Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Allan Megill

Allan MegillAşırılığın Peygamberleri yazarı
Yazar
8.8/10
23 Kişi
90
Okunma
9
Beğeni
1.511
Görüntülenme

Allan Megill Gönderileri

Allan Megill kitaplarını, Allan Megill sözleri ve alıntılarını, Allan Megill yazarlarını, Allan Megill yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zıtlıklarla İfade
Apollon "ışıldayan tanrı, ışık tanrısı"nın görsel temayülü Müzik alemine hükmeden Dionysos'un görsel olmayan, "görüntüsel olmayan" temayülü Apollon ışık ve bilgelik tanrısı olarak Batı felsefe ve düşünce geleneğine dair metafora uyan bir temsildir. Bunun altında yatan Apolloncu geleneğin tarihsel izdüşümü önemlidir. Nietzsche ışıldayan tanrı Apollon'a yanılsama tanrısı olarak da bakmakta, bu nedenle Almancada hem ışık hem benzerlik ya da yanılsama anlamına gelen Schein sözünü kullanır. Bu metinleri değerlendirirken, tarihi Apollon ve Batı düşünce tarihinin Antik Yunan'a uzanan köklerini bilerek Nietzsche okumanın faydaları çoktur. Politik olarak "ışığın çocukları" veya sinema tarihinde (Yıldız Savaşları) karanlık ve aydınlık zıtlığı kullanılırken yapılan Apollon'a gönderme de bu sebeple önem taşır, çünkü ışık aynı zamanda yanılsama için önemli bir araçtır. Medyanın, sinemanın, gösteri sanatlarının politik alt metinleri kullanmada ne kadar güçlü olduğu, medya yalanlarının büyük savaşları başlatmada oynadığı rolden anlaşılabilir.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Apolloncu biçimcilik ve Dionysosçu biçim yoksunluğu zıtlığını kullanmak
Apollon "bireylere...etraflarında sınırlar çizerek ahenk kazandırmaya çalışan" biçim verici güçtür; Dionysos ise, Apolloncu eğilim "biçimli kadim Mısır'a özgü bir katılık ve soğukluk içinde taşlaştırmasın" diye, bu "küçük daireler"i zaman zaman yıkan güçtür.
Sayfa 66 - Metis YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Gerçeklere Kavramlar Yoluyla Ulaşmak
Nietzsche'nin gerçeğe nasıl ulaşırız sorusu zamansız bir sorudur ve günümüzde de geçerliliğini korumaktadır. Dolaysız yoldan gerçeğe giden ve bir aracı kullanmayan, sezgi ve algılarımızla bilivermemizi sağlayabilecek, bu sebeple de en güvenilir ve saf olacak bir yol, yordam insanoğlu için henüz yoktur. Bu nedenle de gönülsüz de olsa Nietzsche de kavramlarla gerçeğe ulaşıp ifade etmeyi gerekli görür. Kavramların sezgi ve dolaysız yoldan görü olmadığını da vurgular. Sanat, bilim, metafizik, ahlak kavramsal olarak gerçeğe ancak dolaylı ve bu sebeple yanlı ulaşma olduğu için, elde tek kalan, gerçeği ifade edişte "metnin kendisinin üslubu, iç işleyişleri"dir. Bu ise, Nietzsche'nin dili kullanmada fragmanlarla ifade etme pratiği geliştirmesine sebep olur.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Nietzsche ve sanat
Nietzsche'nin mite veya benzerine dönme girişimi (simulacrum) günümüzdeki gücü elinde bulunduranların simulacrum ve simülasyonla sanatı yanılsama yönünden bakamayacak kadar abartıp sanatla doğrudan hakikate ulaşım olarak bağ kuranlara önemli ve çağını aşan bir göndermedir. Bugünün felsefecilerinin aynı kökenden aldıkları eğitim nedeniyle veya Nietzsche felsefesiyle bağın zayıf olmasının sonucu olarak anlayamadıkları, onun şaşmaz bir şekilde parmak bastığı sanatın "gerçekliğin kendisini" değil, benzerini verdiğidir. Belki de bu ve benzer sebeplerle postmodernizme ilham olurken, bu akımın öncüleri de onun ayak izlerinden giderek sanat yoluyla gerçeği sorgularken gerçek değil, varyasyonu derler (Andy Warhol'un sanat eserleri). Gerçekten de sanatın bu yönünü kullanarak alt metin olarak bir kitleye her şeyi yaptırabilirsiniz.
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Resim:
Andy Warhol
Andy Warhol
Bunlardan hangisi gerçek Marilyn Monroe?
Şiirsel ilhamla yazılmış sanat yapıtı olarak Zerdüşt
Zerdüşt felsefi ya da tarihsel savlarla o kadar az, ama öte yandan şiirsel imge ve metaforlarla o kadar çok ilgilidir ki onu kendine has bir sanat yapıtı olarak okumamak imkansızdır.
Sayfa 63 - Metis YayınlarıKitabı okuyor
Sanatçı-filozof olarak Nietzsche
..şiirle felsefenin şiirin tahakkümü altında yeniden birleşmesi, felsefenin uçsuz bucaksız şiir okyanusuna dönüşü anlamına gelir. Bu yeniden birleşme teması Şen Bilim'de Nietzsche’nin kendisi tarafından açıkça dile getirilir. Nietzsche bu yapıtta sanatsal enerjiler ve pratik hayat bilgeliğinin bilimsel düşünceyle bir araya geleceğini ve hepsinin birleşerek günümüz bilim, tıp, hukuk ve sanatını fersah fersah aşacak organik bir birlik oluşturacağını tahayyül eder.
Sayfa 63 - Metis Yayınları; bilim neden şendir? - Nietzsche ve Estetik (sanat olarak estetik)Kitabı okuyor
Reklam
Eve Nasıl Döneriz
Günümüzde politikanın yalanlarla dünyayı yeni değerlerle inşasında bize farklı ve özgün bir bakış açısı kazandıracak, Nietzsche'nin "benim okurlarım daha doğmadı" sözü ve sonradan bu dünyayı anlamamızda rehber olması önem taşır. Bazı nihilistler gerçek bir dünyanın olmadığını öne sürerken yaşadıkları değer boşluğunu iyi şekilde yansıtırlar. Gerçek dünyanın olmadığı savı ise, her şeyin kökeninin bizde olduğu, perspektifini kendimizin eğip bükerek oluşturduğu ve bunun sonucunda da yalanlarla bir yaratıcı rolünü oynayarak düşünceye kutsallık (yaratıcılık) kazandırmaktır (bozum ve yeniden inşa - postmodernizm).
Aşırılığın Peygamberleri
Aşırılığın Peygamberleri
Çünkü Kant ahlakı ve sonrası, yıktığının yerine bir şey koymamıştır
Nietzsche, Tanrı'nın ölümünü ilan ederken bugünün mutlak bir terk edilmişlik durumu içinde olduğu; kurtarıcı her türlü özellikten, şeylerin mevcut durumuyla uzlaşmamızı sağlayacak herhangi bir şeyden yoksun olduğu yolundaki inancını beyan etmektedir.
Sayfa 60 - Metis YayınlarıKitabı okuyor
Nietzsche ve Estetik
Dünya bir sanat yapıtıdır ama Tanrı'nın ölümünün yarattığı krizin sonucu olarak kendi kendini doğuran bir sanat yapıtıdır. Dünyanın estetik olarak kendi kendini yarattığı anlayışı düşüncede tam anlamıyla sersemletici bir yeniliktir ve Nietzsche'den sonra gelen pek çok şeyin temelini atmıştır. Nietzsche hakikatin estetik üst-eleştirisi haline gelecek olan şeyin kurucusudur; bu eleştiri tarzında hakikat imkanının temelini sanat yapıtının, metin ya da dilin attığı düşünülür.
Sayfa 59 - Metis YayınlarıKitabı okuyor
Nietzsche ve Estetik
Nietzsche doğayı ve doğal olanı insanın yaratımları olarak görmektedir. "Varoluş ve dünya ancak estetik fenomenler olarak ebedi gerekçelerini bulurlar."
Sayfa 58 - Metis YayınlarıKitabı okuyor
679 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.