Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekrem Sevil

Ekrem SevilPlaton'un Tanrı Anlayışı yazarı
Yazar
8.0/10
4 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
1.029
Görüntülenme

Ekrem Sevil Gönderileri

Ekrem Sevil kitaplarını, Ekrem Sevil sözleri ve alıntılarını, Ekrem Sevil yazarlarını, Ekrem Sevil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Platon'a göre Tanrı'nın başlangıcı ve sonu yoktur. ''Timaîos'ta Yaratıcı, ezeh ve ebedi olan Tanrı'dır."^^ Ç ü n k ü yaratıcı­ nın da doğduğunu düşünürsek yaratılmış olur ki bu saçmadır. Ve Tanrı, yaratılmadığı, ezeli olduğu gibi sonu da yoktur, öl­ mez. "Tanrı, hiçbir zaman yok olmaz.
Birey YayıncılıkKitabı okudu
İlk bölümlerde de belirttiğimiz üzere Platon'un Tanrı'sı Yu­ nan mitolojisindeki antropomorfik tanrı değil, felsefî ve akla uygun bir Tanrı'dır. Ve bu özelliği ile zaten Platon, tarihte ilk defa Tanrıbilimi (Teoloji) sistemleştiren ilk kişidir. "Platon, Tanrıbilim tarihinin ilk filozofu olarak İdealar Teori'si de o n u n Akılsal Tanrıbilimi'ne bir temel görevini yapar.
Sayfa 35 - Birey YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
"Platon, Republic'de İyi idea'sı ile Tanrı'yı özdeşleştirmiştir.
Birey YayıncılıkKitabı okudu
Madem ki idealar arasında bir mertebe vardır, o taktirde ise bu ideaların da tepesinde ni­ hai olarak bir mutlak ide bulunması gerekmektedir. İşte bu en yüce ide de İyi İdea'sı, Tanrı'dır.
Sayfa 32 - Birey YayıncılıkKitabı okudu
"Platon, varlığı, idealar ile birleştirir ve duyular alemini gölge sayar.'"^^ idealar, gerçek bir varlık olun­ ca, duyulur şeylerin, bu dünyanın
Birey YayıncılıkKitabı okudu
Platon, felsefesini idea kavramı üzerine bina etmiş ve bura­ dan yola çıkarak doğayı, insanı, her şeyi idea ile açıklayan bir sistem kurmuştur. Çünkü Platon'a göre her şeyin aslı ideadır, diğer şeyler ise kopyadır, gölgedir. "Idea, misal, asıldır. Eşya onun kopyalarıdır ve misal eşyada hazırdır.
Sayfa 31 - Birey YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Platon'un Tanrı'sı Deist'lerin Tanrı'sı gibi ötelerin ötesinde insan hayatına soğuk bir Tanrı değil, insanın bütün faaliyetle­ rinde etkin rol oynayan, insan ile sıcak bir ilişki kuran Tanrı'dır.
Sayfa 2 - Birey YayıncılıkKitabı okudu
Kişi, erdemli bir ruh güzelliğine kavuşup ardından bilginin peşine düşer, bilgiyi sever bilge biri olur ise gerçek varlığa, Kendiliğinden Güzel'e ulaşacaktır. Onu erdemliliğe, bilgeliğe, Tanrı'ya ulaşmaya iten güç de Eros olacaktır. Ve Mutlak Varlığa duyulan içkin bir sevgi, aşk sayesinde Tanrı'ya kavuşacaktır.
İnsanın salt güzellikle karşı karşıya geldiği an yok mu, işte yalnız o an için insan hayatı yaşanmaya değer.
Kişi salt olarak kendi ruhu ile baş başa kaldığında, kendisine döndüğünde, ruhundaki tanrısal özellikleri gördükçe Tanrı'sını da bilebilmektedir.
Reklam
İşte insan, kendisinde bulunan ve tanrısal bir özellik olan us yönü ile Tanrı'yı kavrayabilmektedir. Çünkü kişi kendi kendini yani tanrısal yanını bildiği zaman Tanrı'yı da bilebilmekte ve O'na benzeyebilmektedir.
Tanrı'ya boyun eğmek ölçülü davranmaktır, insana boyun eğmek ölçüsüzlüktür.
Platon felsefe yapmayı 'Tanrısal bir faaliyet' olarak görmekteydi.
Doğru yaşam ne haz peşinde koşmak olmalı ne de acıdan kaçmak, tersine dinginlik diye adlandırdığımız orta yolu bulmak olmalı.
Erdemin en temelli parçası olan bilgeliğe sahip olamayınca tam manasıyla iyi olmak, mutlu olmak mümkün değildir.
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.