Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cem Zorlu

Cem ZorluAlim ve Muhalif yazarı
Yazar
8.1/10
12 Kişi
29
Okunma
1
Beğeni
539
Görüntülenme

Hakkında

Cem Zorlu, 9 Temmuz 1963'te Konya Ereğli'de doğdu. Babasının adı Süleyman, annesinin adı Sebla'dır. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesini bitirdi. Aynı üniversitede yüksek lisans ve doktorasını yaptı. Selçuk Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. İslam Tarihi dalında doçent, 2007 yılında da profesör oldu. Almanya, Mısır, Ürdün, Azerbaycan'da eğitim öğretim faaliyetlerinde bulundu. İÜ İlahiyat Fakültesinde bir yıl süreyle Dekan olarak görev yaptı. Yayınlanmış 6 kitabı bulunmaktadır. 24. Dönemde Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu ve İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliği Üyesi oldu. Çok iyi düzeyde Arapça, iyi düzeyde Almanca ve İngilizce ile az düzeyde Farsça bilen Zorlu, evli ve 2 çocuk babasıdır.
Unvan:
İslam Tarihçisi
Doğum:
9 Temmuz 1963

Okurlar

1 okur beğendi.
29 okur okudu.
17 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hz. Ebû Bekir'in Kureyş'in zayıf bir boyundan olması, gereğinden fazla güçlü Kureyş ailelerine dayanmadan devleti yöneteceği konusunda Ensâr için rahatlatıcı bir nokta olmuştur ve böylece onun siyaseti ve yönetim anlayışı, akrabalık ve kan bağlarından, kabile sisteminin geleneklerinden daha ziyade iman ve akide prensiplerine dayalı İslami bir çizgi takip edecektir. Nitekim öyle de olmuştur. Hz. Osman döneminde bu çizgi kabilevî anlayışa yaklaşınca İslam toplumunda önü alınamaz birtakım problemler ortaya çıkmıştır.
Kureyş dışındaki diğer kabilelerde ise bu asabiyet duygusu, İslam'a karşı Kureyş'ten gelen bir peygamberi (Hz. Muhammed'i) kabul etmektense kendilerinden bir yalancıyı (Müseylime'yi) peygamber olarak kabul etme şeklinde yansımakta idi. Bu kör taassup, bir kabile mensubunun, kendi kabilesi dışındakilerle cennette olmaktansa kendi kabilesi ile cehennemde olmayı istemesi noktasına kadar varmıştı.
Reklam
Ebu Hanife, çok şık ve kaliteli giyinirdi; giydiği elbisenin değerinin 30 dinar olduğu söylenmektedir. Şık giyinmesinin yanı sıra parfüm kullanması ile de meşhurdu. Torunu Ömer, dedesinin evden çıkınca, daha gideceği yere varmadan güzel kokuların çevreyi sardığını söylemektedir. Ebu Hanife, kendisi çok şık ve kaliteli giyindiği gibi başkalarının pejmürde giyinmelerinden de son derece rahatsız olur ve hemen bu tür kişilere ya giysi temin etmeye çalışır ya da yeni giysi almaları için onlara para verirdi. Bir gün yanına gelip oturan bir adamın üzerindeki eski elbise Ebu Hanife'nin gözüne ilişti. Adam kalkıp gideceği zaman Ebu Hanife ona, biraz beklemesini söyledi. Meclis dağılıp herkes gittikten sonra ikisi yalnız kalınca adama: -Seccadeyi kaldır, altında olanları al, dedi. Adam seccadeyi kaldırdı altında 1000 dirhem vardı, durakladı. Ebu Hanife: -Al bu dirhemleri, dedi. -Onunla kılığını kıyafetini değiştir. Adam: -Benim halim vaktim yerinde, buna itiyacım yok, cevabını verdi. Bunun üzerine Ebu Hanife: -Sen Hz peygamberin şu hadisini duymadın mı? "Allah kulunun üzerinde ona verdiği nimetin eserini görmeyi sever." -Sen şu halini değiştirmelisin ta ki dostların senin için kederlenmesin.
Sayfa 26 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Ebu Hanife :
" Ali ile savaşan herkes haksızdır
Sayfa 147 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Ebu Hanife'ye Göre Halifeliğin Meşruiyeti:
Ebu Hanife, hilafetin müminlerin önceden seçim yapması ve tam bir biatın gerçekleşmesi ile ancak sahih olacağını, vasiyet yolu ile sahih olmayacağını düşünüyordu. Eğer biat ve şura ile iktidara gelinmemişse ona göre iktidar gayr-i meşrudur.
Sayfa 312 - İz YayıncılıkKitabı okudu
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
352 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
İmam-ı Azam Ebu Hanife'nin ilmi hayatı ve kişiliği ile ilgili bilgiler kısaca anlatılmış. Kitabın esas içeriği siyasi hayatıyla ilgili. Emevi halifeleri ve Abbasi halifeleri ile Ehl-i Beyt arasında yaşanan halifelik olaylarının içerisinde nerede durduğu anlatılmaya çalışılmış.
Alim ve Muhalif
Alim ve MuhalifCem Zorlu · İz Yayıncılık · 201316 okunma
352 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabın muhtevası başlığı tam manasıyla karşılıyor ve adının hakkını veriyor. Hem Emevi hem Abbasi döneminde yaşananları; isyanların dini, siyasi ve ekonomik arka planını detaylarıyla anlatarak İmam'ın, dönemin siyasi gücüne karşı duruşunu nedenleriyle anlamamız için muazzam bir katkı sağlamış oluyor. Bu sebeple İmam'la alakalı bölümler dışında da
Alim ve Muhalif
Alim ve MuhalifCem Zorlu · İz Yayıncılık · 201316 okunma
352 syf.
·
Puan vermedi
·
9 saatte okudu
Hem Emevi hem Abbasi Devletlerini görmüş büyük İmam Ebu Hanife'nin siyasi yaşantasına dair kesitler bulunan kitabı bir çırpıda okudum. Elimden düşmedi gün boyunca. Ehlibeyt aşığı Ehli Sünnet fakih Ebu Hanife'ye hayran kalmamak mümkün değil! Alimler siyaset yapmaz , etliye sütlüye karışmaz diyen laik/seküler anlayışın defalarca okuması gerek!
Alim ve Muhalif
Alim ve MuhalifCem Zorlu · İz Yayıncılık · 201316 okunma