Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Francis Picabia

Francis PicabiaSonradan Görme İsa yazarı
Yazar
5.7/10
19 Kişi
56
Okunma
5
Beğeni
2.365
Görüntülenme

Hakkında

Francis Picabia (22 Ocak 1879, Paris-30 Kasım 1953, Paris), sırasıyla Kübizm, Dadacılık ve Gerçeküstücülük akımlarına katılmış Fransız ressam, ilüstratör, tasarımcı, yazar ve yayımcı. Güzel Sanatlar Yüksekokulu’yla Dekoratif Sanatlar Okulu’nda eğitim gördükten sonra yaklaşık altı yıl Alfred Sisley’inkine benzer izlenimci üslupta resimler yaptı. 1911’de kübistlerin oluşturduğu Altın Kesit grubuna katıldı. Aynı yıl Marcel Duchamp’la tanıştıktan sonra Kübizmin duygusallıktan uzak temalarını bıraktı, karmaşık natürmortlar ve simgesel figürler yapmaya başladı. 1913’te New York kentinde Armory Show sergisine, ayrıca Alfred Stieglitz’in Galeri “219” sergisine katıldı. Galerinin çıkardığı 291 adlı dadacı dergiye ve Stieglitz’in "Camera Work" adlı dergisine yazılar yazdı. 1917’de zengin bir şair, araştırmacı ve koleksiyoncu olan Walter Arensberg ile birlikte "291"in devamı olan "391" adlı dergiyi yayımlamaya başladı. Marcel Duchamp, Marius de Zayas ve Man Ray gibi o da New York’ta yaşayan sanatçıların oluşturduğu dadacı bir grubun üyesiydi. 1917’de Avrupa’ya döndü, Barselona ve Paris’te çalıştı. 1918’de Tristan Tzara’nın işbirliğiyle Zürich’te "Der Dada" dergisinin dördüncü ve beşinci sayılarını yayımladı. 1920’de Paris’te "Cannibale" adlı bir edebiyat dergisi çıkardı. 1921’de Dadacılığın dağılmasından sonra şair André Breton’un izinde Gerçeküstücülüğe katıldı. Çok sayıda edebiyat yapıtı bulunan Francis Picabia’nın tek romanı, 1924’te yazdığı "Kervansaray"dır.
Unvan:
Fransız Ressam, İlüstratör, Tasarımcı, Yazar ve Yayımcı
Doğum:
Paris, Fransa, 1879
Ölüm:
Paris, Fransa, 1953

Okurlar

5 okur beğendi.
56 okur okudu.
2 okur okuyor.
31 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Politikacılar insan gübresi ile boy verir.
Sayfa 49 - Sel, 1.Baskı Nisan 2017, çev:Alper TuranKitabı okudu
Çok iyi :D
Enfekte edici temaslar, dezenfektan temaslar; toplum varlığını kısmen görünmez aktarımlar sürdürür.  Aşk büyüleyerek enfekte eden bir temastır; başta sevilen kişinin çevresini öldürmek ister, sonra da, usul usul, sevgilinin kendisini. 
Sayfa 23 - Sel, 1.Baskı Nisan 2017, çev:Alper TuranKitabı okudu
Reklam
Karnından konuşan adamın biri için ölüp giden yüzlerce zavallı! Hala bu durumda olduğumuzu düşününce! Dünyayı yöneten adamlar dünyanın en adi veya boş boş tuttuklarını kullanıyorlar.
Sayfa 54 - Sel, 1.Baskı Nisan 2017, çev:Alper TuranKitabı okudu
Sonradan görme, pırlantaları yeme arzusunun esiridir.
Sayfa 10 - Sel, 1.Baskı Nisan 2017, çev:Alper TuranKitabı okudu
Utanç cinsiyetlerimizin arkasında gizlidir. 
Sayfa 7 - Sel, 1.Baskı Nisan 2017, çev:Alper TuranKitabı okudu
"Başımız, fikirler aklımızda rahatça yer değiştirebilsin diye yuvarlaktır"
Francis Picabia
Francis Picabia
-Kendi yüzü,
İnsanın asla göremeyeceği tek yüz asla canlı gerçekliği içinde algılayamadığı her zaman suret üstünden ulaştığı kendi yüzüdür.
Francis Picabia
Francis Picabia
Reklam
Tanrı birlikte yaşamayı icat etmiştir, şeytansa evliliği.
Francis Picabia
Francis Picabia

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
61 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Kitap kadar absürt bir inceleme!
Yaşasın Dada! Ve ölsün sanat kollarımda! Kelimlerin anlamı yok ben istemediğim sürece. Kelimeleri çiğnedim dişlerimle. Ve tükürdüm yazılara! Bu kitap bir Dadacı'nın eseridir. Ama asla sanat değildir. Çünkü SANAT ÖLDÜ! Tanrı evresi gibi Sanat evresi de geçti artık. Hangi evredeyiz bilmiyorum. Bilmek de istemiyorum zaten. Ben sadece düşüncelerin cümlelere aktığı rastgelelikte süzülmek istiyorum. Evet kitap oldukça rastgele düşüncelerden oluşuyor. Picabia sevdiğim bir Dadacı. Bu kitap da sevdiriyor bana kendini. Sevmesem de önemi yok. Hiçbir şeyin önemi yok çünkü. Kitap kadar absürt bir inceleme... Okuyun, okutturun! Sanatın öldüğünü duyurun herkese! Yaşasın dada! Öldü sanat kollarımda!
Sonradan Görme İsa
Sonradan Görme İsaFrancis Picabia · Sel Yayıncılık · 201749 okunma
61 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
22 saatte okudu
I. Dünya Savaşı yıllarında başlamış kültürel ve sanatsal bir akımdır, Dadacılık. Dada Dünya Savaşının barbarlığına, sanat alanındaki ve gündelik hayattaki entelektüel katılığa ve erotizme bir protesto olmuştur. Mantıksızlık ve var olan sanatsal düzenlerin reddedilmesi Dada'nın ana karakteridir. Elinizdeki bu metin de Dadacılığın önemli metinlerinden biri. İsa bir figür sadece burada. Yazara göre bir bakış açısına sahip olmak için teleskobu doğru odaklamak gerekir ama asıl önemli olan, bir teleskoba sahip olmaktır. Açıklamalar her zaman yavan, her zaman yanlıştır. Dini kaygı mı? O zaten seçmeye zorlandığınız bir kabuk biçiminden başka bir şey değildir. DADA tarif edilemez Kusurluluk gibi, Güzel kadın yoktur, Nasıl ki yoksa hakikat.
Sonradan Görme İsa
Sonradan Görme İsaFrancis Picabia · Sel Yayıncılık · 201749 okunma
61 syf.
4/10 puan verdi
Francis Picabia - Sonradan Görme İsa @selyayincilik ° "Ben, insanlığın kılığına giriyorum hiç olmak için." ° Selamlar . Geceyarısı Kitaplığı serisini çok seviyorum ama bu kitap bana hitap etmedi diyebilirim. Takip ettiğim serilerin tüm kitaplarını okumak istiyorum ve bu kitabı da o yüzden alıp okudum. İsmi ve arka kapak yazısıyla beni
Sonradan Görme İsa
Sonradan Görme İsaFrancis Picabia · Sel Yayıncılık · 201749 okunma