Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Uhri

Ahmet UhriAteşin Kültür Tarihi yazarı
Yazar
7.6/10
11 Kişi
53
Okunma
1
Beğeni
1.372
Görüntülenme

Hakkında

Arkeolog ve Gıda Mühendisi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi.1985 ve 1997 yıllarında önce Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, daha sonra da Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeoloji Anabilim Dalı'ndan olmak üzere Ege Üniversitesi'nden mezun oldu.

Okurlar

1 okur beğendi.
53 okur okudu.
4 okur okuyor.
51 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Konu afrodizyaklar olunca insan oğlunun elinden kurtulamayan bitkilerdendir enginar. Hem kadın hem de erkek için uyarıcı nitelikte olduğuna inanılan enginar 16. yüzyılda Avrupa’nın bir çok ülkesinde kadınlara yasaklanmıştır.
Sayfa 224 - Heyamola YayınlarıKitabı okudu
“Bizi daha kültürlü yapan her şey, bizi daha insan kılar.”
Sayfa 13 - Sakin Kitap
Reklam
Zeytinin öyküsü
Yöre insanının anlatımına göre akşam hava sıcaklığı 10°C ‘nin üzerinde olacak, denizden tuzla yüklü nemli bir rüzgâr esecek, havada azıcık da sis olacak ve gece bu koşullara maruz kalan zeytin tanelerinin üzerine sabah güneş açacak. İşte bütün bunlar oldu muydu zeytin tanesi bir gecede hurma olur.
Sayfa 202 - Heyamola YayınlarıKitabı okudu
Ocağa gösterilen saygı açısından, Manas Destanı'nda da geçen bir diğer uygulamayı burada anmamız gerekir. Bu uygulama, eve yeni gelin olarak gelen kızın koca ocağına selam vermesidir. Müslümanlıktan sonra yasaklanan bu uygulama bazı yerlerde koca ocağına hamur yapıştırmak şeklinde devam etmiştir.
Sayfa 34 - Sakin Kitap
Besinlerin pişirilmesinin ne zaman başladığı ise kesin olarak saptanamamakta, ancak Swartkrans'taki yanmış hayvan kemiklerinin dikkate alınmasıyla günümüzden 1.500.000 yıl öncesi ile Neanderthal insanının ortaya çıktığı günümüzden 125.000 ile 100.000 yıl öncesi arasındaki bir tarihte besinlerin pişirilmeye başlandığı düşünülebilir.
Sayfa 16 - Sakin Kitap
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
228 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Güzel Karaburun,İzmir’in hatta Türkiye’nin keşfedilmemiş incisi.Doğallığı henüz tam olarak bozulmamış,doğası,denizi,insanı,yemekleri,rüzgarı,balığı,nergisi,kekiği ile meşhur saklı cennet.Yolunuz düşerse İzmir ‘e uğramadan geçmeyin.Ölmeden önce görülecek yerlerden biri.Havası muhteşem,denizi berrak,yemekleri lezzetli,sabah ve akşamları esen rüzgarı,kekik,nergis kokan dağları ,henüz kalabalık olmayan güzel vatanımızdan güzel bir köşe.Eski adı Mimas,rüzgar tanrısının adını alan bu güzel ilçe,İzmir in en ucunda olduğundan ve imbat,poyraz,lodos ,karayel tüm rüzgarlı aldığından Rüzgarlı Mimas denirmiş önceden.Kitap, Karaburun’a tayinini isteyen çiçeği bir burnunda bir doktor ile bir arkeolog tarafından yazılmış.Bu muhteşem yerin tarihini,kültürünü,doğasını,coğrafyasını güzel bir dil ile anlatıyor.Sekiz senedr her yıl gelirim ama kitabı okuyunca daha da bağlandım buraya.Umarım Bodrum,Antalya,Çeşme gibi tahribe uğramaz ve güzelliklerini koruyarak yoluna devam eder.Tatil demek deniz,kum,güneş demek değildir yalnızca.Tatil yaptığınız yerin havası,suyu,insanı,kültürü,doğası çok önemli bence.Kalabalıklar içinde,ne yediğini bilmeden,sadece meşhur yerleri gezip tarih kültür bilmeden,gittiğiniz yörede arabanızı büyük marketlerden yaptığınız alışveriş ile doldurup standartlaşmaya tahammül edemeyenlerdenseniz mutlaka görmenizi tavsiye ediyorum.Kitapla kalın.
Karaburun
KaraburunAhmet Uhri · Heyamola Yayınları · 01 okunma
228 syf.
·
Puan vermedi
Ölü gömme ve ritüellerinin başladığı ilkel çağda bu işlemin asıl amacı ile bundan sonra doğan düşünüşlerin günümüze değin getirdiği ritüeller ve uygulamalar hayranlık ve şaşırtıcı derecede ilginç. Homo Neanderthalisis Sapiens'in ölüm ve korkusu ile doğan gömme ritüelleri, öncelikle ölümden sonra yaşamın tekrar varlığına ardından da bir Tanrı oluşumuna giden yol olarak çıkmıştır. Ölü gömme ritüelleri, ölünün atalar kültüne giden en etkili yol olarak karşımıza çıkar. Arkeolojik ve antropolojik çalışmalar göstermiştir ki ölüm, gömme ve Tanrı oluşumu birçok kültürün benzer özellikli uygulamaları geliştirmiştir. Daha sonradan ırksal ya da evrensel olduğu savunulan inançların temeli ölü gömme ritüelleri ve Tanrı (atalar kültü)'nın ortaya çıkışına dayanır.
Anadolu’da Ölümün Tarih Öncesi
Anadolu’da Ölümün Tarih ÖncesiAhmet Uhri · Ege Yayınları · 201010 okunma
117 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Kadim yiyecekler
Gıdaların geçmişine gitmek, mağaralardan mağazalara taşınan gıdaları satır satır okumak keyif verici. Kitabın dili oldukça sade ve akıcı. Hatta yer yer güldüren ve samimi bir dil kullanılmıştır. Böyle tarihi bilgiler verirken bu tarz bir dil kullanılması beni mutlu ediyor.
Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri
Anadolu Mutfak Kültürünün KökenleriAhmet Uhri · Ege Yayınları · 012 okunma