Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ekrem Sevil

Ekrem SevilPlaton'un Tanrı Anlayışı yazarı
Yazar
8.0/10
4 Kişi
11
Okunma
0
Beğeni
1.069
Görüntülenme

Ekrem Sevil Gönderileri

Ekrem Sevil kitaplarını, Ekrem Sevil sözleri ve alıntılarını, Ekrem Sevil yazarlarını, Ekrem Sevil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Platon, insanın yapıp etmesini, meydana getirmesini asıl, öz olarak görmez. Bir şeyin aslını ve özünü yaratanın Tanrı olduğunu belirtir. Mesela, dülgerin, ressamın yaptığı bir şeyin gerçek olmadığını, gölge olduğunu, Tanrı'nın yaptığı şeyin ise asıl ve öz olduğunu betimler.
Platon, Tanrı'nın duyusal bilgi objesi olamayacağını sadece ruhun, ussal yanı olan, düşünme gücü ile kavranabileceğini ifade etmiştir.
Reklam
Sebepler, sonsuza götürülemez. Aristoteles, bunu şu biçimde ifade etmiştir. "Sebepler zincirinin bir yerde durması gerekir." İşte bu neden de Tanrı'dır ve sonuç olarak Tanrı vardır.
Bir şey değişirse iki şık vardır. Ya kendi kendini değiştiriyor ya da başka bir şey onu değiştiriyor. Bu iki şık da Tanrı'ya yakışmaz. Tanrı, kendini değiştirir ise yeniliğe ihtiyacı var ve eksik demektir.
Platon'a göre, değişme, bir eksikliğin, yetkin olamamanın, bir ihtiyacın, dolayısıyla kendi kendine yetmezliğin neticesidir ve duyulur aleme aittir. Oysa, yetkin olan varlık, kendi kendine yettiği için Tanrı, eksiği bulunmadığı, yetkin olduğu için değişmezdir.
Platon'un Tanrı'sı, İyi ideası, yaratıcı bir Tanrı'dır, Demiurgos'tur. Platon yaratıcı Tanrı'dan söz ederken, Demiurgos'u sözlük anlamında kullanmakta, buna Usta da demekte ve ideleri de İşçi olarak nitelemektedir. O, ideaların da Tanrı kadar ezeli olduklarını, onları yaratan bir varlığın bulunmadığını söyler. Ona göre idealar kendi çaplarında düzenleyicidir. Fakat gerçek ve mutlak anlamda düzenleyen, yaratan İyi ideası Usta olan Tanrı'dır.
Reklam
Gerçek anlamda varolmak, maddi olmamak, değişmemek, zorunlu ve akledilir olmak demektir. İşte bu, tam anlamıyla, Platon'un 'İDE' dediği şeydir.
Platon'un Tanrı'sı Yunan mitolojisindeki antropomorfik tanrı değil, felsefi ve akla uygun bir Tanrı'dır. Ve bu özelliği ile Platon, tarihte ilk defa Tanrıbilimi (Teoloji) sistemleştiren ilk kişidir.
Ontolojik olarak Platon'un felsefesi, kendinden önceki felsefeleri birleştiren bir eklektik sistemdir. Herakleitos'un değişme ilkesi ile Parmanides'in değişmezliğini yani Çok ile Bir'i birleştirerek, değişmeyen gerçek varlıklara idealar demekte, değişen ve akış halinde olan şeylere gölge olarak bakmaktadır. Çünkü Platon'un her zaman aradığı şey, her alanda mutlak ve değişmeyen bir gerçekliktir.
Platon'un metafiziğinde nedensellik önemlidir. Çünkü var olan şeyler bir neden aracılığı ile doğmaktadır. "Her doğan şeyin mutlaka bir neden yüzünden doğduğunu söylemiştik." Bundan dolayı Platon, nedenlerin nedenini, Tanrı'da gösterir. "Evrenin yapıcısı, nedenlerin en kemallisidir."
38 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.