Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Christopher Lasch

Christopher LaschNarsisizm Kültürü yazarı
Yazar
8.0/10
5 Kişi
24
Okunma
8
Beğeni
1.174
Görüntülenme

Christopher Lasch Gönderileri

Christopher Lasch kitaplarını, Christopher Lasch sözleri ve alıntılarını, Christopher Lasch yazarlarını, Christopher Lasch yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklamcılık ürünlerin reklamını yapmaktan çok, bir yaşam biçimi olarak tüketimi özendirme hizmeti vermektedir. Reklamcılık kitleleri yalnızca mallara değil, yeni deneyimlere ve kişisel doyuma da dayanılmaz bir açlık duymasıru sağlayacak biçimde "eğitir" Reklamcılık yalnızlık, rahatsızlık, yorgunluk ve cinsel doyumsuzluk gibi eskiden kalma hoşnutsuzluklara tüketimi bir çare olarak sunarken, modern çağa özgü yeni hoşnutsuzluk biçimleri yaratıyor.
Sayfa 125Kitabı okudu
Eugene Emerson Jennings'in örgüt insanının ölümünü ve yeni "devingenlik çağı"nın gelişini kutlayan işletme üzerine çalışması, şirket "devingenliğinin yalın mesleki icradan daha fazla şeyi ifade ettiğini" savunur. Jennings önemli olanın "tarz. gösteriş. ve başkalarıyla ters düşmeden hemen her şeyi söyleyebilmek ya da yapabilmek" olduğunu belirtir. Jennings'e göre, yukarılara doğru tırmanan yönetici, çevresindeki insanları -"yukarılara tırmanmasının engellendiğinden" yakınan ve başarıyı kıskanan dosya memuru"nu, "hızlı öğrenen"i, "devingen üst"ü- nasıl idare edeceğini bilir.
Reklam
Toplumumuz, özel yaşamı kamu yaşamı pahasına desteklemek bir yana, köklü ve uzun ömürlü arkadaşlıkları, aşkları, ilişkileri ve evlilikleri giderek ulaşılması olanaksız şeyler haline getirmiştir. Toplumsal yaşam daha savaş benzeri ve barbarca bir hal aldıkça, görünüşte bu durumdan biraz olsun kurtulmayı sağlayan kişisel ilişkiler de bir çarpışma niteliğine bürünüyor.
Narsisizm Kültürü
Narsisizm Kültürü
uyuyup uyandığımda kaldığım yerden unutacağım. Hatırlayacağım hiçbir şey yok ancak hatırlayacağın pek çok şey olacak.
Kitlelerin "eğitimi" babanın otoritesini anneye kıyasla ve ebeveylerinkini çocuklarınkine kıyasla zayıflatarak aile içindeki güç dengelerini değiştirdi. Bu eğitim kadınları ve çocukları ataerkil otoriteden kurtarıyor ama sadece onları reklamcılık sektörünün, sanayi şirketinin ve devletin yeni ataerkilliğine tabi kılmak için.
Reklamcılık, kıskançlığı ve ona eşlik eden anksiyeteleri kurumsallaştırır.
Reklam
Aklı sadece hesaba indirgemiş bir toplumda akıl -ne kadar sapkın,delice,suç niteliğinde ya da sadece ahlaksızca olursa olsun- haz arayışına hiçbir sınır koyamaz.
Başarı hayalinin kendinden başka bir anlam taşımadığı bir toplumda, insanların elinde başarılarını ölçme kıstası olarak başkalarının başarıları dışında bir şey yoktur. Kendini onaylama kamusal kabul ve takdire dayalıdır ve bu onayın niteliği kendi içinde büyük değişimler geçirmiştir. Daha önceleri insana faydalı bir yaşam sürdürdüğünü bildiren arkadaş ve komşuların olumlu görüşleri onun başarılarının takdir edilmesine dayalıydı. Bugünse insanlar kendi eylemlerini değil, kişisel özelliklerini alkışlayan türden onay arıyor. Hayranlık uyandırma istekleri saygı duyulma isteklerinden daha güçlü. Ün için değil, ünlü olmanın heyecan ve ihtişamı için yanıp tutuşuyor. Sayılmaktan ziyade kıskanılmayı istiyorlar. Yükselen kapitalizmde günah kabul edilen övünme ve açgözlülük yerini kibre bıraktı.
Azalan beklentiler çağında Protestan erdemler artık heyecan yaratmıyor. Enflasyon yatırımları ve birikimleri eritiyor. Reklamcılık, borçlanma korkusunu yok ederek tüketiciye şimdi al sonra öde telkininde bulunuyor. Gelecek tehditkâr ve belirsiz bir hal alırken, bugün yaşayabilecekleri eğlenceyi yarına erteleyenler yalnızca aptallardır.
Reklam
❝Varoluş dehşetine karşı en iyi savunma, bizi isteklerimizden bağımsız ama ihtiyaçlarımıza cevap veren bir dünyaya bağlayan sevgi, iş ve aile yaşamının sade rahatlıklarıdır. Freud'un karakteristik keskinliğiyle söylediği gibi, sevgi ve çalışma yoluyla felç edici duygusal çatışmaları sıradan mutsuzlukla değiştiririz. Sevgi ve çalışma, her birimize dünyanın küçük bir köşesini keşfetme ve onu kendi koşullarıyla kabul etme imkanı verir. Fakat toplumumuz ya bu küçük konforların değerini düşürmeye ya da onlardan çok fazla şey beklemeye meyillidir. "Yaratıcı ve anlamlı çalışma"standartlarımız hayal kırıklığına tahammül edemeyecek kadar yüce. "Gerçek romantizm" idealimiz kişisel ilişkilere imkansız bir yük yüklüyor. Hayattan çok fazla, kendimizden ise çok az şey talep ediyoruz.❞ ✱
Christopher Lasch
Christopher Lasch
Alt sınıf yaşamına ilişkin araştırmalar yoksulluğun evlilik ve arkadaşlığın altını oyduğunu tekrar tekrar gösterdi. Kişisel yaşamın çöküşü zenginlerin ruhsal sıkıntılarından değil, uzun süre kuvvetle aralıksız hüküm sürdüğü alt sınıftan artık toplumun geri kalanına da yayılan herkesin herkesle savaşından kaynaklanır.
Teknik becerilerinin önemli bölümünü şirketin emrine veren çağdaş insan artık maddi ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelmiştir. Aile yalnızca üretim işlevini değil, yeniden üretim işlevlerinin çoğunu da yitirdiğinden erkekler ve kadınlar artık sertifikalı uzmanların yardımı olmadan çocuklarını yetiştirmeyi bile başaramaz. Eski kendi kendine yetme geleneklerinin körelmesi, birbiri ardına her alanda gündelik yetenekleri yıprattı ve bireyi devlete, şirkete ve diğer bürokrasilere bağımlı kıldı.
107 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.