Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Cemil Oktay

Cemil OktaySiyaset Bilimi yazarı
Yazar
Çevirmen
9.4/10
8 Kişi
45
Okunma
6
Beğeni
1.443
Görüntülenme

Hakkında

Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin düzenlediği “Otobiyografik Bir Anlatı” programının Kasım ayı konuğu Yeditepe Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Cemil Oktay idi. Oktay ile kendisinin kişisel akademik serüveni merkezli olarak Türkiye’de siyaset siyasi düşünce tarihi çalışmaları, problemleri, öncüleri üzerine keyifli bir toplantı gerçekleştirildi. İlköğretim ve Lise eğitimini Çanakkale’de tamamlayıp, 1962’de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde lisans eğitimine başlayan Cemil Oktay, ülkemizdeki kalifiye iş gücü eksikliğinin etkisiyle üniversite yıllarında “Doktora” eğitimi yapma noktasında bilinçlenmeye başlamıştır. Özellikle Turan Güneş’in telkin ve yönlendirmeleriyle doktora yapma konusuna ısınan Oktay, yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapma hakkı kazanarak 1968 yılında Fransa serüvenine ilk adımını atmıştır. Dönemin şartları içerisinde yurtdışında eğitim alma hakkını elde eden 15-20 öğrenciden birisi olan Oktay’ın doktora konusu hakkında zihninde belli konular canlanmaya başlamıştı. Kendi ifadesiyle “Siyasal Güçler ile Bürokrasi Arasındaki İlişki” çerçevesinde bir doktora konusu üzerinde araştırmalar yapan Cemil Oktay, yine “Bürokrasi” temelinde bir doçentlik teziyle akademik serüvenine devam eder. Toplumsal güç ilişkileri hakkında kafa yoran Cemil Oktay henüz lisans eğitimi sırasında belli konular üzerinde rahatsızlık hissetmeye başlar. Siyasi meşrebe göre farklı analizlerin yapılması, üniversitelerde okutulan teorik bilginin hayatın gerçekliği ile ne kadar uyumlu olduğu, hukuk devleti ilkesinin tutarlılığı, değişim-modernleşme hadisesinin açmazları gibi başlıklar Oktay’ın doktora eğitimi almadan önce merakını cezbeden konular arasında yer almaktadır. Özellikle bu başlıkları zikretmesinden sonra sözlerine devam eden Oktay, kendisinin en temel sorusunun “resmi anlayış” ile “toplumsal görüş ve anlayış” arasındaki büyük makasın neden kaynaklandığı sorusu olduğunu belirtmektedir. Bu temel sorunun etrafında kişisel araştırma ve çalışmalarına devam eden Oktay, modernleşmenin nasıl cereyan etmesi gerektiği ya da Türkiye toplumunda nasıl telakki edildiği ve ideolojik farklılıkların yenileşme çabalarına olan farklı bakışları hakkında birçok soru ile Fransa’daki eğitimine başlar. Cemil Oktay’ın Paris Üniversitesi’ndeki danışman hocasının Ankara Üniversitesi’nde lisans döneminde aldığı derslerin kimler tarafından verildiğini öğrenmesi üzerine yaşadıklarını paylaştığı anekdot dikkate değerdir. Yavuz Abadan, Turan Güneş ve diğer hocaların isimlerini öğrenen tez danışmanı Oktay’ın daha az ders alarak tez dönemine geçmesine izin vermiştir. Bu hadisenin Türk üniversitelerinin saygınlığı noktasında şu anda sahip olmadığımız bir gururu kendisine yaşattığından dem vuran Oktay, bununla beraber kendisinin tez dönemi için ders dışı kitap ve kişilerden beslenmesi için uygun ortamın sağladığını görüşündedir.
Unvan:
Türk Yazar

Okurlar

6 okur beğendi.
45 okur okudu.
5 okur okuyor.
34 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Meşruiyet
meşruiyet ;sınıflandırma;kültür;modernleşme
Sayfa 3 - alfa
Reklam
İktidardaki kişi kendi çıkarına hareket ediyorsa; tiranlık, azınlığın çıkarlarına dayalı bir iktidar söz konusuysa; oligarşi, iktidarın vatandaşlara verilmesi başıbozukluğa neden olan bir “ayak takımı” düzeni doğurmuşsa; demokrasi adı verilen üç bozulmuş yönetim biçimi bulunmaktadır
Sayfa 64
Spinoza'nın uyardığı gibi, "savaşa tek bir taraf karar verebilir; ancak barış hâli için en az iki tarafa ihtiyaç vardır."
Sayfa 39 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Savaş, siyaset ve kişisel yaşamlar, adeta bir med cezir hareketi gibidir; bir yükselir, bir alçalır. Dostluklar, ittifaklar ve düşmanlıklar kadar, iyi günler de kötü günler de geçicidir.
Sayfa 36 - İstanbul Bilgi Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Henüz kayıt yok