Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cal Newport

Cal NewportPürdikkat yazarı
Yazar
8.3/10
763 Kişi
3.127
Okunma
165
Beğeni
8,3bin
Görüntülenme

Hakkında

Cal Newport, Georgetown Üniversitesi'nde Bilgisayar Bilimleri Doçentidir. Dijital çağımızın teorik temellerini incelemenin yanı sıra Newport, bu teknolojilerin iş dünyasındaki etkisi hakkında da yazıyor.
Unvan:
Doç. Dr.
Doğum:
23 Haziran 1982

Okurlar

165 okur beğendi.
3.127 okur okudu.
313 okur okuyor.
2.714 okur okuyacak.
142 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
1K bize diyor
Şu gerçekle artık yüzleşmemiz gerek: Kaç "beğeni" aldığınıza bakmak, sigara içmenin yerine geçti
Yüksek kaliteli iş miktarı= (Harcanan zaman) X (dikkat yoğunluğu) High quality work quantity= (Time spent) X (concentration of attention)
Sayfa 40 - Adam GrantKitabı okudu
Reklam
Günaydın!
Ufak tefek tatsızlıkların yaşanmasına alışın. Aksi takdirde hayatınızı değiştirecek büyük işlere asla vakit bulamazsınız. Get used to minor inconveniences. Otherwise you'll never have time for the big life-changing things.
Sayfa 203Kitabı okudu
1K' da bazıları...
Sen benim sözüme ilgi gösterirsen ben de senin sözüne ilgi gösteririm. İçeriğinin ne olduğu önemli değil.
Sayfa 175 - metropolisKitabı okudu
(Nietzsche'nin de dediği gibi, "Sadece yürürken akla düşenler gerçekten büyük düşüncelerdir.")
Sayfa 107Kitabı okudu
Pürdikkat
Pürdikkat
Twitter da bir gönderi gördüm ve uzantısı olan blog yazısını okudum. Ve şu yazıyı da okuyunca hemen twitter instagramı bütün cihazlardan sildim. Yazıya bakın: “Eğer her boş vakitte (kod derlenirken, markette sıra beklerken, suyun kaynamasını beklerken) eliniz sosyal medyaya gidiyorsa, beyninizin yapısı değişmiştir” DEHB/ADHD (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan birisi olarak odaklanmak benim için çok daha zor. Fakat odaklanmaya /verimliliğe dair yolculuğum yaklaşık 2 sene önce başladı. O zamanlar akıllı telefon kullanmıyordum, ve sosyal bir hayatım vardı doğal olarak odaklanmak daha kolaydı. Ve kendimi her zaman rahat hissetmek için kendime koyduğum bir şart vardı. “ her ne yapıyorsan o şeyden zevk al; anı yaşa, !” Gerçekten işe yarıyordu, ders zamanı ders dinlenme zamanı dinlenmenin keyfi çıkıyordu. Üniversiteye geçince online eğitim ve çok fazla teknolojik cihaz, bana sanki anı yaşayamayı unutturdu. Elime telefon aldığımda diğer şeyleri unutuyorum çünkü... Her neyse sonra okulun bunun üzerine yaptığı bir kursa katıldım. Orada önerilen coursera da bir kurs vardı” learning how to learn” Daha sonra beyin ve öğrenme üzerine çok şey okudum. Şimdi de bu yazıyla bu okumalarımı artıracağım... Yeni bir odaklanma yolculuğu beni bekliyor.... Dedim ya DEHB liyim ; belki ilacı bırakmama yardımcı olur... 💚
Reklam
Sabitlenmiş mesaj olur ya! Aynı onun gibi kafamda sabitlenmiş bir cümle var! DeepWork kitabından. “ WHAT MAKES THE MOST SENSE RIGHT NOW ?” “ şu an yapılacak en mantıklı davranış ne” Bu söz kafamda sabitli. Her an kendime bu soruyu sorup öyle harekete geçmeye çalışıyorum. Bir DEHB/ADHD li olarak dürtüsel olana yönelmeye daha meyilliyim. Bu cümle beni aklıma gelen her isteği yapmadan önce durdurup düşünmeme ve sonra o an yapılacak en doğru işi yapmama yöneltiyor. Bu sadece bunun için değil, ayrıca kötü olaylarda sakin kalmama veya sinirlenmem gereken yerde soğukluğumu korunama yardım ediyor. Panik anında sakinleşmeme, üzüntülüyken mutlu olamama yardım ediyor. Kısacası bulunduğum anın çok kıymetli olduğunu bana hatırlatan bir cümle.
Pürdikkat
Pürdikkat

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
240 syf.
8/10 puan verdi
'THE SOCİAL DİLEMMA'
Günümüzün en büyük problemlerinden biri olan, hatta bu "problemler zinciri"nin menbaı sayılabilecek teknolojiye bilinç gözlükleri takıp bakmamızı sağlayabilecek bir eser. Bu sebepten evinde teknolojik alet barındıran herkesin muhakkak bir kere okuması gerek diye düşünüyorum. Okuduktan sonra evinizdeki şarjlı diş fırçasına bile farklı bir gözle bakmanızı sağlayacak bu kitabın giriş bölümünde bahsedilen şeylere değinen bir belgesel önerisi de ekleyeyim şuraya; "the social dilemma".* Belgeseli izledikten sonra kitaba geçmeniz, pekiştirmek açısından daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Spoiler vermeden hafifçe içindekilere değinecek olursam; girişte dijital hayatın iç yüzü eleştirilmiş ve Silikon Vadisinden gelen birtakım havadisler sayesinde bazı gerçekler gün yüzüne çıkarılmış. Belgeselde de kitabın giriş kısmı yer alıyor ve aynı şeylerden bahsediliyor. Ardından sosyal medyaya hakettiğinden fazla mesai ayıranlara taktikler ve çözüm yolları sunuluyor. Yazar bunu yaparken kısa vaadeli alternatifler kullanmaktan kaçınmış. Verdiği önerilerle okuyucunun hayatında kalıcı etkiler bırakmak adına bir hayli kafa yormuş diyebilirim. Sonuç olarak gençlere okullarda ders kitabı olarak basılıp dağıtılması gerektiğini düşündüğüm 2. kitap olarak kaydettim bu eseri. Zira 1.si İrade Terbiyesiydi. Gerçi günümüzde teknolojiyi tutarlı kullanabilmek de bir irade gerektirdiği için bu kitabı da minimalistlikten ziyade bir "irade ıslah edici" olarak düşünebiliriz. Okuyun efendim. Hatta alın, eşe dosta da dağıtıp okutun :)
Dijital Minimalizm
Dijital MinimalizmCal Newport · Metropolis Yayıncılık · 20171,170 okunma
240 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
SİZİN VE ZAMANINIZIN PAZARLANDIĞI Dijital dünya! Değişik bir girizgah oldu ama evet, kullandığınız adı sosyal olan dünya sizi pazarlıyor, satıyor! Kitabı okurken zaman zaman MOMO canlandı hafızamda. Zamanımızın peşinden koşan zaman avcıları... Birileri bizim en kıymetli varlığımızı, zamanımızı elimizden alıyor ve bunun karşılığında da inanılmaz paralar kazanıyorlar. "Vakit sizin kazanç onların" sözü durumu çok güzel özetliyor. Yazar kitapta çok ilginç bilgilere (yıllardır hayatlarımıza bloke koymuş teknolojik kullanımların, sosyal medyanın önde gidenleri facebook, twitter, youtube vb. platformların sahiplerinin itirafları gibi) yer vermiş. Okudukça bazı şeylerin farkına daha iyi varıyorsunuz. Zaten amaç farkındalık yaratmak. Kitap teknolojik yaşamı bırakmayı değil, teknoloji kullanımınız etrafında bir felsefe oluşturmanızı, dijital bir dönüşüm başlatarak daha kaliteli ve bilinçli kullanmayı, bunun yollarını anlatıyor. Tabi buradaki soru şu. Özellikle genç nesil dediğimiz belli yaşın altındakilerin telefon ve sosyal medya hayatlarına o kadar girmiş ki onlarla yatıp kalkıyorlar. Hayatlarındaki tek uğraş haline gelmiş neredeyse. Yazarın sunduğu yöntemler ne kadar gerçekçi, ne kadar uygulanabilir? Burada da size şu soruyla yardımcı oluyor: Bu teknolojiyi kullandığımda ne yapmaya çalışıyorum, hedefim ne ? Pazarlanan bir meta olmaktan rahatsızsanız, zamanınızın kontrolünü geri almaya hazırsanız ve her saniye telefonunuza bağlı olmak istemiyorsanız, kesinlikle bu kitabı okumalısınız. Haydi dijital temizlik zamanı... İyi okumalar.
Dijital Minimalizm
Dijital MinimalizmCal Newport · Metropolis Yayıncılık · 20171,170 okunma
224 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Dikkat ve Odaklanamama !
Günümüz insanının en büyük sorunu, dikkat eksikliği ve odaklanamama! Cal Newport’u yeni.1000kitap.com/gonderi/100218848 kitabıyla tanıdım. Bu kitapta sık sık “Pür Dikkat” kitabından bahsetmişti. Kitap genel anlamda dikkatli çalışmanın, odaklanmanın değerini anlatırken bir yandan da bunların nasıl yapılacağı konusunda tavsiyeler içeriyor. Yazar bunu yaparken kendi yaşamından ve tarihe mal olmuş kişilerin yaşamından örnekler veriyor. Aslında kitapta anlatılanların çoğu bildiğimiz ancak uygulama iradesi gösteremediğimiz şeyler. Bilmenin uygulamaya nasıl geçirileceği konusunda tüyolar içeriyor. Tabi bu tür kitapların en büyük sorunu tavsiyelerin ne kadar uygulanabilir olduğudur. Bu da kişisel olarak değişiklik gösterir. Kitap kesinlikle yavaş, dikkatli ve anlamlı okunmalı. Hatta size hitap ettiğini düşündüğünüz yerleri tekrar tekrar okumakta fayda var. Dil çoğu zaman akademik bir dile kaydığından çok ta akıcı olmayan bir kitap. Dolayısıyla biraz sıkıcı gelebilir. İyi okumalar.
Pürdikkat
PürdikkatCal Newport · Metropolis Yayınevi · 20191,875 okunma