Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ali Ekber Yıldırım

Ali Ekber YıldırımÜretme Tüket yazarı
Yazar
8.7/10
103 Kişi
346
Okunma
35
Beğeni
2.176
Görüntülenme

Ali Ekber Yıldırım Gönderileri

Ali Ekber Yıldırım kitaplarını, Ali Ekber Yıldırım sözleri ve alıntılarını, Ali Ekber Yıldırım yazarlarını, Ali Ekber Yıldırım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dağlık kesimlerde, yatırımcı 1500-2000 dönüm alanı satın alıyor. Satın almak için ödediği para kadar bir parayı da harcayarak araziyi üretim yapılabilir hale getiriyor. Su olmayan araziyi suya kavuşturuyor. Köyde yaşayan Toprak sahibi çiftçinin o yatırımı yapacak gücü yok. Köylünün elindeki Kıraç, işlenmesi zor araziler, iş adamlarının elinde üretim yapılan zengin topraklara dönüşüyor.. Toprak sahibi çiftçiler sattıkları arazilerde işçi olarak çalışıyor. Bazıları işe salihli'ye İzmir'e göç ediyor. Aldığı parayla küçük bir iş kuruyor. Üreticiyken tüketiciye dönüşüyor.
Sayfa 111Kitabı okudu
Manisa , ürün çeşitliliği, ile verimli toprakları ile en çok dikkat çeken illerimizden birisi. Her ülkesi tarımda ayrı bir zenginliğe ve fırsatlara sahip. Dünyaca ünlü Sultaniye üzümü, zeytincilik, meyvecilik, tütün ve daha birçok üründe özellikle ihracatta lokomotif görevi görüyor. Bu nedenle il içerisinden olduğu kadar dışarıdan da tarımsal yatırımlar için cazibe merkezi. Özellikle Manisa'nın Salihli ilçesi. Salihli'de son yıllarda özellikle meyveciler yatırım yapılıyor. Salihli'nin en yoksul köyleri devasa meyve bahçelerine dönüşüyor. Ceviz ,badem, kiraz , zeytin en çok tercih edilen ürünler. Yıllardır ekilmeyen araziler el değiştiriyor. Toprağı satanlar, çoğunlukla dağ köylerinde yaşayan yoksul çiftçiler. Satın alanlar , tarım sektörünün dışından gelen zengin iş insanları, yatırımcılar, girişimciler.
Sayfa 110Kitabı okudu
Reklam
AKP hükümeti hayvancılıkta birçok desteği kaldırarak hayvan başı ödemeye geçti. İthalat kapıları açıldı ve hayvancılık çöktü..
Sayfa 106Kitabı okudu
En önemli zenginliklerimizden birisi genç insan kaynağımız..
Bakliyat üretiminde mutlaka üreticiye alın garantisi sağlayan, destekleyen politikalar uygulanmalı. Ovacık belediye başkanlığı döneminde Mehmet Fatih maçoğlu'nun hazine arazilerinde, belediyeye ait arazilerde nohut ekimi yaptırması, kurulan kooperatifin bölgede üretilen nohut için alım garantisi vermesi üretimi artırmış önemli bir örnektir. Maçoğlu bu projede sadece yöredeki çiftçileri değil, halkı değil kentte yaşayan gençleri de işe katarak bir farkındalık yarattı. Bölgede baklagil üretimi ciddi olarak arttı. Çünkü alıcısı var. Çiftçinin eline kalmıyor..
Mercimek ithalatı 94'te 4.000 ton ile başladı. 2000 yılında 141 bin ton, 2010 yılında 210 bin ton, 2014 yılında 303 bin ton oldu , 2020 yılında 535.700 bin tona yükseldi . Oysa ki Türkiye, dünyanın en büyük mercimek ihracatçısıydı. 1988'de 606 bin ton ihracatla rekor kırmıştı
Reklam
Baklagillerin üretimi ve ihracatı konusunda Türkiye çok büyük bir potansiyele ve üretim kültürüne sahip. Kanada'nın dünya mercimek üretiminde ve ihracatında söz sahibi olmasının temelinde de Türkiye'den götürülen mercimek tohumu ve uzun vadeli politikalarla üretimin yönlendirilmesi ve desteklenmesi var. Mercimek tohumunu Türkiye'den temin eden Kanada dünya üretiminin %40'ını, ihracatının ise %55'ini tek başına karşılıyor. Türkiye'de mercimek ithalatının %80'ini kanada'dan yapıyor. Bu nedenle kanada'nın mercimek ve bakliyat politikası çok iyi irdelenmeli.
Et yerine bakliyat ürünlerinin yoğun olarak tüketileceği bir dönem geliyor. Geçmişte yoksulların yiyeceği olan bakliyat ürünleri şimdilerde sağlıklı beslenmek isteyen, parası olan herkesin yemeğine dönüşüyor. Dünyada bakliyat ürünleri olan talep hızlı artıyor. Son 10 yıldaki tele partisi pandemi sürecinde daha da hızlandı..
Pandemi süreci , önemi çok daha iyi anlaşılan tarım ve gıdada yeni bir dönemin de başlangıcı oldu. Bu dönem "tarım ve gıdada yeni dünya düzeni" olarak adlandırılıyor. Petrol zengini ülkelerin yerini gıda zengini ülkeler alacak...
Gıda fiyatlarını düşürmek için birçok şey yapıldı. Yapılanların hiçbirisi gıda fiyatlarını kontrol etmeye yetmedi. Çünkü, işin temeline inilmedi. Tarımda üretim planlaması yapılmadı. Tarım alanları daraltıldı. Meralar talan edildi. Çiftçinin üretim yapmasını engelleyen yüksek girdi fiyatlarla çözüm bulunamadı. Tarladan sofraya kadar olan süreç yönetilemedi. Çiftçi yok sayıldı. Üretici fiyatı ile tüketici fiyatı arasındaki uçuruma çözüm bulunamadı. Üreten çiftçi tüketici oldu. Köylere kadar giren zincir marketlerle ithal ürünler çiftçinin sofrasına kadar ulaştı. Dünyada yüksek gıda fiyatlarından en son şikayetçi olması gereken ülke, dünyada gıda enflasyonu en yüksek ülkelerden biri haline getirildi. Tarımdan zenginlik üretmek yerine , ithalata dayalı politika uygulandı. Üretim olmadan, üretimden tüketime kadar olan süreç iyi yönetilmeden gıda fiyatlarını daha çoook konuşuruz...
599 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.