Friedrich Schelling

Friedrich Schellingİnsan Özgürlüğünün Özü Üzerine yazarı
Yazar
9.0/10
33 Kişi
193
Okunma
59
Beğeni
5,5bin
Görüntülenme

Hakkında

Friedrich Wilhelm Joseph Schelling sonradan Friedrich Schelling, (d. 27 Ocak 1775 – ö. 20 Ağustos 1854) Alman İdealist düşünür. Fichte'nin temel kavrayışını ve idealist bakış açısını paylaşmakla birlikte, onun mutlak ego'nun bir ürünü olarak yalnızca bireysel bilinçle iradeye karşı koyan bir engel işlevi gören doğa anlayışına karşı çıkmıştır. Gerçeklik; temelde insan ruhuna ya da tinine çok benzer olan ve kendi kendini belirleyen canlı bir süreç ise, doğa yalnızca iradeye karşı koyan, ölü, mekanik bir düzen olamaz. Schelling'e göre; biz insan varlıkları doğayı anlayabiliriz, çünkü doğanın bizimle bir yakınlığı vardır, çünkü o dinamik bir zihnin ifadesi olup, onda yaşam, akıl ve amaç vardır. Schelling, romantiklerle birlikte, tin, zihin ya da akıl kavramını bilinçsiz, içgüdüsel ve amaçlı bir gücü de içerecek şekilde genişletir. Var olan her şeyin mutlak temeli ya da kaynağı yaratıcı enerji, mutlak irade ya da egodur, her şeyde hüküm süren dünya-ruhudur. Aktüel olan her şey, Schelling'e göre ondan çıkar. Şu halde, ideal olan ile gerçek, düşünce ile varlık bir ve aynıdır. Schelling, Fichte'yle birlikte, değişmez töz düşüncesini reddeder ve onun yerine evrensel yaşamı, bilinçsizlikten bilince doğru gelişen ve nihai amacı, insandaki kendi kendisinin bilincine varan akıl olan, canlı, yaratıcı ve amaçlı bir evrim ilkesini geçirir.
Tam adı:
Friedrich Wilhelm Joseph von Schelling
Unvan:
Alman İdealist, Düşünür.
Doğum:
Marbach am Neckar, Almanya, 27 Ocak 1775
Ölüm:
Bad Ragaz, İsviçre, 9 Mayıs 1805

Okurlar

59 okur beğendi.
193 okur okudu.
9 okur okuyor.
238 okur okuyacak.
6 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Gerçek kötülük, akılsızlık ya da cehaletle değil, zekâ, planlama ve güçlü bir iradeyle gerçekleşir.”
Sayfa 23 - Ayrıntı Yayınları
Şimdiye dek Cervantes’in Don Quijote’si ile Goethe’nin Wilhelm Meister’i olmak üzere yalnızca iki romanın var olduğunu iddia etmekle çok ileri gitmiş olmayız.
Sayfa 372Kitabı okudu
Reklam
Doğanın görülebilir bir ruh; ruhun görünmez bir doğa olması gerekir.
Sanat, sadece ahlâkla ilgili olanla da ittifak kurmayı reddeder; son olarak eklenecek nokta da, sanatın bilimi de geride bıraktığıdır; bilim, çıkar gütmediği için sanata gayet yakın düşer, hedefini hep kendi dışında arar ve böylece en yüksek olana, yani sanata ulaşma aracı halini alır.
Sayfa 66
"Rastlantısal iyilik, tıpkı rastlantısal kötülük gibi olanaksızdır."
Defaatle Okunası İncelemelerin Listesi;
Gayreti için
Ömer Gezen
Ömer Gezen
' e ve tüm dostlara teşekkür ederim.Sizler de bu anlamlı harekete katılmak isterseniz #51007323 {Liste Güncellenecektir. Yoruma Siz de Sevdiğiniz İncelemeleri İliştirebilirsiniz.} *Gülnaz Eliaçık
“Kendini aşamayan insanın geçmişi yoktur, daha doğrusu geçmişin içinden çıkamaz, hep onun içinde yaşar”
Friedrich Schelling
Friedrich Schelling
Clara
Clara
Reklam
Saygın şeylerde saygın, sapkın şeylerde sapkın olursun.
Friedrich Schelling
Friedrich Schelling

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 saatte okudu
Hegel günlükleri ile başlattığım Alman idealizmi serimin en enteresan filozoflarından birine geldi sıra Schelling. Şu bir gerçek ki Alman idealizmi saf bir Hristiyanlık duygusu ile sarıp sarmalanmış durumdadır. Özellikle Gottlieb Fichte ve Kant ile birlikte başlayan bu durum 19.yüzyıla kadar devam etmiştir. Schelling diğer arkadaşları gibi bu iki
İnsan Özgürlüğünün Özü Üzerine
İnsan Özgürlüğünün Özü ÜzerineFriedrich Schelling · Ayrıntı Yayınları · 201781 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Schelling Özgürlük sorusunu ahlak, din, bilim ve tarih açısından ele alan ve insanlık tarihinin en önemli problemlerinden bir olan “kötülük problemi” çerçevesinde yepyeni ve özgün bir bakış açısı sunan bu felsefi inceleme; Kant’ın sekseninde öldüğü (1804), Schiller’in zamanından önce (1805) göçüp gittiği, Hegel’in Tinin Fenomenolojisi’ni yayımladığı (1807), Napoléon’un Prusya’da hâkimiyetini kurduğu, Goethe’nin Faust’un ilk kısmını kaleme aldığı (1809) bir zamanın ürünüdür.
İnsan Özgürlüğünün Özü Üzerine
İnsan Özgürlüğünün Özü ÜzerineFriedrich Schelling · Ayrıntı Yayınları · 201781 okunma
112 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
28 saatte okudu
"Doğa neden zehirler kendi çocuklarını? Ve neden doğan şeyler ölmek, neden sevdiklerimiz bizi terk etmek zorunda?" Clara; filozof Schelling'in, eşi Caroline'nin ani ölümünden sonra kaleme aldığı bir yas kitabıdır. Bir nevi insanların ölümüyle, sonluluğuyla ilgili bir hesaplaşma da diyebiliriz. Ölümü, doğayı, yaşamı, sonluluğu, yeni başlangıçları, öteki dünyayı, ruhu, bedeni ve canı irdelemiş ve bununla birlikte harika bir felsefi roman ziyafeti sunmuştur bizlere. Kitapta, Clara, rahip ve doktorun ölüm üzerine konuşmaları yer almaktadır. Konuşmaların geneli ruh, beden ve tin üçlüsü üzerinedir. Aralarındaki ilişkiyi çözmeye çalışırlar kitap boyunca. Schelling'in bu kitabı diyaloglar halinde ilerleyen ve kendisinin az bilinen "gizli" başyapıtı olarak nitelendirilir. Ayrıca şunu da belirtmeden geçmeyeyim; Schelling'in eşi Caroline, Alman romantizminin sıradışı figürlerinden birisiydi. Keyifle okunacak bir novella. İyi Okumalar!
Clara
ClaraFriedrich Schelling · Ayrıntı Yayınları · 201954 okunma
Resim