Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ayhan Aktar

7.5/10
11 Kişi
35
Okunma
4
Beğeni
1.762
Görüntülenme

Hakkında

1953 senesinde İstanbul’da doğdu. 1977 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nin Sosyoloji Bölümü'nden mezun oldu. Daha sonra ise, Birleşik Krallık'ın Canterbury kentindeki Kent Üniversitesi'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1980 senesinde Marmara Üniversitesi'nin Kamu Yönetimi Bölümü'nde Prof. Dr. Mübeccel Kıray'ın yanında asistan olarak çalışmaya başladı. İstanbul Üniversitesi'nde başladığı doktora tezini 1989 senesinde tamamladı. Aynı çalışma, "Kapitalizm, Azgelişmişlik ve Türkiye’de Küçük Sanayi" başlığı altında 1990 yılında yayımlandı. Kıbrıs Üniversitesi’nde profesör ünvanı ile görev yapmaktadır. 2000 yılında "Misafir Öğretim Üyesi" olarak Ann Arbor'da Michigan Üniversitesi, Sosyoloji Bölümünde ders vermiştir. Daha sonraki yıllarda Türkiye'de devlet - gayri Müslim azınlık ilişkileri üzerine araştırmalarına başlayan Ayhan Aktar’ın Varlık Vergisi ve "Türkleştirme" Politikaları başlıklı kitabı 2000 yılında yayımlandı. 2006 yılında ise, Türk Milliyetçiliği, Gayrimüslimler ve Ekonomik Dönüşüm başlıklı kitabı yayımlandı. Daha sonra, Niyazi Kızılyürek ve Umut Özkırımlı ile birlikte yayına hazırladıkları "Nationalism in the Troubled Triangle: Cyprus, Greece and Turkey" başlıklı kitap 2010 yılında yayımlandı. 2011 yılında ise, "Yorgo Hacıdimitriadis'in Aşkale – Erzurum Günlüğü (1943)" ile Taraf gazetesindeki yazılarını derlediği "İlginç Zamanlar: Taraf yazılarından Seçmeler, 2008-2011" başlıklı kitapları yayımlandı. 2012 yılında ise, "Yüzbaşı Sarkis Torosyan'ın Çanakkale'den Filistin Cephesine" başlıklı anılarını yayına hazırladı. 2005 yılında, İstanbul'da toplanan "İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları" konferansının organizasyon komitesinde yer aldı. 2006 yılında Marmara Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünden emekli olan Ayhan Aktar, 2006-2007 yılında Lefkoşa'daki University of Cyprus'da "Department of Turkish and Middle Eastern Studies" bölümünde "Misafir Profesör" olarak ders verdi. Prof. Aktar, 2010 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde akademik çalışmaları sürdürmekdedir[1]. Aynı üniversitenin, Kültürel Çalışmalar ve "Greek-Turkish Relations" Yüksek Lisans Programlarında ve Uluslararası İlişkiler Lisans programında dersler vermektedir. Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptıktan sonra şu an Taraf gazetesinde İlginç Zamanlar adlı köşesinde köşe yazarlığı görevini yapmaktadır.
Tam adı:
Prof. Dr. Ayhan Attar
Unvan:
Türk Akademisyen, Yazar ve Gazeteci
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 1953

Okurlar

4 okur beğendi.
35 okur okudu.
44 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Dünyada kişi için doğup büyüdüğü yeri kaybetmekten daha büyük bir acı olamaz." Euripides, MÖ.431
Sayfa 17 - İletişim Yayınları
+1
Atımı şimdi bağladım taşa, Olmaz olaydın sen Enver Paşa !
Sayfa 31 - ARAS YAYINLARI
Reklam
Atatürk İtalyan Elçisini Çankaya Köşk’ünde kabulü sırasında, elçi Antalya ve civarı ile ilgili olarak İtalya’nın niyetlerini dile getirdiği noktada Cumhurbaşkanı Atatürk özür dileyip kısa bir süre için müsaade ister. Bir kaç dakika sonra elbisesini değiştirip Mareşal üniformasıyla elçinin karşısına oturur ve şaşkınlık içindeki elçiye “Lütfen sözlerinize devam ediniz” der. Son derece zekice hazırlanmış bir mizansen ile Atatürk; bu tür emperyalist genişleme niyetlerinin karşısında siyasetin bitip savaşın başlayacağını ima etmiştir.
90 Yıldır Hiçbir Şey Değişmemiş...
Türk ticaretinin belkemiğini oluşturan Rum ve Ermeni aracıların yerini doldurmaya çabalayan birçok Türk şirketi temsilcilik görevlerini ihmal ederek Ankara’ya koşarlar ve büyük devlet ihaleleri kaparak zengin olmaya çalışırlar. Zaten, son yıllarda Türkiye’de ticari ahlak da çöküntüye uğramıştır. ( İngiliz Büyükelçisi Kasım 1929)
Ayntab Destanı...
Traş oldu bölük bölük saçımız, Söylemezler nedir bizim suçumuz, Tepelendi kitabımız haçımız, Şimdi meydanlarda maskara olduk...
Sayfa 146 - ARAS YAYINLARI
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
244 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
VARLIK VERGİSİ VE ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞUN KESİLMESİ İLE İLGİLİ İNCELEME
Varlık Vergisi adı altında yapılan hukuksuzluk ve zulmün Hitler faşizmine özentiden kaynaklandığı eserde açıkça öne serilmektedir. Fakat ülkenin çalışan, üreten kesimlerinin mallarının devlet - iktidarın etrafına kümelenmiş çeteler tarafından gasp edilmesi, aynı zamanda altın yumurtlayan tavuğun kesilmesi olduğu da inkâr götürmez. Zira bu aptalca ve faşizan uygulamayla zaten sermaye sıkıntısı çeken ülkede mevcut sermaye de kaçıyor ve Türkiye Marshall Planı ve Marshall Yardımı tuzağına çekilerek, yarı sömürge durumuna düşüyor. 1950’den sonra ülkemizin Ankara’dan değil de Washington, Telaviv, Brüksel’den yönetilmesinde Ermeni Tehciri, Varlık Vergisi, 6/7 Eylül Olayları gibi faşizan uygulamaların payı herhalde inkâr edilemez. Ayakta kalabilmek faşist diktatörlerin daima bir “öteki”ne ihtiyaç duymaları sebebiyle tarihimizin her döneminde “ötekiler” hiç eksik olmadı maalesef. Öteki bazen Aleviler, bazen Kürtler, bazen dindarlar, bazen solcular, bazen Ergenekoncular, bazen FETÖ’cüler oldu ve ülkemizde faşizm hep baki kaldı. Bizi dünyanın en geri, en yoksul, en adaletsiz ülkeleri arasına sokan ötekileştirme ve faşizm politikaları ile yüzleşmek isteyenlerin mutlaka okuması gereken, araştırma ve incelemeye dayalı, yansız bir eser.
Varlık Vergisi ve Türkleştirme Politikaları
Varlık Vergisi ve Türkleştirme PolitikalarıAyhan Aktar · İletişim Yayınları · 201022 okunma
325 syf.
·
Puan vermedi
Bir çoğumuz gibi bende "Kulüp" dizisini izledikten sonra araştırmaya başladım varlık vergisini. Daha önceden duyduğum ama üzerinde çok düşünmediğim bir meseleydi. Konunun uzmanı olmamakla beraber araştırmalarımı kısaca özetlemek gerekirse, savaşlar sebebiyle birçok ülke de olduğu gibi ülkemizde de işler yolunda gitmiyor. Durumu düzeltmek
Yorgo Hacıdimitriadis'in Aşkale-Erzurum Günlüğü (1943)
Yorgo Hacıdimitriadis'in Aşkale-Erzurum Günlüğü (1943)Ayhan Aktar · İletişim Yayınları · 20112 okunma
244 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Özenli Bir Çalışma
Erken Cumhuriyet dönemi Türkleştirme ve Varlık vergisi konularına ilgi duyanlar için oldukça güzel hazırlanmış bir çalışma. Artıları 1. Dili yazımı çok akıcı. Okuması insanı yormuyor. 2. Kaynakçası çok geniş. Uzun araştırmalar sonucu yazıldığı belli. Bu yönleriyle rahatça referans kitap olabilir. 3. Ben özellikle tarih kitaplarında yazarların kendi fikirlerini belirtmelerinden hoşlanırım. Yazarın fikirlerini altını doldurarak okuyucuya sunuyor. Kitabın bir çok yerinde karşıt görüşlere yer vermesi objektif yazarın objektif olma çabasını gösteriyor. Eksileri 1. Kitap yazarın bir kaç makalesini birleştirilmiş hali bu da kitapta bir çok defa tekrara düşülmesine yol açıyor. Yazar bu durumu zaten başta belirtmiş ancak yine de bu kitabın yazılışında tekrar eden bölümler yerine farklı içeriklere yer verilebilirdi. Sonuçta müşteri haklıdır. 2. Bence ikinci eksik Türkleştirme ve varlık vergisi politikalarının insanların hayatlarındaki ve iç dünyalarındaki oljmsuz sonuçları, hangi güçlükleri sefaletleri yaşamışlar okumak isterdim. Bunlara yer verilmemesi benim bulduğum en büyük eksik. Genel olarak başarılı bir kitap.
Varlık Vergisi ve Türkleştirme Politikaları
Varlık Vergisi ve Türkleştirme PolitikalarıAyhan Aktar · İletişim Yayınları · 201022 okunma