. gibi maddelerle tepkimeye girmesinin sadece yararlı bir sonuca, anilin sanayisine varmadığını, faydalı olduğu gibi zararlı kullanımlan da olan nitrogliserini de ortaya çıkardığını gösterdi. Bir süre sonra, ilgisi bu konuya yönelen Alfred Nobel, nitrogliserini farklı maddelerle karıştırarak güvenli bir biçimde kullanılabilecek dinamit gibi patlayıcıların üretilebileceğini gösterdi."
Delidolu Yayınevi
Faraday
Eşsiz kariyerinin hiçbir döneminde faydayla ilgilenmedi. Tamamen evrenin gizemlerini, önce kimyasal gizemleri, sonraki dönemlerde ise fiziksel gizemleri çözmeye odaklanmıştı. En küçük bir fayda kaygısı, hiç dinmeyen merakını sınırlardı. Sonuçta fayda sağlandı; ancak bu hiçbir zaman, Faraday'in durmaksızın sürdürdüğü deneylerini değerlendirebilecek bir ölçüt olmadı.
Delidolu Yayınevi
"Faydalı bir şeye varacak ya da varmayacak, modern düşüncenin ayırt edici niteliği büyük olasılıkla meraktır. Bu, yeni bir şey değil. Galileo, Bacan ve Sör lsaac Newton'a dek uzanır ve hiçbir biçimde engellenmemelidir. Öğrenim kurumlarının amacı merakı kıvılcımlandırmak olmalıdır; bu amaçtan, doğrudan uygulamalara yönelik kaygılarla ne kadar az saparlarsa sadece insanlığın refahına değil, bununla aynı derecede öneme sahip ve modern zamanlarda entelektüel hayatı yönlendiren bir tutku olan entelektüel ilginin tatminine de katkıda bulunmaları olasıdır."
Delidolu Yayınevi
"Yaşadığımız dünya, duyularımızın deneyimleyebileceği tek dünya. Bu dünya daha iyi ve adil kılınmadığı sürece milyonlarca insan mezara suskun, üzgün ve kırgın gitmeye devam edecek. Okullarımızın, çocuklarımızın ve öğrencilerimizin hayatlarım sürdürecekleri dünya hakkında daha ciddi bir farkındalığa sahip olması gerektiğini kendim de yıllar boyu savundum."
Delidolu Yayınevi
Reklam
"Bizzat uygarlığı tehdit eden akıldışı nefretlerin hakim olduğu bir dünyada, aynı anda bağnazlar; acı, çirkinlik ve sefalet yayma gayretinde değillermiş gibi, genç-yaşlı tüm erkek ve kadınların gündelik hayatın kargaşasından kısmen ya da bütünüyle soyutlanıp kendilerini güzellik üretmeye, bilginin yayılmasına, hastalıkların tedavisine, sefaletin azalmasına adamaları ilginç bir olgu değil mi? Dünya her zaman karmaşalarla dolu, üzücü bir yer oldu, ama şairler, sanatçılar ve biliminsanlan, bu konularla ilgilendikleri takdirde kendilerini felce uğratacak etkenleri görmezden geldiler."
Delidolu Yayınevi
"Düşünce özgürlüğü, bilginin ilerlemesinde sadece bir araç değildir, demokrasi ve hoşgörünün temel unsuru olarak da insan refahı için vazgeçilmez önemdedir. Özgür araştırma, sanatın yaptığı gibi, ruhu yüceltir ve aşina olduğumuz şeylere yeni bir açıdan bakmamızı sağlar. Yani, dünyamızı gerçek anlamda değiştirir."
Delidolu Yayınevi
"Biz, evrenin gözüyüz. İnsanlık, kendisi dahil, evrene bakar ve onun şanslı gözlemcilerinden biri olarak önünde beliren manzaraya alkış tutar. Güzellik bakanın gözündedir; dünyanın ve zihnin güzelliği bizim iiçimizdedir. Deneyler ve denklemler, teoriler ve teleskoplar, kütüphaneler ve laboratuvarlar gökten düşmedi. Hepsi gezegenimizde yapılan zanaattır. İnsan zekasının, merakının ve gözüpekliğinin bilimde son derece hızlı ilerlemeler kaydedilmesini sağlayarak varoluşumuzun etrafındaki sır perdesini gittikçe daha fazla araladığı sıradışı bir çağda yaşıyoruz."
Delidolu Yayınevi
"Bilim ve toplum arasında geniş kapsamlı bir diyalog yalnızca gelecekteki finansal desteğin temelini sağlamak için değil, genç zihinlerin ilgisini bilimsel araştırmaya çekmek için de gereklidir. Daha önce ileri sürdüğüm gibi, geniş ölçekte paylaşılan bilgi, geleceğin teknolojisi, buluşlar ve iktisadi büyüme için de verimli bir zemindir. Iyi bilgilenmiş, bilim okuru yurttaşların iklim değişikliği, nükleer güç, aşılamalar, genetiği değiştirilmiş gıdalar gibi "netameli sorunlar" karşısında sorumlu tercihler yapabilme becerileri daha fazla olacaktır. Aynı şekilde, biliminsanlarının da zararlı teknolojiler geliştirmek noktasında sorumlu davranmak adına toplumla diyaloğa gereksinimleri vardır. Aynca, bilimin kamuyla ilişkilenmesi daha da büyük bir amaç barındırıyor: Doğruluk, hakikate ulaşma çabası, eleştirel sorgulama, sağlıklı kuşkuculuk, olgulara ve belirsizliklere saygı, doğanın ve insan zihninin zenginliklerine karşı hayrete dayanan bilim kültürünü benimsemek topluma temel önemde yararlar sağlar."
Delidolu Yayınevi
Reklam
Yeryüzündeki ve belki de evrenin başka bir yerindeki yaşamın kökeni nedir? Beynimizin içinde bizi bilinçli ve insan kılan şey ne? Yarının dünyası neler getirecek? Merak ve hayal gücü insanlıkla paylaştığımız temel niteliklerdir. Einstein 1939 Dünya Fuarı'ndaki konuşmasına bilimin kamuyla ilişkilenmesine yönelik tutkulu bir çağrıyla başlamıştı: "Sanat gibi bilimin de görevini bütünüyle ve eksiksiz bir şekilde tamamlayabilmesi için başarılarının sadece yüzeysel olarak değil, içkin anlamlarıyla halkın bilincine girmesi gerekir."
Delidolu Yayınevi
"Hayal gücü tepenin ardındaki bilinmeyeni görme yetisidir. Merak, insan doğasına aittir, tepeye tırmanıp ardında ne olduğunu bulma dürtüsüdür. Milyonlarca yıllık evrimsel getiriler beynimizi bu riskli davranış için ödüllendirilecek şekilde biçimlendirdi. Kısa süre önce, sinirbilimciler bizi meçhule doğru dürten dopamin aktivasyonu döngülerinden bazılarını ortaya çıkarttı. Tepenin ardındaki manzara nasıl? Keşfedilecek ne kaldı? Tam da neyi bilmediklerini bilen evrenhilimciler şanslı: Şu anda evrenin yüzde 95'i, bizi, gezegenleri ve yıldızları oluşturan sıradan maddeden beş kat daha fazla miktarda bulunan gizemli bir karanlık madde ve boş uzaya yayılan, daha da gizemli bir karanlık enerjiden oluşuyor. Bugün diğer güncel bilgi alanlarındaki karanlık madde oranı nedir? Ve aynı ölçüde ilgiye değer bir başka soru, ilerleyen zaman, şu an bildiğimizi ve bilmediğimizi düşündüklerimiz üzerine neleri ifşa edecek? Bu soruların gelecekte alabileceği cevaplardan bazılarının, içinde yaşadığımız toplumun ve gelecekteki toplumların temel araştırmaya verecekleri değer ve desteğe bağlı olduğunu söyleyebilirim."
Delidolu Yayınevi
"Bilim ve teknoloji her zaman aydınlık kadar karanlığı da beraberinde getirir. Yeni bilgi, insanlığın yararına olduğu gibi zararına da kullanılabilir."
Delidolu Yayınevi
"Bilgi ulusların ve disiplinlerin sınırlarını rahatlıkla aştığı için belirli merkezlere veya alanlara nedensellik yüklemek söz konusu olduğunda da aynı şey geçerli. Sonuçta, bilim tamamen küresel, hatta evrensel bir girişimdir."
Delidolu Yayınevi
Einstein'ın "Hayal gücü bilgiden önemlidir. Çünkü bilgi şu anda bildiğimiz ve kavradığımız şeylerin tümüyle sınırlıyken hayal gücü tüm dünyayı, bilenebilecek ve kavranabilecek her şeyi kapsar" sözü ünlüdür. Yaratıcılığın modern kültürel abidesine dönüşmüş, Apple bilgisayarlarının reklamlarında dahi boy gösteren parçacık fizikçisi Richard Feynman, bilimin kesin yöntemlerle hayal gücünü nasıl bir araya getirdiğini güzel ifade ediyor: "Bilimsel yaratıcılık, deli gömleği giydirilmiş hayal gücüdür."
Delidolu Yayınevi
51 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.