Ahmet Bedevi Kuran

İnkılap Tarihimiz ve Jön Türkler yazarı
Yazar
8.3/10
7 Kişi
29
Okunma
4
Beğeni
1.667
Görüntülenme

Ahmet Bedevi Kuran Gönderileri

Ahmet Bedevi Kuran kitaplarını, Ahmet Bedevi Kuran sözleri ve alıntılarını, Ahmet Bedevi Kuran yazarlarını, Ahmet Bedevi Kuran yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gaye...
Gayemiz, mektep idaresinin Meşrutiyet hükümetine layık bir şekle dönüşmesi ve her türlü öğretim gereklerini, rahatlıkları barından bir Harbiye Mektebi var edilmesiydi.
Sayfa 125 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Bekirağa Bölüğü...
Fakat ricalarımızı arz için müdüriyetin emriyle Harbiye Nezareti'ne giden altı talebe, Nezaret tarafından tutuklanmışlar ve Bekirağa Bölüğü'ne 91 sevk edilmişlerdir. Sabri (Tokat) 92, Emin (Babıali) ve vesaire... ---------------------------------------------------- 91 Bekirağa Bölüğü: İstibdat ve İkinci Meşrutiyet döneminde, siyasi suçluların kapatıldığı askeri hapishane. Adını, ilk müdürü olan Binbaşı Bekir Ağa'dan almıştır. Harbiye Nezareti'ne bağlıydı ve Nezaret avlusunda bulunuyordu. (y.h.n.) 92 Cumhuriyet devri mebuslarından.
Sayfa 123 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
Mektep Müdüriyeti - Harbiye Nezareti...
Kısaca, Nezaret'le müdüriyet gizli siyaset takip ediyorlardı. Her iki makamı da hastalıklı bir hal istila etmiş bulunuyordu, doğrusu... ''Ol kadar har koştular ki âsiyab-ı devlete Dönmez oldu çarh-ı millet çiğnemekten birbirin" [Devlein değirmenine o kadar eşek koştular ki, Birbirini çiğnemekten devletin çarkı dönmüyor] sözü vaziyete hakim olmaya başlamıştı.
Sayfa 123 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Harbiyelinin Siyasete Bulaşmama Direnişi...
Talebe, Harbiye Mektebi'nin bir bütün halinde ve fırka mücadeleleri haricinde, Meşrutiyet bekçisi kalmasını istiyordu. Fırkalara bağlanmamızdan ne fayda umulurdu? Hiç! Zarar ise muhakkaktı: Mektepteki birlik parçalanacak, orduda da fikir mücadeleleri için zemin hazırlanmış olacaktı.
Sayfa 122 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Tehlikeli Görülen Muhalif Harbiyeye...
Hatta Ethem (İzmir)88, Hasan (Şumnu)89, İttihad ve Terakki'ye bağlanmamak meselesinden dolayı daha evvel beni tehdide koyulmuşlardı. Asıl fecaat burada idi. Beni tehdit eden bu beyler, daha mektepte iken, belki ilk defa Meşrutiyet kelimesini benden işitmişler, Kanun-ı Esasi lafzını benden duymuşlardı. ----------------------------------------------------------- 88 Yunanlılara sığınan Çerkes Ethem Bey. O vakit Avcı Taburu zabitanından bulunuyordu.
Sayfa 121 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Harbiyelinin Sultan Hamid'e İlk Tepkileri...
Hakikaten, ikinci Meşrutiyet'in ilk günlerinde saltanat aleyhine fiili bir surette görüş ortaya koyan, o fikir ocağı idi. Çünkü iş yalnız çayın ve Yıldız' dan gönderilen hediyelerin reddiyle kalmamış, bir gün her zamanki akşam yoklamasında talebele, "Padişahım çok yaşa!" diye bağırmamıştı. Tabii, bu bir mesele oldu.
Sayfa 121 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Reklam
75 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.