Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Clifford T. Morgan

Clifford T. MorganPsikolojiye Giriş yazarı
Yazar
7.2/10
15 Kişi
97
Okunma
6
Beğeni
1.568
Görüntülenme

Clifford T. Morgan Sözleri ve Alıntıları

Clifford T. Morgan sözleri ve alıntılarını, Clifford T. Morgan kitap alıntılarını, Clifford T. Morgan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biliyor musun? Bana nasıl delirdiğimi soran olmadı. Herkes beni bir an önce akıllanmaya zorladı.
Psikoanaliz 1885 ve 1939 yılları arasında Sigmund Freud (1856-1939) tarafından ortaya atılmış ve geliştirilmiştir. Nevrotik hastalarla ilişkilerinden edindiği izlenim ve bilgilere dayanarak Freud bir tür tedavi yöntemi ve kişilik kuramı geliştirmeye çalışmıştır. “Psikoanaliz” sözcüğü esas olarak Freud'un tedavi yönte-mine verilen isim olmakla beraber, kuramına ilişkin olarak da kullanılmaktadır. Söz konusu tedavi serbest çağrışım'ı (free association) vurgular. Buna göre hasta özgürce aklına ne gelirse düşünür veya söyler. Psikoanalist, hastanın sorunlarının kaynaklarını çözümlemede ve anlamada bu serbest çağrışımları kullanır. Freud'un oldukça karmaşık olan kişilik kuramı, çoğu kez kişinin kendinin ve diğerlerinin de farkında olmadığı, bastırılmış güdülerin rolünü vurgular. Genellikle adlandırıldığı şekliyle bu bilinçaltı güdüler çeşitli şekillerde ortaya konur.
Reklam
Güçsüz değilsin sadece insansın her şeyle savaşamazsın.
Şizofreni, düşünce ve dille ilgili süreçlerde zihinsel bir bozukluktur. Şizofrenik dil bağlantıdan yoksundur, açık anlam taşımaz ve sınırları belirsizdir.
Sayfa 169Kitabı okudu
Ahlaki gelişim dönemlerine bazı çocuklar erken, bazıları ise geç ulaşabilir; ancak üzülerek belirtmemiz gerekir ki, bazı kişiler kronolojik yaşları ne olursa olsun tüm yaşamları boyunca ileri ahlak düzeyine erişemezler.
Rol, belirli bir statü ya da işlevdeki kişiden beklenen davranıştır. Yüksek statülü kişilerin davranışını genellikle taklit etme eğilimini gösteririz ve onlardan gelen engellenmeleri, daha fazla olsa bile, kabulleniriz.
Sayfa 377Kitabı okudu
Reklam
Önyargılar çoğunlukla ana-baba, öğretmen ve diğer önyargılı insanlardan öğrenilir. Bir kere öğrenildikten sonra, üstünlük duygusu, saldırgan duyguların ifadesi gibi gereksinimleri karşıladıkları için güç değişirler. Önyargıları besleyen bir diğer kaynak, önyargıların hedefi olan grupların olumsuz özelliklerinin seçici bir şekilde algılanmasıdır. Önyargılı kişiler ayırma yoluyla, bu tür yargıların hedefi olan grupların yeterli düzeyde eğitim görmelerini, yüksek ücretli işler bulmalarını, koşulları normal evlerde oturmalarını engelleyerek, önyargılarını doğrulayacak koşulları hazırlarlar. Ayırımın hedefi olan grupların, kendilerini baskı altında tutan gruptan nefret etmeleri, önyargının doğurduğu bir başka sonuçtur.
Sayfa 345Kitabı okudu
Eğer kişi gereğinden fazla alçak gönüllü, istekli ya da şefkatli ise, aslında, karşıt duygularını saklıyor olabilir. Eğer kişi, başkalarını memnun etmek için aşırı çaba gösteriyor ise, gerçek güdü, onları memnun etmek yerine memnun etmemek korkusudur. Kişi aşırı iyi ise, insanlara duyduğu düşmanlığın karşıtını gösteriyor olabilir.
Sayfa 299Kitabı okudu
Kişiliğin biçimlenmesinde en önemli çevresel etken ailedir. Aile, özel davranımların kazanılmasında rolü olan övgü ve cezaların kaynaklandığı ve kullanıldığı başlıca ortamdır. Ayrıca, özellikle ilk çocukluk yıllarında gözleyerek öğrenme eğitimi için gerekli olan model ya da örnekleri sağlar.
Sayfa 296Kitabı okudu
İnsanların yaklaşık yüzde 93'ü sağ ellerini kullanırlar. Geri kalan yüzde 7 ise ya iki elini de kullanır ya da solaktır. Vücudun bir tarafındaki kaslara giden sinirler hemen hemen tamamen beynin diğer yarıküresinden kaynaklanır. Bu nedenle sağ eli kullanmayı tercih etme, beynin sol yarıküresinin başat olduğu anlamına gelir. Bu tercih bebekliğin erken dönemlerinde gözlenir. Hayvanlarda ise açıkça görülmez.
Sayfa 166Kitabı okudu
Reklam
Zeka geriliğinin iki genel nedeni vardır: bunlardan biri kalıtımla, ötekisi hasar veya hastalıkla ilgilidir. Kalıtımla ilgili olanda birey, bedensel olarak sağlıklıdır, fakat kendisinin düşük zekalı olmasına yol açan bir dizi geni kalıtım yoluyla almıştır. Çok kez ailenin diğer üyeleri de zekaca düşük olduğundan, bu tür gerilik ailesel olarak adlandırılır. Hasar veya hastalık sonucu ortaya çıkan zeka geriliğinin birçok nedeni olabilir. Bunlar arasında, doğumda beyin hasarı, hamilelik sırasında annenin hastalıkları (örneğin, kızamıkçık, kan zehirlenmesi veya frengi) veya doğuştan metabolizma ya da salgısal işlev bozuklukları sayılabilir. Hasar veya hastalığın neden olduğu geriliğe çoğu kez zihinsel yetersizlik denmektedir.
Sayfa 272Kitabı okudu
Bir toplumdaki aile ve diğer gruplar, toplumun değer ve normlarını yeni bir bireye toplumsallaşma yoluyla aktarırlar. Böylece, her yeni kuşak önceki kuşağa benzer.
Sayfa 369Kitabı okudu
Varoluşçular, insan kaygı ve mutsuzluğunun kaynağının yaşamın anlamının bulunmaması ve “var olmama” (ölüm) tehdidi olduğunu düşünürler.
Sayfa 325Kitabı okudu
99 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.