Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Armand Mattelart

Armand Mattelartİletişim Kuramları Tarihi yazarı
Yazar
9.0/10
7 Kişi
40
Okunma
4
Beğeni
1.242
Görüntülenme

Armand Mattelart Sözleri ve Alıntıları

Armand Mattelart sözleri ve alıntılarını, Armand Mattelart kitap alıntılarını, Armand Mattelart en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bütün meslek yaşamı boyunca Disney sürekli olarak sanatçı ve yazarlarının hakkı olan takdiri bastırmış ya da yok etmiştir. Sendika kurallarına göre başlıklarda adlarının yazılması zorunlu tutulduğu zamanlarda da kendi adının ötekileri bastıran bir biçimde öne çıkarılmasına özen göstermiştir. Hatta başarılı bir canlandırıcısı Oskar kazandığında ödülü almak için sahneye çıkan Disney olmuştur.
Hangi kültür anlayışının kendi çıkarlarına en iyi hizmet ettiğini biliyorlar. Ve yine biliyorlar ki, Miki Fare'leri ve Vakvak Amca'ları onların iktidarda kalmalarına yardımcı olacaklardır, sosyalizmi zindanda tutacak ve «çökmüş» bir Şili'ye «erdem ve masumiyeti» geri getirecektir.
Reklam
Bu «her şeyi istediğin gibi görme» dünyası, kapitalist toplumda geliştiği biçimiyle, eğlence kavramı üzerine kuruludur. Fantastik, çok renkli, çok hareketli ve çok boyutlu serüvenler haline dönüşen Vakvak'ın aylak yaşayışı, kitle kültürünün ruhî gıdasıyla rahatlayıveren 20. yüzyıl tüketicisinin can sıkıcı yaşayış şekliyle özdeştir. Miki büyülerle ve serüvenlerle eğlenir. Okur ise Miki'nin eğlenmesiyle...
Disney'de, işçi sınıfı iki gruba ayrılmıştır: kentteki haydutlar ve kent dışındaki soylu-vahşiler. Disney'in dünya görüşü şiddet ve toplumsal çatışmaları kısırlaştırdığı için, kent serserileri bile yaramaz çocuklar olarak gösterilirler. Modelin olumsuz yanını temsil ettikleri için de her zaman kaybederler, dayak yerler ve akıllarına gelen aptalca fikirleri çember halinde el ele dansederek kutlarlar. Bunlar burjuvazinin işçi örgütlerini karmakarışık bir deliler grubu olarak göstermek isteyişinin bir ifadesidir.
Disney'in çizgi hikâyelerinde emekçi ya da bir proletere rastlanmaz ve hiç bir şey sanayiin ürünü değildir. Ama bu işçinin olmadığı anlamına gelmez. Aksine iki maske ile gizlenmiştir: biri soylu vahşi olarak, ötekisi lumpen-cani olarak. Her iki kesim de işçiyi bir sınıf gerçeği olarak yok etmeye yarar ve düşmanı gizleyip evcilleştirmek, dayanışmasını kırmak, sistem içinde pürüzsüz bir biçimde işlev görüp köleleşmesine katkıda bulunmak için burjuvazinin baştan beri dokuyup tezgâhladığı mitleri korur.
Geri17
115 öğeden 106 ile 115 arasındakiler gösteriliyor.