Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Friedemann Schrenk

Friedemann Schrenkİnsanlığın Erken Dönemi yazarı
Yazar
7.4/10
4 Kişi
21
Okunma
0
Beğeni
556
Görüntülenme

Friedemann Schrenk Gönderileri

Friedemann Schrenk kitaplarını, Friedemann Schrenk sözleri ve alıntılarını, Friedemann Schrenk yazarlarını, Friedemann Schrenk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neandertallerin Sonu
Afrika'dan göç eden modern insanlar, alet teknolojisi açısından sadece Neandertallerden üstün değillerdi. Her şeyden önce, çevrenin kaynaklarını daha iyi kullanabildiler. Sosyal organizasyon biçimleri daha yüksekti, geleneksel tavır ve gelenekler geliştirdiler; iskelet ve kas yapıları daha az enerji harcıyordu; çocuk ölümleri daha düşüktü, genel olarak daha az tehlikeli yaşadılar; daha yüksek bir yaşa ulaştılar ve daha doğurgandılar. Bu nedenle modern insanlar, elverişsiz yaşam alanlarına itilen veya oraya çekilen Neandertallerden çok daha güçlü bir şekilde çoğaldı. Uzun vadede Neandertaller bu artan baskı karşısında çoğalamadı ve yavaş yavaş yok oldu.
Sayfa 101Kitabı okudu
Modern insanlar en geç 200.000 yıl önce Afrika' dan Levant'a ve muhtemelen bugünkü Yunanistan'a ilerledi. Ancak böyle bir ilerleme hiçbir şekilde bir ölüm kalım mücadelesine yol açmamış, aksine Neandertaller ve modern insanlar aynı bölgede 100.000 yıldan fazla bir süredir birlikte yaşamıştır. Neandertallerin modern insanlardan bir şeyler öğrendikleri oldukça muhtemeldir. Mousterien ile Fransa'daki Saint Cesare Neandertal bölgesinde modern insanlara özgü daha karmaşık Orinyasinyen alet kültürünün karışımı bunun bir göstergesidir.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Ancak Neandertaller yalnızca insan zekaları ve soyutlama yetenekleriyle karakterize edilmez: İspanyol ve Belçika bulgu sahalarında incelenen tüm bireylerin dişlerindeki tartarlarda esas olarak öpüşürken yayılan metanokoklar (archaea) bulunmuştur. Modern insanlar ve Neandertaller biyokültürel becerilerinin çoğunu paylaştıkları için, kökenlerinin yaklaşık 800.000 yıl önceki son ortak ataya kadar gitmesi çok muhtemeldir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Neandertallerin de ilk müzisyenler olduğu düşünülmektedir. Slovenya'da bulunan bir mağara ayısının oyuk uyluk kemiği, neredeyse 60.000 yıl öncesine ait ilk kemikten flüt olabilir. Delikler mağara ayılarının ısırık izleri olsa bile, yine de müzik üretebildiklerini göstermektedir.
Sayfa 100Kitabı okudu
Neandertaller Bizim Gibi Düşünürdü
Duvar resimleri, modern insanların gelişinden 20.000 yıl önce üç İspanyol mağarasında yapılmıştır. Renkli kabuklara yapılan mücevherler ve bunlarla ilgili renk pigmenti kapları 110.000 yıldan daha eskidir. Neandertaller'in sembolik olarak düşünebildiklerine ve bilişsel yeteneklerinin bizimkinden çok farklı olmadığına dair neredeyse hiç şüphe yoktur. Resimler neredeyse 1000 kuşaktır mağaralardan birinde oluşturulduğu için karmaşık bir dilin -soyut mesajların aktarımı için bir ön koşul olarak- varlığından da söz edilebilir. Modern insanlardan bildiğimiz tüm sesleri çıkartabildiler, kendi ve gelecek nesil grup üyelerine düşüncelerini, deneyimlerini ve tavsiyelerini aktarabildiler, yaşlılara ve sakatlara değer verip toplumları organize ettiler.
Sayfa 100Kitabı okudu
Neandertaller Bizim Gibi Düşünürdü
Fransa, La Ferrasie'de bir tür aile defini yapıldığı bilinmektedir (Görsel 1 1 ) : Bir kadın, bir erkek, üç ve on yaşlarındaki iki çocuğun, yeni doğmuş bir bebeğin ve altı aylık bir fetüs'ün iskeleti burada birleştirilmiştir. Çocuklar aşı boyası serpilmiş küçük mezar höyüklerinin altına gömülüdürler, diğer mezarlar da kaya tabanındaki girintilere yerleştirilmiş ve üstleri bir kayayla örtülmüştür. Mezarlar ayrıca dini faaliyetlerin de başladığına işaret eder mahiyettedir.
Reklam
Neandertaller Bizim Gibi Düşünürdü
Neandertaller, ölülerini de gömdüler: Bu ritüelle birlikte insanlık tarihinde ilk kez ölenlerle ilgilenilmiş oldu. Mezar buluntuları çoğunlukla çok iyi durumda olduğundan, önceki homininilerin aksine, davranışsa! ve işlevsel ilişkiler Neandertallerde çok daha karmaşık bir şekilde araştırılabilir. Çoğunlukla ölüler çömelme pozisyonunda gömülürler. Bazen boya, bazı eşyalar ve hatta ölümden sonra hayatta kalmak için malzemeler bile vardır.
Bol Miktarda Paleodiyeti
Mamut, hammadde ve etin tedarik edilmesinde önemli bir rol oynadı. Neandertaller, hayvanlardan en iyi şekilde faydanlanmayı iyi biliyorlardı. Arktik altı iklimde bitkisel yiyeceklerin seçimi ve bulunabilirliği sınırlı olduğundan, et en önemli besindi. Kemikler kemik iliğine ve yüksek enerjili besin maddelerine erişim sağlamak için açılıyordu. Mamutların devasa dişleri silahlar, aletler ve takılar için hammadde görevi görürken, bozkır manzarasında odun az sayıda olmasından dolayı, yine mamut kemikleri yakıt olarak kullanılıyordu. Mamutların sıklıkla avlandığı yerlerde, dişleri, uzun kemikleri ve hatta kafatasları, mamut kemiklerinden yapılmış kulübeler için yapı malzemesi olarak kullanıldı. Ek bilgi: Paleo diyeti, insan atalarının beslenme alışkanlıklarını taklit etmek için tasarlanmış bir beslenme modelidir. Bu diyet, meyve, sebze, et ve kümes hayvanları gibi bütün gıdaların tüketimini teşvik eder. İşlenmiş gıdalar, tahıllar, baklagiler ve yapay tatlandırıcılar ise yasaktır.
Buz Devri Neandertalleri avcı ve toplayıcı olarak yaşadılar. Taş alet kültürleri, ilk insanların antik Aşölyen kültüründen çok daha çeşitli biçimler üretmiş ve daha çok yönlü kullanım (Musteryen kültür) sunmuştur. El baltalarının yanı sıra kesmeye uygun sıyırıcılar, bıçaklar, uçlar veya tek taraflı bıçaklara sahiptiler. Pek çok Neandertal aleti, ateş yakmak da dahil olmak üzere çok çeşitli kullanımlarla oluşmuş mineral izlerini gösterir.
Irak'ın Kürt bölgesinde bulunan Şanidar Mağarası'nda (Görsel 11), hastalıklardan ve yaralanmalardan özellikle kötü bir şekilde etkilenmiş bir erkek iskeleti bulunmuştur: Ağır bir kafa travması nedeniyle bir gözü kör, bir eli eksik, bir kolu sakat, sol bacağı birkaç kez kırılmış ve tekrar iyileşmiş, kemik maddesi değişmiştir. Bu ağır engellere rağmen uzun süre hayatta kalması, grup üyelerinden yardım aldığını göstermektedir. Bu sayede Neandertaller arasında yüksek derecede şefkat ve sorumluluk duygusu olduğu sonucuna da varılabilir.
Reklam
Buz Devri yaşam koşullarına uyum sağlamış Neandertaller'in yaşamı, son Buz Devri Dönemi'nde zorlaşmıştır. Bulunan iskeletlerin çoğunda yaralar mevcuttur. Ortalama yaşam süresi 40 yıl veya daha azdır ve çocuk ölüm oranı çok yüksektir. Neandertaller'in diş minesinde yetersiz beslenme belirtileri görülür.
Neandertaller, Buz Devri'nin yaşam koşullarına uyum sağladılar. Mamutlar, yünlü gergedanlar, geyikler, vahşi atlar, misk öküzleri veya saiga antilopları avladılar; aslanlar, mağara ayıları ve mağara sırtlanları gibi yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini savundular, soğuktan korundular ve açık hava meskenlerinde veya mağaralar önünde yaşadılar ve ateş kullanımında ustalaştılar. Neandertallerin tıknaz vücut boyutları, daha soğuk iklimlerde yaşadıklarına dair bir delil mahiyetindedir. Aynı zamanda Neandertaller'in burun yapıları ve hava akışının hesaplanması da soğuk havalarda sıcak ve etkin kaldıklarını, daha soğuk havalarda ise büyükmiktarda oksijen alma kabiliyetine sahip olduklarını gösteriyor.
Boyuttan çok işlevin önemi :D
Neandertaller ve modern Homo sapiens arasındaki olası davranış farklılıkları, beynin gri ve beyaz madde ve CSF bölgelerinin 3 boyutlu yapısı yeniden yapılandırılarak modellenmiştir. Neandertaller'in daha büyük kafataslarına ve dolayısıyla daha büyük beyin hacmine sahip olmalarına rağmen, Homo sapiens'te orantılı olarak daha büyük bir beyincik; yani beynin hareket, denge, görme, öğrenme, dil ve ruh haliyle ilgili kısmı vardı. Homo sapiens ayrıca beyin zarında görmeyle ilgili daha küçük bir oksipital bölge göstermiştir. Bilişsel esneklik (yani öğrenme, uyarlanabilirlik ve planlanmamış düşünme), dikkat, dili işleme, kısa ve uzun süreli bellek gibi becerilerin Homo neanderthalensis'te modern insanlara göre daha az etkili olduğu anlaşılmaktadır.
Çeşitli ve Başarılı: Neandertal ve Denisova İnsanları
Neandertallerin beyni yaklaşık 1600 ccm bir hacme sahipti ki bu, modern insan ortalamasının biraz üzerindedir. Ağır vücut kütlelerine bağlı olarak görece beyin hacimleri, modern insanlarınkinin altındadır. Büyük serebral kafatası tipik olarak uzun ve düzdür; oksiput geriye doğru, burun ise öne doğru uzanır. Hem göz çukurları hem de burun nispeten büyüktür. Kesici dişler dışarı çıkarken, azı dişleri nispeten küçüktür.
Beyin Büyüklüğü Görecelidir
Vücut ölçüleri açısından Neandertaller (Görsel 6, 12, Levha 8) atalarından önemli ölçüde farklıydı. Ortalama boyları yalnızca yaklaşık 1,60 metreydi, ancak 75 kg ile ağırlıkları, aynı büyüklükteki modern insanlardan yaklaşık %30 daha fazlaydı. Neandertaller güçlü yapıdaydılar ve özellikle kalın duvarlı kemiklere sahiptiler ve kollarına farklı şekilde yüklenerek çekiçle taşlara vururken veya mızrak atarken tek kolu tercih ederlerdi. Fakat modern insanlarda bu tür anatomik farklılıklar çok azdır.
171 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.