Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Attilla Erdemli

Attilla ErdemliMitostan Felsefeye yazarı
Yazar
9.0/10
11 Kişi
57
Okunma
7
Beğeni
1.115
Görüntülenme

Attilla Erdemli Gönderileri

Attilla Erdemli kitaplarını, Attilla Erdemli sözleri ve alıntılarını, Attilla Erdemli yazarlarını, Attilla Erdemli yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kültürel değişimler öyle bıçakla kesercesine gerçekleşmezler; değişim eski ve yeninin birbirlerinin içine geçerek devinmesinde kendini gösterir."
Sayfa 165Kitabı okudu
"Toplumda yalnızca bir azınlığın yürüttüğü felsefece düşünme zaman zaman politik temelli fakat dinsel görünümlü saldırılardan kurtulamayacaktır. O günden bugüne kalan ve antikçağ Ege uygarlıklarından söz etmemizi sağlayan felsefede, bilimde, sanatta o küçük azınlığın ortaya koydukları olacaktır."
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
İnsan bilgisiz doğar;ayrı deyişle İnsan öğrenmiş olarak değil, öğrenmek üzere dünyaya gelir. Bu nedenle, yaşamamız öğrenmeye dayanır. İnsanın varlık yapısı da buna uygundur.
Sayfa 55
“Çünkü nedensellik ilkesi, akıl için dışarıdan değil, içerden, içkin bir ilkedir; ayrı deyişle akla dikte edilmemiştir, akıl onu evrene, olaylara dikte etmektedir”
“…Çünkü birey olarak, tek olarak, ben olarak özgür olunur; biz olarak ya da topluca özgürlük olası değildir. Özgürlük bireyin özgün yaşamasına dayanmaktadır. Burada İnsan bilgiye muhtaçtır. Burada İnsan bilgiye zorunludur.”
"Her bilgi bir yorumdur. Bazı bilgilerin somut gerçek ile dile getirildiği savlansa da dile gelen her şey dildedir ve artık dile getirme isteği ile özdeş değildir."
Reklam
Bilgelik İnsan'la ve yaşamıyla ilgili bir gerçekliği saptamaktadır; bilgelik bulmuş olandır. Felsefe ise yaşamayı kavramlarında aydınlatmaya uğraşmaktadır. ... Bilgenin görüşü yaşamanın içindedir, filozof ise kavramın içindedir.
Sayfa 138 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bilgelikler durağan (statik), felsefe ise devinimsel (dinamik) dir. Bu nedenle felsefe için, bu akışın içine girmek gerekir.
Sayfa 135 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Kaderin gücü bilinemez olmasındadır ... Bunu kader (moira) ile ilgili bir mitos bulunmamasından anlayabiliyoruz.
Sayfa 129 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Toprak Ana'nın [Gaia] ardından yaratıcı, birleştirici kuvvet olan sevgi (Eros) Khaos'dan çıkar. Böylece yaratmanın iki önemli ögesi ortaya koyulmuştur: madde ve kuvvet.
Sayfa 94 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
...hem Khaos, hem arkhe, hem töz hem de Tanrı [kavramlarının] hepsinde "nedeni kendisi olmak" veya "varolmak için herhangi bir temele ihtiyaç duymamak" söz konusudur. Öte yandan Meister Eckhard'ın "temeli olmayan temel" anlayışı bir açıklama biçimi olan "obscurum per obscurium" anlayışını da çağrıştırır.
Sayfa 90 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Mitoslar araştırılan (bilim ya da felsefedeki gibi) hakikatin değil, İnsan varoluşunun anlamıdır.
Sayfa 85 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
...universum mitolojide bir bilgi objesi olarak değil, bir "yaşam gerçekliği" olarak ele alınır; yani, universum İnsan'ın var oluşunun oyun alanıdır ve İnsan orada yerini bulmak zorundadır.
Sayfa 85 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
[Dedüktif (tümdengelimli)] düşünme biçiminin geometriyle ortaya çıktığı savlanır. Oysa geometri bu düşünme biçiminden çıkmıştır. ... Bu düşünme biçiminin bir başka özelliği "bir bilinmeyeni aydınlatabilmek, açıklayabilmek için başka bir bilinmeyene başvurmak"tır. Varsayım, hipotez bir bilinmeyendir. Obscurum per obscurium [Karanlık olanı bir başka karanlık olanla açıklamaya çalışmak] anlayışı yalnızca mitologiaya özgü değildir.
Sayfa 82 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Ortak aklın bir işleyiş biçimi olan ... nedensellik ilkesi, akıl için dışarıdan değil, içeriden, içkin bir ilkedir; ayrı deyişle akla dikte edilmemiştir, akıl onu evrene, olaylara dikte etmektedir.
Sayfa 81 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
166 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.