Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Alun Munslow

Alun MunslowTarihin Yapısökümü yazarı
Yazar
7.0/10
1 Kişi
12
Okunma
1
Beğeni
883
Görüntülenme

Alun Munslow Sözleri ve Alıntıları

Alun Munslow sözleri ve alıntılarını, Alun Munslow kitap alıntılarını, Alun Munslow en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
- "Hiçbir tarih bilgisi objektif olamaz ve geçmişin dünyası bizim onu şimdiki zamanda temsil/tasavvur edişimizden bağımsız olarak var olur..."
Sayfa 202 - Al Baraka Yayınları
Ne kadar çok tarih varsa ona inanmayan o kadar tarihçi vardır.
Reklam
Chartier’nin savunduğu gibi, “Ne kadar belgesel, hatta ne kadar ‘nesnel’ olursa olsun" hiçbir metin “kavradığı gerçeklikle şeffaf bir ilişki sağlayamaz.”
Hiçbir tarih bilgisi objektif olamaz ve geçmişin dünyası bizim onu şimdiki zamanda temsil/tasavvur edişimizden bağımsız olarak var olur.
Biz arkada bıraktığımız şeyi görüyoruz.
Charles A. Beard
Reklam
White tarihin sağ, sol ya da ortanın politik ve ideolojik amaçlarına göre kategorize edilmemesi ve kapatılmaması gerektiğine, bunun hayati bir mesele olduğuna inanır
"Bilimciler birbirlerinin sonuçlarını kağıda geçirirken, tarihçiler birbirlerinin kitaplarını okur" Louis Mink
Yazılı tarih her zaman salt masum bir hikâye anlatmanın ötesinde bir şeydir; çünkü yazılı tarih her şeyden önce iktidarın dağıtılması ve kullanılmasının başlıca aracıdır. Tarihsel verilerin bir anlatı içinde örgütlenmesi eylemi, kendi başına yalnızca “hakiki" bir gerçeklik yanılsaması oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda, geçmişe sahte bir tutarlılık vererek, çağdaş toplumlarda iktidar uygulamanın bir mekanizması olarak da hizmet edebilir.
Şimdiki zamanın gündelik hayat deneyiminden ya da genelde entelektüel cemaat içindeki egemen fikirlerden tamamen bağımsız bir tarih yazılamayacağı gibi, şu ya da bu oranda kültürel olarak sağlanmak durumunda olan açıklayıcı çerçevelerden sakınmak da imkânsızdır.
Reklam
... Başka bir ifadeyle, delillerde hikaye biçimine sokulmayı bekleyen geçmiş hayatlar vardır ve biz tarihçiler anlatıyı fiilen olduğu haliyle yeniden mi anlatırız; yoksa her zaman kendi hikayelerimizi geçmişin delillerine mi dayatırız?
Yalnızca tarih yöntemini eleştirmek yetmez, şunları da sormak gerekir: Meslekten tarihçiler delillerden "olgular" çıkararak geçmişi nesnel olarak yeniden kurabilirler ve açıklayabilirler mi ve bütün o zahmetli araştırma işi bittikten sonra çıkan sonuçları herkesin okuması için sorunsuz bir biçimde kaleme alacak olan kimdir?
White gibi Foucault da şu sonuca varır: Dil ideolojik olarak kirli bir araçtır ve ne yapıp ne yapamayacağı kullanım biçimine ve hangi toplumsal ve politik amaçlar için özellikle otorite sistemlerini ve neyin doğru, neyin yanlış; neyin serbest, neyin yasak olduğuna ilişkin görüşleri pekiştirmek için mi, yoksa onlara meydan okumak için mi kullanıldığına bağlıdır.
23 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.