Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Edhem Eldem

Edhem EldemDoğu ile Batı Arasında Osmanlı Kenti yazarı
Yazar
Derleyen
9.4/10
7 Kişi
31
Okunma
5
Beğeni
1.603
Görüntülenme

Hakkında

1960'ta Cenevre'de doğan Edhem Eldem, ortaöğrenimini 1977'de Saint Joseph Lisesi'nde tamamlar. Önce Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'ne girer. Bu bölümde üç sömestr okuduktan sonra geçtiği Siyaset Bölümü'nde lisans öğrenimini 1982'de tamamlar ve Siyaset ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde yüksek lisans yapar. 1983'te Fransız hükümetinin bursuyla Fransa'ya giderek Aix-en-Provence Üniversitesi'nde Prof. Robert Mantran'ın yanında "18. Yüzyılda İstanbul'da Fransız Ticareti" üzerine doktora tezine başlar. Eğitimi boyunca, doktoraya gelinceye kadar gerçek anlamıyla tarih ve historiografi eğitimi almamıştır. O nedenle Eldem kendini alaylı sayıyor ve "tarihçiliğin belki de bir özelliği, eninde sonunda biraz herkese açık bir alan olmasıdır" diyor. 1989'da doktorasını tamamladıktan sonra Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarih bölümüne öğretim üyesi olarak giren Eldem 1991'de doçent olur. Eldem altı sene boyunca Fransa'nın 18. yy'daki İstanbul ticareti üzerine belgelerle uğraşıp tezini tamamladıktan sonra da daha çok belgelere dayalı konular üzerinde yoğunlaşır. Bu konulardan biri de şu anda üzerinde çalıştığı Osmanlı Bankası'dır. 1990'da Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışırken, o zamanlar Fransız yönetiminde bulunan Osmanlı Bankası, Bulgur Palas'ta bulunan arşivinin genel bir envanterinin çıkarılması için Enstitüye başvurur. Görevi Eldem üstlenir ve birkaç yıllık bir çalışmanın neticesinde bu arşivin envanteri meydana çıkar. 1996'da bankanın yeni yönetimi bu projeyi tekrar canlandırmayı istediğinde Eldem Tarih Vakfı adına bu arşivin kullanıma açılması için gerekli altyapının oluşturulmasını üstlenir. Osmanlı Bankası arşivlerinden hareketle, 19. yy sonu ve 20. yy başı Osmanlı iktisat tarihi, Osmanlı ticaret tarihi ve her şeyden çok da Osmanlı sosyal tarihi üzerinde yoğunlaşır. Gene Enstitü kanalıyla oluşan bir proje çerçevesinde, o zamanlar enstitünün müdürü olan Jean-Louis Bacqu‚-Grammont ve Nicolas Vatin'le birlikte Merdivenköy'deki Bektaşi-Alevi tekkesi ve tekkenin etrafında bulunan bir mezarlık üzerinde çalışmaya başlar. Mezar taşlarında Osmanlı sosyal tarihinin bir başka boyutu yatmaktadır. Son olarak üzerinde çalıştığı proje de, Abdülhamid'in 1876'da tahta geçmesinin ardından Çırağan'a kapattığı V. Murad ve oğlu Selahaddin Efendi'ye ait belgeler. Selahaddin Efendi'nin hatıratı ve günlükleri ışığında 19. yy sonu 20. yy başında Osmanlı toplumunun belirli bir kesitinin yaşamını yakalama fırsatı bulur. Bütün bu tesadüfler Edhem Eldem'i Osmanlı sosyal tarihi ile ilgilenen bir tarihçi haline getirir.
Unvan:
Akademisyen, Yazar
Doğum:
Cenevre, İsviçre, 1960

Okurlar

5 okur beğendi.
31 okur okudu.
1 okur okuyor.
50 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Hamdi'nin (Osman Hamdi'nin) kadınlarıyla aram giderek iyileşiyor. Dün benden ödünç şapkalar aldılar, bir programları varmış, bana daha ayrıntılı açıklayacaklarmış. Şu Türk kadınları hâlâ zavallı hayvanlar gibiler. Konsere veya tiyatroya ancak karanlık bir locada önlerinde oturan yabancı birkaç arkadaşlarının arkasında gizlenme fırsatları olursa gidebiliyorlar. (Marie Wiegand - 1904)
Sayfa 122 - Homer Kitabevi ve YayıncılıkKitabı okuyor
Reklam
... Hayvanlar bile bayram yapıyor.Boğaz'ın balıkları Kanun-ı Esasi'ye duacılar! - Nasıl yani? -Boğaz boyunca ve özellikle Tarabya'da sefaretlerin önünde,devlet ricalinin yalılarının önünde,hatta burada benim kapımın önünde aslında hafiye olan bir sürü olta balıkçısı vardı.Hepsi 25 Temmuz günü yok oldular.Boğaz'ın nüfusu tekrar artacak.
Sayfa 40 - Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetlerin Araştırma MerkeziKitabı okuyor
Modern Arap-ulus devletlerinin her biri kendini Osmanlı İmparatorluğu'yla, onun öncülleri ve atalarıyla bir tür diyalektik gerilim içinde görme eğilimindedirler.
Osman Hamdi'nin Carl Humann'a yazdıkları
Hükümetimin eski eserlere ilgi duymaya başlamasına seviniyorum. Olsun da, geç olsun; zaten beni teselli eden, gerek İngiliz, Fransız veya Alman, hepinizin birbirinizle yarışarak bizden alıp götürdüğünüz bütün harikalara ve arkeolojik definelere rağmen, inanıyorum ki vatanımın toprağının altında kendi müzesini zenginleştirmeye yetecek eserler bulunuyor. Ve yaşadığım sürece elimden geldiğince bu sömürüye mani olacağım.
Sayfa 106 - Homer Kitabevi ve YayıncılıkKitabı okuyor
Herkesi yorulup usanmadan o öğütücü ticari ve toplumsal bünyesi içerisinde asimile eden İstanbul'un ya da yeni gelen insanları hiç önemsemeyerek bir kenara atan Halep'in tersine, İzmir Felemenk, İngiliz, Fransız ve Venedikli konsoloslarla milletleri kendi iktisadi, toplumsal ve siyasi hayatının merkezine koydu.
Sayfa 257
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
464 syf.
10/10 puan verdi
Bir proje üzerine araştırıp temin ettiğim bu güzel eser, Osman Hamdi Bey'in kendi kaleminden çıkan hatıratına dayanarak hazırlanmış oldukça özgün ve samimi bir kaynak. Bu Osmanlı aydınının hayatına bir nebze olsun merak duyan her sanat ve edebiyatseverin mutlaka okuması ve kütüphanesinde bulundurması gereken bir eser.
Osman Hamdi Bey
Osman Hamdi BeyEdhem Eldem · Doğan Kitap · 201610 okunma
304 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
2014 yılında Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde açılan “Nazlı’nın Defteri, Osman Hamdi Bey’in Çevresi” sergisinin yayınlanmış halidir. Osman Hamdi’nin küçük kızı Nazlı’nın anı-hatıra defteri aracılığıyla hem Osman Hamdi ve ailesini hem de dönemin entelektüel çevresini görmüş oluyoruz. Özellikle Arkeoloji Müzesi ve arkeologlar üzerine (yabancı arkeologların Osmanlı kazılarında çalışması) anekdotlar çok yararlı. Çift dilli (İngilizce/ Türkçe) ve bol görselli bu yayın Edhem hocanın bir “arkeolog” gibi ince işçiliğinin bir sonucudur.
Nazlı'nın Defteri
Nazlı'nın DefteriEdhem Eldem · Homer Kitabevi · 20141 okunma
308 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Halep, İzmir ve İstanbul’un esas olarak 17. ve 18. Yüzyıllardaki durumunu mercek altına alan kitap, hem yazarların Osmanlı kent çalışmalarında “normalleştirilmiş” bir senteze ulaşma yönündeki ortak çabası, hem de çizilen bütünsel resmin içine serpiştirdikleri “deneysel tarih” tadında öyküleme girişimleriyle zevkle okunan bir başvuru kaynağı haline geliyor.
Doğu ile Batı Arasında Osmanlı Kenti
Doğu ile Batı Arasında Osmanlı KentiEdhem Eldem · İş Bankası Kültür Yayınları · 201211 okunma