Gene Sharp

Gene SharpDiktatörlükten Demokrasiye yazarı
Yazar
7.6/10
5 Kişi
19
Okunma
2
Beğeni
614
Görüntülenme

Gene Sharp Sözleri ve Alıntıları

Gene Sharp sözleri ve alıntılarını, Gene Sharp kitap alıntılarını, Gene Sharp en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Diktatörlüklerin Zayıf Yönleri Diktatörlüklerin zaafları arasında aşağıdakiler bulunmaktadır: 1. Sistemin işlemesi için gerekli olan çok sayıda kişi, grup ve kurumların sınırlandırılması veya geri çekilmesi. 2. Rejimin geçmişte uyguladığı politikaların etkileri ve ihtiyaçları,  rejimin bugün çelişkili politikalar benimseme ve uygulama imkanını oldukça sınırlandıracaktır. 3. Sistem işleyiş bakımından rutin ve yeni durumlara hızla adapte  olma konusunda daha az yetenekli hale gelebilir. 4. Mevcut görevler için tahsis edilmiş olan personel ve kaynakların  yeni ihtiyaçlara tahsisi kolay olmayacaktır. 5. Yöneticilerinden memnun olmayan astlar diktatörlüklere doğru  ve yeterli bilgi vermeyerek diktatörlerin karar sürecini aksatabilirler. 6. Sistemin ideolojisi aşınabilir, efsane ve sembolleri sürdürülemez hale gelebilir. 7. Kişilerin gerçeği algılayışlarını etkileyen güçlü bir ideoloji varsa, bu ideolojiye katı şekilde bağlılık gerçek hayattaki durumlara ve ihtiyaçlara duyarsızlaşmayı beraberinde getirebilir. 8. Bürokrasinin etkinliğini, kapasitesini, aşırı kontrollerini ve düzenlemelerini zayıflatmak sistemin politikalarını ve işleyişini etkisiz hale getirebilir. 9. İç kurumsal çatışmalar ve kişisel rekabetler ve düşmanlıklar da  diktatörlüğün işleyişine zarar verebilir, hatta aksatabilir.
1988 yılında Burma’da yapılan toplu sokak gösterileri ya da 1989 yılında Beijing Tiananman Meydanı’nda yapılan öğrenci oturma eylemleri ve açlık grevleri gibi ateşleyici sembolik protesto hareketleri zaman zaman ulusal ve uluslararası kapsamda büyük ilgi uyandırmıştır. Eylemcilerin bu iki durumda da maruz kaldıkları büyük zaiyat, kampanya planlaması konusunda stratejistlerin ne kadar itina göstermeleri gerektiğini vurgulamaktadır. Ahlaki ve psikolojik açıdan büyük etkileri bulunmasına rağmen, bu tür eylemler yalnızca sembolik oldukları ve diktatörlüğün sahip oldukları pozisyonu değiştirmeye yetmediği için, tek başlarına diktatörlüğü yıkmakta başarılı olamayacaktır.
Reklam
Halkının tümünü kendine düşman eden bir Prens, hiçbir zaman güvende değildir; ve zalimliği arttıkça iktidarı da zayıflar.
Sayfa 40
Bir diktatörün barışı genelde hücredeki ya da mezardaki barıştan fazlası değildir.
Sayfa 32
Barış kelimesini telaffuz eden herkes özgürlük ve adalet istememektedir. Yüzlerce, binlerce insana zulmeden acımasız diktatörler karşısında teslim olmak ve boyun eğmek gerçek bir barış değildir. Hitler sık sık barıştan bahsederdi, tabi onun iradesine teslim olmak anlamına gelen barıştan. Bir diktatörün barışı genelde hücredeki ya da mezardaki barıştan fazlası değildir
Sempati duyan askeri görevliler demokrasi mücadelesinde büyük rol oynayabilirler; örneğin, askeri güçler arasında hoşnutsuzluk ve itaatsizlik yayabilir, kasıtlı verimsizliği teşvik edebilir, emirleri sessizce göz ardı edebilir ve baskının sürdürülmesinin reddini destekleyebilirler. Askeri personel aynı zamanda demokrasi hareketine olumlu ve şiddet içermeyen desteklerde bulunabilir, örneğin güvenli geçiş imkanı, bilgi, gıda, tıbbi destek ve benzerlerini sağlamakta yardımcı olabilir.
Reklam
Uzun zaman önce Aristo: “Oligarşi ve tiranlığın ömrü, diğer tüm yapılanmalardan daha kısadır. Genel olarak, tiranlıkların ömrü uzun olmadı.” Modern diktatörlükler de aynı zamanda hassastır. Zayıf yönlerinin üzerine gidilebilir ve diktatörün gücü bölünebilir
Bir diktatörlük karşısında, büyük stratejinin amacı sadece diktatörleri görevden indirmek değildir, aynı zamanda yeni diktatörlerin gelişmesini önleyecek bir demokratik sistemin de kurulması gerekliği unutulmamalıdır. Bu hedeflere ulaşabilmek için, seçilen mücadele yöntemlerinin toplumdaki etkin güç dağılımındaki değişikliğe katkıda bulunması gerekecektir. Diktatörlüklerde halk ve sivil toplum kuruluşları çok zayıf, devlet ise çok güçlüdür. Bu dengesizlik değişmediği sürece, yeni kural koyucular da - eğer isterlerse- eski yöneticiler kadar diktatörce bir yönetim tarzı izleyebilirler. Saray devrimi yahut darbe, bu sebepten hoş karşılanmamaktadır.
Sorumluluğu yaymak
Seçici direniş kampanyası sırasında, mücadelenin en sert kısmı genellikle toplumun bir kısmı ya da daha fazlası tarafından başlatılmaktadır. Kampanyanın ileri dönemlerinde farklı bir görev doğrultusunda, mücadelenin yükü diğer toplum gruplarına kaydırılabilir. Örneğin, eğitimle alakalı bir durumda öğrenciler grev yapabilir, dini liderler din özgürlüğü konusuna odaklanabilirler, demir yolu işçileri titizlikle güvenlik düzenlemelerine uyarak demir yolu taşıma sistemini yavaşlatmaya çalışabilir, gazeteciler sansüre karşı gelmek için normalde sansürlenen haberin durması gereken yerde boşluk bulunan gazeteler hazırlayabilirler, ya da polis defalarca aranan demokratik muhalefet üyelerini  yakalamakta başarısız olabilir
Eğer demokratlar baskıları durdurmak için direnç göstermeyi bırakmayı kabul ederlerse, büyük hayal kırıklığına uğrayabilirler. Direnç göstermeyi bırakmak çok nadir olarak baskıları azaltır. Ulusal ve uluslararası karşı muhalefet ortadan kalktığında, diktatörler baskı ve zulümlerini daha acımasız hale bile getirebilirler. Halkın direnişinin yıkılması genelde diktatörlüğün acımasızlığını ve kontrolünü sağlayan dengeyi ortadan kaldırır. Böylece zorbalar diledikleri kişilere karşı saldırıya geçerler. Zorbaların saldırı gücü bizim direnç gücümüzün eksikliğindendir, diye yazmış Krishnalal Shridharani.
Reklam
halkının tümünü kendine düşman eden bir Prens, hiçbir zaman güvende değildir; ve zalimliği arttıkça iktidarı da zayıflar
Halkın kendini güçsüz ve korkak hissettiği durumlarda, halka verilecek birincil görevler düşük riskli ve güven verici eylemler olması önemlidir. Birinin kıyafetlerini alışılmışın dışında giymesi gibi eylem türleri muhalif bir fikri açıkça ortaya koyar ve halkın muhalif eylemlere belirgin bir biçimde katılımına olanak sağlar.
Diktatörlükler yönetiminde, seçimler önemli bir siyasi değişim için araç olarak kullanılabilir durumda değildir. Sovyet hükmündeki Doğu bloğu gibi eski diktatör rejimler, demokratik görünmek adına belirli devinimlerden geçmişlerdir. Bununla birlikte bu seçimler, diktatörler tarafından önceden seçilmiş olan adaylara halkın onay vermesini sağlamak için yapılan, sıkı bir şekilde kontrol edilen plebisitlerden ibaretti
yoksulluk, suç, bürokratik yetersizlik ve çevresel yıkım çoğunlukla acımasız rejimlerin mirasıdır. Yine de, bu diktatörlüklerin çöküşü, minimal anlamda kurbanların baskı yüzünden çektikleri eziyetlerin büyük bir bölümünü ortadan kaldırdı ve bu toplumların daha geniş ölçüde siyasi demokrasiyle, kişisel özgürlüklerle ve sosyal adaletle yeniden kurulmalarının yolunu açtı.
sokak gösterileri ve aşırı diktatörlüklere karşı düzenlenen yürüyüşler etkileyici olabilir ama bir yandan da binlerce göstericinin kaybının riskini taşıyabilirler. Göstericilerin yüksek sayıdaki kaybındansa, herkesin evde kalması, bir grev ya da kamu çalışanlarının kitlesel direniş eylemleri diktatörlük üzerinde daha çok baskı oluşturabilir.
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.