Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cavit Orhan Tütengil

Cavit Orhan TütengilAtatürk'ü Anlamak ve Tamamlamak yazarı
Yazar
8.2/10
11 Kişi
46
Okunma
21
Beğeni
6,3bin
Görüntülenme

Cavit Orhan Tütengil Gönderileri

Cavit Orhan Tütengil kitaplarını, Cavit Orhan Tütengil sözleri ve alıntılarını, Cavit Orhan Tütengil yazarlarını, Cavit Orhan Tütengil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk'ü yasatmanın doğru yolu, ''eser''ine sahip çıkmak ve onu gelistirmekle bulunabilir. Böylece, ''Atatürk'ü anlamak ve tamamlamak'' sorunu karsımıza çıkar: ''Atatürk'ü anlamanın bir yanı onun bağımsızlık savasçılığı ise, öteki yanı da gerçeklestirdiği devrimlerin bütünlüğüdür...
"Ayrı-ayrılıqda əxlaqsız varlıq olan insanlar, toplu olduqları zaman namuslu kəslər olurlar." -Monteskye
Reklam
Ayrı ayrı birer ahlâksız olan insanlar, toplu oldukları zaman namuslu kişiler olurlar.
150 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
20 saatte okudu
Montesquieu’nün eseri sağlam bir eserdir.Siyaset bilimi için çok önemli bir kitap olmakla birlikte tarih, hukuk, felsefe, sosyoloji ile de alakalıdır.Yasama, yürütme ve yargının ayrı ellerde olması gerektiği ilk kez bu eserde dile getirilmiştir. Voltaire tarafından çok eleştirilmiştir. kitabın tek olumsuz yanı montesquie'nin hristiyanlık karşısında takındığı tutumdur.Kitapta bariz bir şekilde yapılan hristiyanlık propagandası kitabın tarihselliğine leke düşürmüştür..
Montesquieu
MontesquieuCavit Orhan Tütengil · Cem Yayınevi · 19777 okunma
Saygıyla anıyoruz..
Aydın olma konusu üzerinde durulmalıdır. Hiçbir diploma aydın olmanın belgesi değildir. Aydın olmak; bir eğitim ve öğretimle birlikte, bir dünya görüşü olmak, bir yarın umudu taşımak ve idealleri olmak, kişisel çıkarlarını bir yana bırakarak yurt sorunlarını kendine dert edinmek, onlara çözüm yolları aramak özelliklerini gerekli kılmadadır..
Saygıyla anıyoruz..
İstediğimiz kadar akıl çağına girdiğimizi, aklımızı kullandığımızı öne sürüp duralım, alışkanlıklarımızla yaşıyoruz. Bir şey alışkanlık ha­lini alınca da üzerimizde kendiliğinden bir egemenlik kurmuş bulunuyor. Bir kere böyle bir düzen kurulmaya görsün, sonra onun tutsağı olmakta gecikmiyoruz. Bu işleyişi bilenler de, isteseler de istemeseler de, bundan yararlanıyor­lar..
Reklam
Saygıyla anıyoruz..
Atatürk'ü bir evliya mertebesine yükselterek dokunulmaz hale getirenlerle kendi çıkarları doğrultusunda Atatürkçülükler yaratanlar, Atatürkçü düşüncenin özüne karşı olmakta birleşmektedirler..
158 syf.
10/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
Erken öten horozun...
Bu kadar ilerici, aydın, Atatürkçü ve milleti ile birlik olmuş, köylüyü de şehirliyi de medeniyet yolunda aydınlatan, birleştirici, öğretmenleri ve eğitimcileri çok iyi anlayan, eğitim sisteminin eğrisi doğrusu hakkında akılcı çıkarımlarda bulunan bir sosyoloji profesörünün yazılarını okumak ne büyük şans diye düşünerek bitirdim bu eseri.
Ağrı Dağındaki Horoz
Ağrı Dağındaki HorozCavit Orhan Tütengil · Çan Yayınları · 19682 okunma
Alışkanlıklarımızın egemenliği
“İstediğimiz kadar «akıl çağı»na girdiğimizi, aklımızı kullandığımızı öne sürüp duralım, alışkanlıklarımızla yaşıyoruz. Bir şey alışkanlık ha­lini alınca da üzerimizde kendiliğinden bir egemenlik kurmuş bulunuyor. Bir kere böyle bir düzen kurulmaya görsün, sonra onun tutsağı olmakta gecikmiyoruz. Bu işleyişi bilenler de, isteseler de istemeseler de, bundan yararlanıyor­ lar.”
Üzücü bilanço!
“Ahlak tahribatı hakkında bir fikir edin­mek için Namık Gedik'in söylediklerini hatırla­mak yeter. Fa!ih Rıfkı Atay, 30 Nisan 1961 tarihli ‘Pazar konuşması’nda onun şu sözlerini naklediyordu : Bir şey yapmadık denemez. Fa­kat bütün yaptıklarımız için kullandığımız çi­mento , yıktığımız ahlakı kalkındırmak için te­mel harcı olamaz. Cumhuriyet Halk Partisi dev­rinin hırsızları iki elin parmakları ile sayılırdı. Bizim devrimizin hırsız olmayanlarını iki elin parmakları ile sayamayız.”
Reklam
Atatürk'ün 1921-1938 döneminde çesitli vesilelerle ortaya koyduğu ulusal eğitim üzerindeki görüslerinden Atatürkçü ulusal eğitim siyasetinin temel ilkelerini aydınlığa çıkarmak mümkündür. Bu ilkeleri söyle saptayabiliriz: c Yabancı fikirlerden, Doğu'dan ve Batı'dan gelecek etkilerden arınmıs bir ulusal eğitim programı, c Yurt çocuklarının,
Atatürk'ün milliyetçilik anlayısı ''kültür milliyetçiliği'' olarak nitelendirileblir. Baslıca özellikleri, ''mistik'' değil ''realist'', ''doğmatik'' değil ''rasyonalist'' olusu ve ''irredentisme''e yer vermeyisidir. Öte yandan, Atatürk öğretisinin temel tası olan laiklikle bütünlesme halinde bulunduğu için de, yaygın milliyetçilik anlayısına aykırı olarak ''din'' faktörü Atatürk milliyetçiliğinin dısında bırakılmıstır. Ayrıca, ''ırk'' faktörü de bu milliyetçilik anlayısının dısında kalmıstır. ''Hiçbir delil-i mantıkiye istinat etmeyen birtakım ananelerin, akidelerin muhafazasında ısrar eden milletlerin terakkisi çok güç olur; belki de hiç olmaz.'' (Ekim 1922) diyen Atatürk'ün milliyetçilik anlayısı, ''geçmis''e değil ''çağdas'' olana ve ''gelecek''e dönük bir milliyetçilik anlayısıdır. '
Geçmiş bir yaşamı geri getiremezsin ama satın aldığın bir kitapla dünyanın en bilge kişilerinin bir ömür boyu kazandıkları birikimlerini elde edebilirsin.
129 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.