Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Christophe Grojean

Christophe GrojeanHiggs Bozonu yazarı
Yazar
8.2/10
21 Kişi
81
Okunma
1
Beğeni
747
Görüntülenme

Christophe Grojean Sözleri ve Alıntıları

Christophe Grojean sözleri ve alıntılarını, Christophe Grojean kitap alıntılarını, Christophe Grojean en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Güneş, enerjisini bir gazın yanması sonucu sağlayamaz; bu bağlamda mutlaka kökeni kimyasal olmayan bir enerji biçimi gerekir. Aslında 19. yy'ın en sert bilimsel tartışmalarını başlatan bu teşhis olmuştur. Darwin' e göre İngiltere'nin güneydoğusundaki kent düzlüklerinin bugünkü morfolojisi en azından 300 milyon yıllık bir erozyonun sonucudur. Yeryüzünün, dolayısıyla Güneş'in tarihinin de bu 300 milyon yıldan daha eskilere dayanması gerekir. Aynı zamanda Lort Kelvin diye bilinen William Thompson, Darwin'in evrim teorisine şiddetle karşı çıkmıştır. Thompson aynı zamanda fizikte de her türlü evrim düşüncesine karşıydı ve ona göre keşfedilecek hiçbir şey kalmamıştı, fizikçileriln amacı gitgide daha belirginleşen değerlendirmelerle sınırlıydı. Thompson'un bilimsel otoritesinin ağır basması sonucu Darwin kitabının son baskılarında Dünya'nın yaşı değerlendirmesinden vazgeçmek zorunda kalmış ancak türlerin doğal ayıklanma yoluyla evrimi düşüncesinden vazgeçmemiştir.
Dirac, matematik konularında düşüncelerini açıklarken büyük bir yetenek göstermiştir. Hic değişmeyen bir düşüncesi vardır: doğanın yasaları tutarlı denklemler biçiminde yazılabilmelidir. Bilimsel yaşamının ilk yıllarında, o dönemde ne yazık ki görelilikçi olmadığı kabul edilen Schrödinger'in denklemini genelleştirmeye çalışırken bir elektronun kuantum davranışını açıklamıştır.
Reklam
"Higgs bozonu yeni araştırma alanlarının kapısını açıyor ve macera daha yeni başlıyor."
Sayfa 8
Higgs alanını onunla etkileşime girmeden kat edenler sadece fotonlar ile gluonlardır. Higgs alanı fotonlara ve gluonlara karşı saydamdır. Elektromanyetik etkileşimlere ya da güçlü etkileşimlere bağlı simetrileri kırmaz. Niçin sadece zayıf etkileşimlerin simetrileri kırılıyor? Fizikçilerin cevabını bilmedikleri bir sorudur bu. "Niçin" çoğu zaman "nasıl"dan daha zor bir sorudur.
Charlie Chaplin bir gün Albert Einstein' a söylediklerini bu bozonla ilgili olarak da tekrarlardı hiç kuşkusuz: " Beni alkışlıyorlar çünkü herkes anlıyor, sizi alkışlıyorlar çünkü hiç kimse anlamıyor!"
“Bugüne kadar inşa edilmiş her şeyden daha büyük, daha hızlı, daha yaratıcı olan LHC modern uygarlığımızın Mısır piramitlerine en güzel cevabıdır: büyüklüğü ve kibriyle değil işleviyle etkileyen, boş inançlarla ilgisi olmayan, entelektüel bir anıt."
Reklam
"Niçin" çoğu zaman "nasıl" dan daha zor bir sorudur.
CERN
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ileriyi gören bir avuç fizikçi, Avrupalıların atom fiziği alanında güçlerini birleştirmeleri gerektiğini söyledi. Çoklu bir amaç söz konusuydu bu bağlamda: savaşın tahrip ettiği kıtada öncü ve bütünüyle sivil bir araştırma merkezini yeniden inşa etmek. Bu amaç için Avrupa'daki beyinlerin on beş yıl önce,
Genellikle kimyanın babası kabul edilen Lavoisier’nin ünlü formülasyonu şöyledir; “Hiçbir şey kaybolmaz, hiçbir şey yoktan var olmaz, her şey değişir”.
4 Temel Kuvvet
Sonsuz küçük içinde maddenin yapılanmasını sağlayan üç temel kuvvet vardır. Hadronlar içinde kuarkları tutan güçlü kuvvet. Nükleer dönüşümü gerçekleştiren zayıf kuvvet. Ve atomlardaki elektronları döndüren ve atomlar arasında bağlantı kuran elektromanyetik kuvvet. Bunlar doğada çok farklı biçimde ortaya çıkan ve doğanın zenginliğini ve farklılığını oluşturan üç temel kuvvettir. Dördüncü temel kuvvet, Newton'un kuvvetidir; sizi maddenin sırlarını bulmaya çalışırken koltuğunuzda tutan bu kuvvetin yani yerçekiminin sonsuz küçük dünyada yeri yoktur. Ya da daha doğrusu bu kuvvet parçacıklar dünyasını yöneten öbür üç kuvvete göre o kadar zayıftır ki bilinmez. Ayrıca bu, fizikçilerin başını ağrıtan en önemli sorulardan biridir: yerçekimi niçin bu kadar zayıftır? Bu sorunun cevabı belki de kuantum mekaniğinin kurallarının yeniden formüle edilmesini ya da mekân ve zamanın yapısının yeniden ele alınmasını gerektirecektir. Ama daha önce modern fiziğin bulduğumuz üç temel kuvveti nasıl açıkladığına bakmamız gerekiyor. Ve bu arada Peter Higgs'in 4 Temmuz 2012'de bütün medyaların ilk haber olarak verdiği bozonu nasıl ve niçin bulduğunu öğrenmemiz gerekiyor. Charlie Chaplin bir gün Albert Einstein'a söylediklerini bu bozonla ilgili olarak da tekrarlardı hiç kuşkusuz: “Beni alkışlıyorlar çünkü herkes anlıyor, sizi de alkışlıyorlar çünkü hiç kimse anlamıyor!"
Reklam
Sonsuz küçük felsefesinden sonsuz küçük bir esinti
Sonsuz küçük içinde maddenin yapılanmasını sağlayan üç temel kuvvet vardır. Hadronlar içinde kuarkları tatan güçlü kuvvet. Nükleer dönüşümü gerçekleştiren zayıf kuvvet. Ve atomlardaki elektronları döndüren ve atomlar arasında bağlantı kuran elektromanyetik kuvvet. Bunlar doğada çok farklı biçimde ortaya çıkan ve doğanın zenginliğini ve farklılığını oluşturan üç temel kuvvettir.
44 öğeden 31 ile 44 arasındakiler gösteriliyor.