Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Elliott Sober

Elliott SoberBiyoloji Felsefesi yazarı
Yazar
8.3/10
15 Kişi
27
Okunma
6
Beğeni
839
Görüntülenme

Elliott Sober Sözleri ve Alıntıları

Elliott Sober sözleri ve alıntılarını, Elliott Sober kitap alıntılarını, Elliott Sober en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gen oranlarını tanımlamak genotip oranlarının ne olduğunu belirlemez. Bu nedenle, gen oranları sabit kalsa da genoitp oranları değişebilir.
Sayfa 33 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
Ne evrim ne de doğal seçilim düşüncesi yeni değilse Darwin'in kuramında yeni olan neydi? Darwin'in yeniliği bu iki düşünceyi birleştirmekti; gözlemlediğimiz yaşam formlarındaki çeşitliliğin neden evrimin sonucu olduğunu doğal seçilimle açıklamaktı.
Sayfa 46 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
Reklam
Yine de biyolojide hala çözülmemiş problemler var. Gelişim (bireyoluş) konısı yanıtlanmamış sorularla dolu. Tek hücreli bir embriyo, birçok farklı uzmanlaşmış hücreden oluşan bir canlıyı nasıl üretebilir? Bu hücre tipleri organ sistemleri şeklinde nadıl örgütlenirler? Madem şimdilik hiçbir yeterli fizikselci açıklama yok, neden birey oluşsal süreçler hakkında dirimselci bir iddia ortaya atmayalım? Burada akılda tutulması gereken nokta, şu anda fiziksek bir açıklamamız olmamasının, dirimselciliği inandırıcı kılmaya yetmeyeceğidir. Eğer dirimselcilik inandırıcı kılınacaksa, daha doğrudan bir savunma hattı oluşturulmalıdır.
Sayfa 68 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
canlılar tek bir popülasyon içindeki diğer canlılarla rekabet ediyorsa, doğal seçilim bencil canlıları özgeci olanlara tercih eder.bencil bireyler asalaktır; özgecilerin verdiklerinden faydalanırken bunun karşılığında hiçbir bedel ödemezler
Sayfa 199
Darwin'in evrim kuramı, hiçbiri bütünüyle Darwin'e özgü olmayan iki büyük düşünceyi içerir. Bunlardan ilk yaşam ağacı düşüncesidir. Ona özgü olan, bunların birleştirilmesi ve uygulanmasıydı. Bunlardan ilki yaşam ağacı düşüncesidir. Bu düşünceye göre, şu anda dünyada var olan fatklı türlerin ataları ortaktır - örneğin, insan ve şempanze ortak bir atadan türemiştir. Bu düşüncenin en uç biçimi yeryüzündeki yaşamın tek bir ağacı olduğu iddiasıdır.
Sayfa 40 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
Olabilirlik ilkesi, inanmak için ne kadar kanıta ihtiyacınız olduğunu söylemeye çalışmaz. Bu ilke sadece eldeki kanıtın anlamını değerlendirmek için size bir araç sunar.
Sayfa 84 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
Reklam
Bilimde, kuramlar arasında seçim yapılan birçok durumda yarışan kuramlar ( kabaca) aynı olgular kümesini  betimlemeyi amaçlar . Birisi daha sonra, kuramlardan  hangisinin en iyi işi çıkardığını görerek değerlendirme  yapar. Tersi durumda, kuramlar farklı sorulara cevap verdiğinde, kuramlar arasında seçim yapmaya gerek yoktur.  Sonuç olarak, Keynesçi ekonominin, levha tektoniğine  tercih edilip edilmeyeceğini sormak saçmadır. Kuramların amaçları farklı olduğundan neden birbirleriyle rekabet etsinler ki?
İkicilik için temel zorluk, zihinsel ve bedensel olan arasındaki görünür nedensel etkileşimlerin açıklamasını vermek olmuştur. Örneğin aspirin almak baş ağrısını dindirir ve insanların inanç ve arzualrı bedenlerini harekete geçirebilir. Eğer zihin maddesel değilse, herhangi bir şekilde yer kaplayamaz. Peki, zihin bedensel konumdan yoksunsa, bedenle nasıl nedensel olarak bağlantıı olabilir ki?
Sayfa 69 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
En etkili kitabını Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Kökeni Üzerine olarak adlandırdıysa da Darwin, tür kavramı konusunda sıklıkla kuşkularını dile getirmiştir : "Türler ve alt türler arasında henüz kesin bir ayrım yapılmamıştır" (s. 51) . Daha sonra ''tür teriminin, birbirlerine çok benzeyen bir birey topluluğu için, keyfi bir şekilde sadece kolaylık olun diye kullanıldığını" düşündüğünü söyler (s. 52) . Belki de Darwin'in kitabı için daha az şık ama daha uygun bir isim, Doğal Seçilim Yoluyla Türlerin Gerçek Dışılığı Üzerine olabilirdi.
Kimi aşırı derecede genetikçi olmak ile suçluyor, kimi bunu diyor
sosyobiyoloji yanlışlanamaz  yapısı yüzünden de eleştirilmiş ve sosyobiyologlar da titizlikle test edilmemiş ve muhtemelen test edilemeyecek  uydurma öyküler (just so story) üretmekle suçlanmıştır  (Allen ve diğerleri 1976).
Allen, E. ve diğerleri (1976): Sosyobiyoloji: Bir başka biyolojik belirlenimcilik. A. Caplan (ed. ), Sosyobiyoloji Tartışmasında yeniden basıldı . New York: Harper&Row, 1978.Kitabı okudu
Reklam
Üzdü..
Kant , Öklid geometrisinin ve belirlenimcilik  iddiasının a priori doğru olduklarını düşünüyordu. Her ikisine  de hiçbir gözlemin karşı çıkamayacağına inanıyordu.
Dawkins
Eğer Y kromozonunun, örneğin müzik yeteneği ya da örgü  örmeye yatkınlık üzerinde nedensel bir etkisi olsaydı, bu ne  anlama gelirdi? Bu olgu şu anlama gelirdi : Belli bir çevre  içindeki belli bir popülasyonda, kişilerin cinsiyeti hakkında  bilgi sahibi olan bir gözlemci, kişinin müziğe yeteneği hakkında , kişinin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olmayan bir  gözlemciye göre , istatistiksel olarak doğruya daha yakın bir  ö ndeyide bulunabilecekti. Vurgu "istatistiksel" sözcüğü  üzerindedir ve iyi bir ölçüm için gerekli olan "diğer her şey  eşittir"i de ekleyelim . Gözlemci, örneğin kişinin yetiştirilmesi hakkında, cinsiyet üzerine kurulu kendi öngörülerini  gözden geçirmesine , hatta tersyüz etmesine neden olacak ek  bilgilere sahip olabilir. Eğer dişiler istatistiksel olarak örgü  örmekten erkeklere göre daha fazla hoşlanıyorsa bu, ne bütün dişilerin örgü örmekten hoşlandığını, ne de dişilerin  çoğunun hoşlandığını gösterir.
Antropolog feministler dakikasında hallediyor, siz nasıl halledemiyor?
Tek bir türe -örneğin kendi türümüze-odaklandığımızı düşünelim ve neden erkeklerin ortalama olarak dişilerden daha iri cüsseli olduğunu soralım . Bu gözlemi açıklayacak iki varsayım mevcuttur. (1) Erkekler ve dişiler farklı yiyecek kaynaklarını kullandıklarından bu iş bölümü , cüsse farklıklarına yol açmıştır. (2) Erkekler dişilerden cinsel seçilimden dolayı daha iridir ; dişiler daha iri erkekleri seçmiştir (diğer bir deyişle, daha iri erkekler, karşı cins konusundaki yarışta daha küçük hemcinslerine göre daha başarılı olmuştur) . Tarih öncesi insanlık hakkındaki bilgimizin fazlasıyla yetersiz olması, şu ya da bu olasılığı birbirinden ayırt etmemizi bir hayli zora sokmaktadır.
Birçok biyolog akraba seçiliminin grup seçilimine örnek oluşturmadığını savunur, onlara göre akrabalara yardım etmek ebeveynlerin yavrularına bakmasıyla özdeştir ve ebeveyn bakımı tamamen bireysel seçilim terimleriyle anlaşılabilecek bir olaydır.
Sayfa 235
Mesajcı RNA, dört nükleotid dizisinden (Adenin, Sitosin, Guanin, Urasil) oluşur. Farklı nükleotid üçlüleri (kodonlar), farklı aminoasitleri kodlar. Örneğin, UUU fenilalanini kodlarken AUA izoleusini kodlar ve GCU da alanini kodlar. Küçük bazı istisnalarla birlikte tüm canlı varlıklar aynı kodlamayı kullanır. İşte yeryüzündeki tüm yaşamın birbiriyle bağlantılı olduğu iddiasına kanıt olarak bunlar gösterilmektedir.
Sayfa 103 - imge kitabevi, 1.baskı, ağustos 2009
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.