Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Barbara Patzek

Barbara PatzekHomeros ve Dönemi yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
2
Okunma
0
Beğeni
67
Görüntülenme

Hakkında

Barbara Patzek, Essen Üniversitesinde eski çağ tarihi profesörü olarak görev yapmaktadır. Özel araştırma alanları Homeros, sözlü ve yazılı edebiyat kültürü, Antik Çağ’da Doğu ve Yunanistan tarihi konularıdır.
Doğum:
7 Ekim 1948

Okurlar

2 okur okudu.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Geçmiş dönemlerden yazılı olarak aktarılan bir metin, sonraki dönemin insanlarına okurlarken yeniden ilham verebilecek somut bir aktarımı temsil eder. Ne var ki bu okuyucular ifade tarzını tarihsel olarak anlamaya çalıştıklarında zorluklarla karşılaşacaklardır ve metnin yazıldığı zamandan çok uzak olduklarını ve bu nedenle de anlamını tam olarak kavrayamadıklarını fark edeceklerdir. Sözlü olarak aktarılan bellekten beslenen, yazılı olmayan bir metnin muhafaza edilebilmesi için bizzat ozanlar ve dinleyicileri tarafından sürekli yeniden anlatılması gerekir. Bunun için de metnin durmaksızın değişen güncel anlatı perspektifinde algılanması, dolayısıyla insanların içinde bulundukları zaman ile ilişkilendirilebilen bir anlamı olması gerekir. Bu nedenle sözlü şiir devamlı değişir ve her anlatımda yeni bir tarihsel renk kazanır fakat bunun, belirli gerçeklere dayanan güvenilir rivayetler olarak bizim tarih anlayışımızla hiçbir ilgisi yoktur.
Sayfa 49 - Runik KitapKitabı okudu
Aslında Homeros mitolojisi olarak tanımlanan şey, özellikle İlyada'da belirgin biçimde geçen tanrı ve kahramanların hikâyeleridir. Burada basit hikâyelerin ilişkilendirilmesi söz konusu değildir, aksine entelektüel gelişimi Yakın Doğu'nun ilk yazılı kültürlerine kadar uzanan, oldukça yansıtıcı bir anlatı arkıdır.
Sayfa 100 - Runik KitapKitabı okudu
Reklam
Homeros'u eleştirenler de şaşırtıcı keşifler yapmışlardır. Homeros'un en azılı karşıtlarından ve Madam Dacier'in en sert muhaliflerinden biri olan Voltaire, antik dönem şairini ilkel addetmiş ve tanrılarla kahramanlar arasındaki paternalist ilişkiyi özellikle itici bulmuştur. Buna karşın, tanrılarla bağlantılı olarak çok önemli sonuçlar doğuran bir keşif yapmıştır: Homeros, tarihi olayları ve genellikle kader olarak adlandırılan olguyu tam olarak tarif etme yeteneğine sahiptir. Voltaire'e göre İlyada'daki her olaydan, sonraki olayları belirleyen ve nihayetinde tutarlı bir eylem döngüsüne yol açan zorunluluklar ortaya çıkar. Voltaire, tesadüf ilkesine göre gelişen ve yine de sonradan anlaşılabilen ve açıklanabilen bir sona sevk eden karmaşık eylem yapılarından, olaylar silsilesinden bahseder. Bu yapıları sadece modern anlatıcılar benimsemezler, aynı zamanda modern tarih yazımı ve eylem teorisi alanları da bunları takip eder.
Sayfa 122 - Runik KitapKitabı okudu
O dönemlerde Homeros metnini yazılı bir örnekten öğrenmiş, ezbere okumuş ve muhtemelen öyle de anlatmış ozanlar vardı; bu ozanlara rhapsodos deniyordu. Belki de Homeros, böyle bir rhapsodosluk geleneğinin başlangıç aşamasında yer alıyordu ve homerik metinleri temel alarak çalışan bir tür mesleki birlik olan bir ozanlar okulunun kurucusuydu. Antik Çağ'da bu tür birlikler bağımsız olarak faaliyet göstermediğinden, bu birliğin de dini ve sosyal bir kurumla bağlantılı olduğu varsayılabilir. Destanlar, MÖ 6. yüzyılda Yunan soylularının ve özellikle tiranların -Yunan şehirlerinde mutlak idareye sahip diktatörlerin- eğlence kültürüyle bağlantılı olarak halka açık biçimde icra edilmiştir; bu metinlerin yalnızca önemli kısımlarının mı yoksa -pek olası değildir- tamamının mı söylendiğini bilmiyoruz. Atinalı Tiran Peisistratos'un (yaklaşık MÖ 600-528/27) oğlu Hipparkhos'un, Atina'nın büyük şenliği Panathenaia'da destanları belli bir sıraya göre okumaları için rhapsodoslara talimat verdiği söylenir.
Sayfa 42 - Runik KitapKitabı okudu
Homeros destanlarında geçmiş zaman, söz konusu şairin kendi tarihsel şimdiki zamanının mitolojik yükselişi ve büyümesi anlamına gelmektedir. Ve maddi dünyanın tanımına tam olarak yansıyan şey budur: İlyada ve Odysseia şairlerinin bilinçli olarak altını çizdikleri eski dönem ambiyansı, özellikle malzemelerin değerine ve silahların, aksesuarların kalitesine ya da kahramanların etrafındaki eşyaların eşsiz, sanatsal niteliğine yapılan vurguda görülür. Homeros anlatımlarında altın, gümüş ve fildişi ya da parlak bronz silahlar öne çıkar. Ayrıca bu nesneler, tanrılardan kalan eski yadigarlar, hatta tanrılar tarafından yapılmış eserler olarak tanımlanır. Bu eşyalar, tek bir kahramanı karakterize eder ve onun kahramanca yeteneklerinin sembolüdür; örneğin yalnızca yaşlı Nestor'un kaldırdığı Nestor kadehi ya da yalnızca kendisinin çekebildiği Odysseus'un ağır yayı düşünülebilir.
Sömestir tatiline girdiğimden beri (22 Ocak) 4 kitap okumuşum. Tatilim bitene kadar (17 şubat) 20 kitap meydan okuması yapmayı düşünüyorum. Kitapları pdf arşivimden değil de kütüphanemden seçmeye çalışıyorum, yeni kitap almadan önce birazcık vicdan rahatlatmak adına. Sayfa sayılarına odaklanmadan, kendimi okuma tembelliği döneminden sıyırmak için

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
Henüz kayıt yok