Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cemil Koçak

Cemil KoçakTarihin Buğulu Aynası yazarı
Yazar
6.9/10
93 Kişi
348
Okunma
42
Beğeni
4.326
Görüntülenme

Cemil Koçak Gönderileri

Cemil Koçak kitaplarını, Cemil Koçak sözleri ve alıntılarını, Cemil Koçak yazarlarını, Cemil Koçak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Faşizmin Devlete Sirayeti Son Hız Sürerken İnönü Ne Yapmıştı?
1946 yılında görevine başlayan Bakan Reşat Şemsettin Sirer döneminde yapılan büyük değişimlerden birisi; Köy Enstitülerinin üretime dayalı eğitim sistemi kaldırılmış, yerine tüketime dayalı köy öğretmen okulları açılmıştır. Bakan Sirer, 1947 yılında bazı köy enstitülerini devre dışı bıraktı ve köy enstitülerinde öğrencilerin ikinci sınıftan itibaren başlayan bazı dallarda ustalaşma ve kendini daha da geliştirme uygulamasını yürürlükten de kaldırdı. Ayrıca Sirer'in emriyle oluşturulan yeni düzende yeni okulların, 1946 öncesi esas köy enstitüsü mezunlarıyla ilişiği kesildi ve aradaki bağ koparıldı. Bakan Sirer en başından beri Köy Enstitülerinin başarılı olacağına inanmıyordu ve bir konuşmasında "Köy Enstitülerinde, hem öğretmen, hem demirci, hem marangoz çıkacak? Bu bir hayaldir!" demişti. Reşat Şemsettin Sirer bu görüşlerini de dönemin cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile paylaştı. Kapatılma ve dönüşüm sonrası köy enstitülerinin devamı olan Köy Öğretmen Okulları eğitime devam etmiştir. Bakan Sirer, 9 Haziran 1948 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı görevinden ayrıldı.
Reşat Şemsettin Sirer, 3 Mart 1951 tarihli Ulus gazetesinde yayınlanmış bir yazısında övünerek "...bu Enstitüler, dört yıldan (1947'den) beri birer öğretmen okulundan başka bir şey değillerdir" dedi. 1950 yılında Demokrat Parti iktidara geldiğinde Reşat Şemsettin Sirer CHP'de kalmaya devam etti. Köy Enstitülerinin yerini alan Köy Öğretmen Okulları ise 1954 yılında Demokrat Parti iktidarında kapatılmıştır.
Reklam
CHP milletvekili İsmail Hakkı Baltacıoğlu ise Köy Enstitülerinin hedefine ulaşamadığını iddia ederek dile getirdiği eleştiri de şunları söyledi: "Köy Enstitüleri meselesi... Fikrim yanlış anlaşılmasın... Fakat hedefte isabetsizlik vardır zannediyorum ve Milli Eğitim Bakanı'nın (Reşat Şemsettin Sirer) haklı olarak tekrar nazarı dikkati celb etti. Bende buna iştirâk ediyorum."
Sayfa 227
CHP milletvekili Fahri Kurtuluş yaptığı bir meclis konuşmasında şunları söyledi: "Köy Enstitülerini benim için daima bir mesele olarak kalmıştır. Fakat Milli Eğitim Bakanı Reşat Şemsettin Sirer ile yaptığım temastan sonra bir inşirah (ferahlık) buldum. Alınmış olan tedbirlerin kısa bir zaman sonra hepimizi tatmin edeceğine ve bu enstitülerin bizim hissiyatımıza göre bir mevki alacağına hiç şüphemiz kalmayacaktır...
Sayfa 226
Exe yazmamak için tarih kitabı okuyorum pat! önüme soyadı çıkıyo bu işaretlerle baş edemiycem ben
Geçmişiniz İtinayla Temizlenir
Geçmişiniz İtinayla Temizlenir
Tuhaf Bir Rapor, 1944
"Kandil gecelerinde çocukların sevinçleri, Ramazan günlerinde iftar sofrasına yapılan ihtimam ve sahur yemeğinden sonra şafak ağarırken ve bütün tabiatın ıssızlığı içinde ezan seslerinin yükseldiğini dinlemek ve bayram sabahlarında yeni elbiseleriyle babasının yanında camiye gitmek, fakir çocuklara acımak, onların saadetini istemek, bütün Müslümanların aynı imanla aynı mabette bir Tanrıya ibadetle birleşmelerini görmek...' cümlelerinde Orta Çağ'a has koyu bir dincilik ruhu görülmektedir.
Reklam
1942'den Bir Manzara
Bugün birçok kasaba ve köylerde ezan okuyacak, namaz kıldıracak, ölüleri yıkayacak, cuma hutbeleri okuyacak imam hatip ve hatta müezzin bile bulunmamaktadır. Umumiyetle şehir, kasaba ve köyler ahalisinin zaman zaman şuraya buraya başvurmakta oldukları ve bu yolda ne yapılması lazım geleceği hakkında mahalli ve hatta mıntıkaları haricindeki yerlerin müftülüklerine müracaat ettikleri ve bazı mahallelerde ise köylerin hiçbirinde imam ve hatip gibi dinî vazife sahipleri bulunmadığından cenazelerin ekseriya yıkanmadan gömülmekte oldukları ve bu esefli hâlin halkın vicdanları üzerinde ızdıraplar hasıl ettiği sık sık vuku bulan müracaatlardan anlaşılmaktadır.
1948 yılında Ankara'da 182 tanesi özel olmak üzere, toplam 644 otomobil vardı. Yine 1948 yılında Türkiye'deki otomobil sayısı 4.364, kamyon sayısı 7.315, otobüs sayısı 1234 idi.
Sayfa 362Kitabı okudu
Kadınların ve erkeklerin geleneksel kıyafetlerinin yerini, modern giysilerin alması 1930'larda empoze edilmeye başlandı. Aslında karar CHP tarafından alınmıştı.
408 syf.
·
Puan vermedi
Cemil Koçak / Madalyonun Arka Yüzü. Yakın Tarihimizin Konuşulmayanları Yazılıyor. Cemil Koçak 1956 yılında İzmir'de doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini İzmir'de tamamladı. 1978 yılında Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun oldu. SBF'de yüksek lisans ve doktora yaptı. Halen Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesinde
Madalyonun Arka Yüzü
Madalyonun Arka YüzüCemil Koçak · Timaş Yayınları · 20218 okunma
Reklam
Laik nasıl olunmaz?
Laik bir devlette misyonerlik faaliyetlerinin de denetim altında bulundurulması gereği ilginç bir paradokstur. Tıpkı İslami/dini propoganda nasıl denetleniyor ve engellenmeye çalışılıyorsa, aynı çabaların misyonerlik faaliyetleri için de geçerli olduğu anlaşılmaktadır.
Her şeyin muhakkak suyu çıkacak, genel kural bu oldu.
Sayfa 274 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Biz diyoruz ki, dinler, vicdanlarda ve mabetlerde kalsın; maddî hayat ve dünyâ işine karışmasın; karıştırmıyoruz ve karıştırmayacağız."
Sayfa 240 - Timaş Yayınları, (Dönemin içişleri bakanı Şükrü KAYA)Kitabı okudu
Hayatta başarılı olmanın yolu, gerçeği aramaktan ya da bilmeye uğraşmaktan değil de, yanlış da olsa bir şeyi ezberlemekten geçiyor. Ne sistem ama!
Sayfa 89 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Ülke "câhil bir zümrenin siyâset ve politika yaptığı ortamdan kurtarılmalı”dır.
Sayfa 37 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
359 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.