Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahmet Naim

Ahmet NaimAteşnefes yazarı
Yazar
8.7/10
7 Kişi
26
Okunma
0
Beğeni
1.096
Görüntülenme

Hakkında

Gazeteci-yazar Sina Çıladır’ın babasıdır. Eyüp Sultan Reşadiye İlkokulu’nu bitirdikten sonra öğrenimine devam edemedi. Kendi kendine çalışarak Fransızcasını ilerletti. Zonguldak Ticaret Odasında ve Ereğli (Zonguldak) Kömürleri İşletmesinde uzun yıllar çalıştı. Bu son iş yerinde İstatistik Şefi iken emekli (1957) oldu. 1938 yılında kimi arkadaşları ile birlikte solculuktan tutuklanmıştı. Ahmet Naim’in ilk hikâyeleriyle yazıları Anadolu dergi ve gazetelerinde, daha sonraki yıllarda İstanbul’da çıkan Son Posta gazetesinde, Yeni Adam (1935-38), 7 Gün, Yurt ve Dünya (1940-46) dergilerinde yayımlandı. Edebiyatımızda daha çok Zonguldak Kömür Havzası ve kömür işçilerinin hayatları ile ilgili hikâyeler yazan Ahmet Naim, 1934-38 yılları arasında, hikâyelerinin yanında, Zonguldak Kömür Havzasında yabancı sermayenin işlettiği kömür ocaklarının durumu ile bu havzanın gelişim tarihini ele alan iki ekonomik inceleme kitabı ve ayrıca iki oyun yayımladı. Özellikle İstanbul gasetelerinde çıkan yazıları onun “Kanca Ahmet” olarak Zonguldak ve çevresinde ününü yaygınlaştırdı, ancak yurt çapında tanınmasını sağlayamadı. Hikâyelerinin zamanında kitap durumuna gelemeyişi, Türkiye’nin büyük bir üretim bölgesinde emeğin hangi yollardan sömürüldüğünün sanatsal anlatımının zamanında öğrenilmesini engelleyerek, edebiyatımızda Zonguldak gerçeğinin de ortaya çıkmasını geciktirmiş oldu. “Ahmet Naim’in hikâyelerinde ‘ölüm’ temasının ağır bastığını görürüz. Bu son derece doğal durum, yaşadığı çevrenin havasından, suyundan gelmektedir âdeta. Maden ocaklarındaki su baskınları, göçükler, işçilerin ‘ateş nefes’ dedikleri grizu patlamaları yeraltında yaşayanların gündelik ölüm nedenlerindendir. Bizim Zonguldak’ta çalıştığımız yıllarda, Etibank’a giden bir aylık raporda şu tümce yer alıyordu: ‘Ağır endüstrinin bu tehlikeli çarkı, alınan bütün tedbirlere rağmen, sanki insan kanı içmeden dönememektedir.’ O ayın ölü sayısı 9’du. “Gene, Ahmet Naim’in hikâyelerinde yereysel köylü tiplerinin, yereysel törelerinin yer alışı bundandır, bence. Ünlü yazar olduktan sonra, ocaklara eski rahatlıkla inemezdi. O, uzak yakın köylerdeki düğünlere falan gittiğinde, daha serbest kalabiliyordu.” (Mehmet Seyda) Eserleri Hikâye 1968 - Kuduz Düğünü 1971 - Bir Yudum Soluk İnceleme Bir Müstemlekenin Tarihi Zonguldak Kömür Havzası Oyun Define Uzun Mehmet
Tam adı:
Ahmet Naim Çıladır
Unvan:
Türk Öykü ve Oyun Yazarı
Doğum:
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu, 1904
Ölüm:
Zonguldak, Türkiye, 24 Nisan 1907

Okurlar

26 okur okudu.
15 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Hayat, dikenli ve sarp bir yolda çok çetin ve zahmetli bir yolculuktur.”
Beklemek bazen bir işkencedir, bazen de son noktasına gelmiş bir arzuyu bileyen tatlı ve heyecanlı bir zihin meşgalesi...
Reklam
Onlar için yaşamak, dünyaya gelip göçen her insan gibi önde doğum, sonda ölüm arasında hep böyle yoksulluk ve onun yarattığı bir boşluk, bir hiçlik ve bir anlamsızlık içinde geçen zorlu bir yolculuktu.
Toplum, içe ve öze değil, dışa, kabuğa değer ve önem veriyordu.
Ateşnefes maden kuyularının en büyük ve en belâlı bir âfatıdır. O da, su gibi, az cana kanaat etmez; yerinde ve kıvamında bir kütledi mi tam kütler! Atesnefes madencilik dilinde grizu denilen gazdır. Hava içinde belirli bir yoğunluğa kavuştu mu en ufak bir kıvılcım bile bu âfatı şahlandırmaya kâfidir.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
176 syf.
8/10 puan verdi
·
16 saatte okudu
Ahmet Naim’in “Ateşnefes” adlı kitabı içerisinde 12 öykünün yer aldığı bir öykü kitabı. Edebiyatımızda adı çok duyulmamış ve bazı öyküleri kaybolmuş olsa bile bir derleme haline getirilmiş ve bu kitapta birleştirilmiş. Bir solukta okudum. Öyküler genel itibariyle işçi yaşamıyla alakalı. Kitabın başlangıcında Ahmet Naim ile ilgili bilgiler kısmında onun Zonguldak’ta yaşayıp orada vefat ettiğini açıklıyor. Okunabilecek bir kitap.
Ateşnefes
Ateşnefes
Ahmet Naim
Ahmet Naim
Ateşnefes
AteşnefesAhmet Naim · Can Yayınları · 200917 okunma
120 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Benim görüşümle işte Zonguldak’ı madeni ve insanı ile mahvetmeye çalışan ve bunda bir ölçüde başarılı olan Fransız sömürgecileri olmuştur. Ben madenlere gelmeden önce buranın işçisi için: “Kundurasını kap yaparak su içer, vücudundaki firengi yarasına köstebeği karnından yararak bağlar” gibi bir takım inanılmayacak şeyler işitmiştim. Kendim fiilen bir yeraltı adamı olduktan ve onlarla kaynaştıktan sonra gördüm ki, anlatılanlar gerçek dışı şeyler değildir. Ve bunun suçu, ta Osmanlı İmparatorluğu’ndan bu yana Türkiye’nin gelişmesine engel olan yabancı sermayedir, yani emper- yalist sömürüdür.
Yeraltında Kırk Beş Sene
Yeraltında Kırk Beş SeneAhmet Naim · Evrensel Basım Yayın · 20146 okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Ahmet Naim kömür işçilerinin hayatını öykülerinde işleyen ilk yazar olarak biliniyor. Yazar yaşarken bir kitap çıkaramamış maalesef. Ancak dergilerde yayımlanmış yüzü aşkın öyküsü olduğunu kendisi ve oğlu belirtiyor. Bu kitap yazar ölmeden önce çıkarmayı düşündüğü öykü kitabı ve sonradan bulunan bazı öykülerini içeriyor. Üslubu Sabahattin Ali'ninkine benzer özellikler gösteriyor. Okuması keyifli, hak ettiği değeri görememiş kayıp bir kitap. Keyifli okumalar.
Ateşnefes
AteşnefesAhmet Naim · Can Yayınları · 200917 okunma