Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekrem Sevil

Ekrem SevilPlaton'un Tanrı Anlayışı yazarı
Yazar
8.0/10
4 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
1.068
Görüntülenme

Ekrem Sevil Sözleri ve Alıntıları

Ekrem Sevil sözleri ve alıntılarını, Ekrem Sevil kitap alıntılarını, Ekrem Sevil en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlk bölümlerde de belirttiğimiz üzere Platon'un Tanrı'sı Yu­ nan mitolojisindeki antropomorfik tanrı değil, felsefî ve akla uygun bir Tanrı'dır. Ve bu özelliği ile zaten Platon, tarihte ilk defa Tanrıbilimi (Teoloji) sistemleştiren ilk kişidir. "Platon, Tanrıbilim tarihinin ilk filozofu olarak İdealar Teori'si de o n u n Akılsal Tanrıbilimi'ne bir temel görevini yapar.
Sayfa 35 - Birey YayıncılıkKitabı okudu
Platon'a göre ruh kendiliğinden hareket ettiği için, artık o ölümsüz olmaya layıktır. Bundan dolayı Platon, ruhun ölümsüzlüğüne inanmıştır. "Her ruh, ölümsüzdür. Çünkü kendiliğinden hareket eden varlık, kendi kendisini terk etmeyeceği için hareketin kaynağı ve ilkesidir. Artık şu netice çıkar ki ruhun sonu olmayacaktır."
Reklam
Platon'a göre Tanrı'nın başlangıcı ve sonu yoktur. ''Timaîos'ta Yaratıcı, ezeh ve ebedi olan Tanrı'dır."^^ Ç ü n k ü yaratıcı­ nın da doğduğunu düşünürsek yaratılmış olur ki bu saçmadır. Ve Tanrı, yaratılmadığı, ezeli olduğu gibi sonu da yoktur, öl­ mez. "Tanrı, hiçbir zaman yok olmaz.
Birey YayıncılıkKitabı okudu
Bir şey değişirse iki şık vardır. Ya kendi kendini değiştiriyor ya da başka bir şey onu değiştiriyor. Bu iki şık da Tanrı'ya yakışmaz. Tanrı, kendini değiştirir ise yeniliğe ihtiyacı var ve eksik demektir.
"Platon, varlığı, idealar ile birleştirir ve duyular alemini gölge sayar.'"^^ idealar, gerçek bir varlık olun­ ca, duyulur şeylerin, bu dünyanın
Birey YayıncılıkKitabı okudu
Platon'un Tanrı'sı Yunan mitolojisindeki antropomorfik tanrı değil, felsefi ve akla uygun bir Tanrı'dır. Ve bu özelliği ile Platon, tarihte ilk defa Tanrıbilimi (Teoloji) sistemleştiren ilk kişidir.
Reklam
Tanrı'ya boyun eğmek ölçülü davranmaktır, insana boyun eğmek ölçüsüzlüktür.
Gerçek anlamda varolmak, maddi olmamak, değişmemek, zorunlu ve akledilir olmak demektir. İşte bu, tam anlamıyla, Platon'un 'İDE' dediği şeydir.
Platon'un Tanrı'sı, İyi ideası, yaratıcı bir Tanrı'dır, Demiurgos'tur. Platon yaratıcı Tanrı'dan söz ederken, Demiurgos'u sözlük anlamında kullanmakta, buna Usta da demekte ve ideleri de İşçi olarak nitelemektedir. O, ideaların da Tanrı kadar ezeli olduklarını, onları yaratan bir varlığın bulunmadığını söyler. Ona göre idealar kendi çaplarında düzenleyicidir. Fakat gerçek ve mutlak anlamda düzenleyen, yaratan İyi ideası Usta olan Tanrı'dır.
Platon, insanın yapıp etmesini, meydana getirmesini asıl, öz olarak görmez. Bir şeyin aslını ve özünü yaratanın Tanrı olduğunu belirtir. Mesela, dülgerin, ressamın yaptığı bir şeyin gerçek olmadığını, gölge olduğunu, Tanrı'nın yaptığı şeyin ise asıl ve öz olduğunu betimler.
36 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.