Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Erik J. Larson

Erik J. LarsonYapay Zeka Miti yazarı
Yazar
8.0/10
1 Kişi
14
Okunma
2
Beğeni
304
Görüntülenme

Erik J. Larson Gönderileri

Erik J. Larson kitaplarını, Erik J. Larson sözleri ve alıntılarını, Erik J. Larson yazarlarını, Erik J. Larson yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Fikirler bireyin zekâsına değer veren kültürlerden çıkar.
Sayfa 352 - Fol KitapKitabı okudu
Karşılıklı konuşmanın başarılı olması için uyulması gereken dört ilke önermişti: 1. Nicelik: Olabildiğince, gerektiğince bilgi verip, gereksiz bilgiden kaçının. 2. Nitelik: Dürüst olmaya çalışıp yanlış yahut kanıtlara dayanmayan bilgi vermeyin. 3. Bağıntı: Konuşmayla alakalı şeyler söyleyip bağıntıyı korumaya çalışın. 4. Tarz: Olabildiğince açık, öz ve derli toplu konusup belirsizlikten ve çok anlamlılıktan kaçının.
Sayfa 279 - Fol KitapKitabı okudu
Reklam
Bu sebeple yapay zeka dilinin insan diline entegresi zor bir noktadır.
Dilbilimciler insanların genellikle söylediklerinden fazlasını kast ettiklerini bilirler.
Sayfa 272 - Fol KitapKitabı okudu
İnsan zihni doğa yasalarının etkisi altında geliştiği için, doğadaki örüntülere göre düşünmeye meyillidir.
Sayfa 241 - Fol KitapKitabı okudu
Bu argümanın sorgulanması bize ne gibi perspektifler sunabilir?
Bugüne dek gördüğümüz tüm yaşam karbon temelliydi. O halde tüm yaşam karbon temellidir.
Sayfa 155 - Fol KitapKitabı okudu
Biz bugün Afrika düzlüklerindeki fosilleşmiş iskeletlere nasıl bakıyorsak yapay zekâlılar da gün gelecek bize aynı gözle bakacak. Dik durabilen iri bir maymunmuş bu, tozun toprağın içinde yaşarmış, dili kaba, araçları kabaymış. Türünün tükenmesine şaşırmamak gerek, diyecekler.
Sayfa 89 - Fol KitapKitabı okudu
Reklam
376 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Nedir bu yapay zeka? Sınırları nelerdir?
Yapay zeka artık her alanda bizimle. Gün geçmiyor ki bir çok yapay zeka uygulaması, araştırması, kahaneti, yapay zeka kaynaklı kıyamet senaryolu film ve dizileri karşımıza çıkmasın. Peki gerçekte nedir bu yapay zeka? Sınırları nelerdir? Yapay zeka, teknolojik tekillik seviyesine yani insan zekasıyla aynı güce kavuşabilecek mi? Yoksa abartıldığı kadar bizimle konuşmak, satranç oynamak gibi belli işlemleri yapmaktan öteye gidemeyecek mi? Bugüne kadar insanoğlunun bu kadar ilerlemesini sağlayan insan zekasını çok mu küçüksüyoruz? Aslında yapay zekanın önündeki en büyük engel insan zekasını bu kadar küçümsememiz mi? Amerikalı Teknoloji Girişimcisi ve Bilgisayar Bilimci olan Erik J. Larson tarafından kaleme alınan ve @folkitap aracılığıyla bizlere ulaşan kitap, bu gibi sorulara cevap ararken yapay zekanın ne olduğunu bize gayet anlaşılır bir dille anlatıyor.
Yapay Zeka Miti
Yapay Zeka MitiErik J. Larson · Fol Kitap · 202214 okunma
Nasıl ki Frankenstein aslında bir manevi yalıtılmışlık hâlinin keşfedilmesi idiyse (Mary Shelley ve eşi Percy Shelley bu sorundan çok çekiyorlardı) yapay zekâ mitinde cisimleşen en derin sorular da aslında teknik veya bilimsel sorular değildir. Bunlar bizim bitmek bilmez anlam arayışımızı ve sürekli değişen dünyada bizi geleceğe taşıyacak yollar açma girişimlerimizi barındırıyorlar. Bu mitle uğraşmak bize hiçbir şey kazandırmaz, insanlığın hâline herhangi bir şekilde derman olamaz. Tam aksine, olumsuz etki edebilir çünkü insan potansiyelini göz ardı ediyor ve insanın gelecekteki olanaklarını kısıtlıyor. Bilinç sorunu gibi çıkarım sorunu da süregiden görkemli gizemlerin merkezinde yer alıyor. Dahası, başka her şeyi anlamamızın mantıksal önkoşulunu da teşkil ediyor. Keşfedilmemiş zihnin teknolojik yanıtlara direnmesine şaşırma- malıyız. Horgan'ın endişelendiği gibi fikirlerimiz tükenmiş olabilir. Gerçekten öyleyse, yapay zekâ miti bizim insanın olanaklarından son kez ve geri dönüşü olmayacak biçimde uzaklaştığımızın bir ifadesidir: Küllerimizden bir başka şeyin, yüce ve canlı bir şeyin doğuşunun kaçınılmaz olduğunu bize telkin eden ve karanlığında teselli bulduğumuz bir peri masalından başka bir şey değil demektir. Ama öyle değilse, yani yeni fikirler tükenmediyse, hiç vakit kaybetmeden çok sıkı çalışarak insanın serpilmesine ve inovasyona odaklı bir kültüre tekrar yatırım yapmalıyız çünkü geçmişten daha iyi bir geleceğe giden yolları bulabilmek için genelleşmiş zekâmıza ihtiyacımız olacak.
Sayfa 364 - 365 - PdfKitabı okudu
Wiener'in endişelerini doğru çıkarır şekilde kültür yozlaşıp yeni fikirleri boğmaya mı başladı, yoksa aslında tüm yeni fikirleri çoktan tükettik mi? Beriki ihtimal, asıl anlamıyla 'Son' demektir. Bu yüzden, dua edelim de kültür yalnızca her şeyi kuşatan bir teknolojik yanıtı benimsemiş olsun ve insan zekâsının boğulması da sadece bu yanıtın bir yan etki- sinden ibaret olsun. Çünkü yozlaşmış, rayından çıkmış bir bilim kültürünü düzeltmek mümkün. Oysa yeni fikirlerin sonunun gelmesinden doğacak bir Tron dünyasından kaçmak bambaşka bir kâbus demek.
Sayfa 359 - PdfKitabı okudu
53 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.