Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

All About Space

All About SpaceAll About Space - Sayı 1 - 2019/11 dergisi
Dergi
8.6/10
277 Kişi
1.168
Okunma
177
Beğeni
5,7bin
Görüntülenme

All About Space Gönderileri

All About Space kitaplarını, All About Space sözleri ve alıntılarını, All About Space yazarlarını, All About Space yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Karadeliklerden enerji elde edebileceğimizi biliyoruz ve aynı zamanda onlara enerji enjekte edebileceğimizi de biliyoruz, adeta bir şarjlı pil gibi...
Bir karadeliğin içinde saklı olan tekillik, fizik kurallarının bozulduğu bir noktadır.
Reklam
Araştırmalar, galaksilerin çarpışma ve birleşmeler yoluyla boyut ve karmaşıklık bakımından çeşitlendiğini gösteriyor.
Eğer saati geri sarabilseydiniz, zamanın kendisinin giderek uzaya benzediğini ve daha yavaş aktığını görürdünüz; ta ki evren tekillik noktasına ulaşmadan durağan ve zamansız hale gelene kadar.
Hawking ve hertog, küçük ölçeği nedeniyle erken evrenin ancak kuantum fiziği denklemleri aracılığıyla anlaşılabileceği sonucuna vardı. Bu durum evrenin ilk anlarını doğası gereği öngörülemez kılmakla birlikte, uzay ve zamanın birbirine karışmasına da neden olabilir.
Karanlık maddenin olağandışı özellikleri, normal maddenin henüz bir araya gelemediği bir zamanda, erken evrenin genişleyen ateş topu içinde birleşmeye ve yapılar oluşturmaya başlamasını sağladı.
Reklam
Bazı astronomlar yeni keşiflere "evren kırıcı" galaksiler adını verdiler.
Webb, cephaneliği ünlü Büyük Kepçe yıldız desenine (takımyıldızların veya birkaç takımyıldızın parçası olan desenler) yakın küçük bir gökyüzü parçasına doğru saatlerce tuttuğunda şaşırtıcı bir şey ortaya çıkardı. Derin alan görüntüsü içinde gizlenmiş, hem son derece kırmızı, dolayısıyla uzak ve kozmik tarihin çok erken dönemlerine ait, hem de alışılmadık derecede parlak yarım düzine galaksi buldu. Eğer galaksilerin parlaklığı kütlelerinin iyi bir göstergesiyse, bu parlak erken galaksilerden bazılarının bizim Samanyolu kadar ağır olabileceği öngörülüyor.
Büyük Patlama teorisinin genel olarak doğru olduğunu gösteren birçok kanıt bulunuyor. Örneğin, bugün bile evren muazzam bir hızla genişlemeye devam ediyor; birbirinden çok uzak galaksiler ve galaksi kümeleri, aralarındaki boşluk genişledikçe birbirlerinden uzaklaşıyor. Dahası, güçlü teleskoplar Dünya’dan en uzak galaksilere odaklandıklarında ışıkları milyarlarca yıl önce bize doğru yola çıkan, halen oluşum sürecinde olan şiddetli yıldız sistemleri görülüyor.
Herhangi bir astronoma evrenin başlangıcını sorduğunuzda size Büyük Patlama teorisini anlatacaktır. Yaklaşık 13,8 milyar yıl önce evrenin, uzay-zamanın genişleyen boyutlarını ve muazzam miktarda enerji açığa çıkaran bir patlamayla var olduğunu söyleyecektir. Bunu takip eden anlarda, bu enerjinin büyük bir kısmı maddenin yapı taşlarına dönüştü; değişken kütle ve karmaşıklıktaki atom altı parçacıklar, sonunda basit atomları oluşturmak üzere bir araya geldi ve ardından dev, kısa ömürlü yıldızları ve ilk galaksilerin çekirdeklerini oluşturmak üzere birleşti.
Reklam
“Karadeliklerden enerji elde edebileceğimizi biliyoruz ve aynı zamanda onlara enerji enjekte edebileceğimizi de biliyoruz, adeta bir şarjlı pil gibi”
TYCO BRAHE
⁠⁠Uzay kahramanları bölümünün bu hafta ele aldığı kişi Tyco Brahe. Çok parlak bir yıldızın ve kuyrukluyıldızların Ay’dan uzakta olduğunu bularak o zamanki genel kabulü bozdu. Astronomiye asıl katkısını ise hayatı boyunca yaptığı gözlemlerin asistanı Johannes Kepler tarafından yorumlanmasıyla yaptı. Mars’a ilişkin ayrıntılı gözlemleri inceleyen Kepler, çığır açan gezegen hareketi yasalarını formüle etti.
UZAY ARAŞTIRMALARI VE ETİK
⁠Henüz çok yeni bir tartışma olsa da ileride çıkması muhtemel sorunları çözmek için şimdiden uzaya dair etik kuralları belirlemeliyiz. Burada şu sorular akla geliyor: Uzayı korumak gibi bir görevimiz var mı? Uzayda bir yaşam keşfedersek (mikroskobik bile olsa) onu korumak zorunda mıyız? Uzayda özel sektörün faaliyetlerini kontrol edebilecek miyiz?
ASTRONOMİDE YAPAY ZEKA KULLANIMI
Sayfa 70-76 Yapay zeka her yerde olduğu gibi astronomide de büyük fayda sağlıyor. Astronomik görüntülere bakıp çok küçük ayrıntıları tespit etmede yapay zeka insanların işini kolaylaştırıyor. Yeni teleskoplar, eskilere göre çok daha fazla veri üretiyor. Mesela SKA diye adlandırılan ve 2028’de Güney Afrika’da faaliyete geçecek teleskop küresel internet trafiğinden yaklaşık 10 kat daha fazla üretecek. Bu veriyi ancak bir yapay zeka tarayabilir. Bunun dışında karanlık maddeyi tespit etmek için de yapay zeka kullanılabilir. Çünkü karanlık maddenin çekim gücü ışık evrende ilerlerken onun rotasını bozar. Bu bozulma insanın algılayamayacağı kadar küçük olabilir. Burada da yine yapay zeka devreye girer. Ötegezegenlerin ve öteuyduların keşfedilmesinde geçiş tekniğini kullanılır. Çok hassas ölçümlerde yine yapay zeka devreye girebilir. Çarpışan kara deliklerin veya her sene 25000 civarı yayınlanan astronomi makalelerinin incelenmesinde de yapay zeka kullanmak elzem olabilir.
1.473 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.