Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Güven Gürkan Öztan

Güven Gürkan ÖztanTürkiye'de Çocukluğun Politik İnşası yazarı
Yazar
Editör
8.8/10
11 Kişi
39
Okunma
4
Beğeni
1.419
Görüntülenme

Hakkında

G. Gürkan Öztan, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitirdi. Yazar, 2009 yılında “Türkiye’de Çocukluğun Politik İnşası” adlı doktora tezi ile İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktorasını tamamladı. Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi yayınlarından (2011) aynı adla kitaplaştı. Türkiye’de resmi ideoloji, milliyetçi akımlar, milliyetçilik-toplumsal cinsiyet ilişkisi ve militarizm konuları başta olmak üzere makaleleri Toplum ve Bilim, Doğu-Batı, Dipnot, Düşünen Siyaset,Eğitim-Bilim-Toplum gibi dergilerde yayımlandı. İnci Ö. Kerestecioğlu’yla birlikte Türk Sağı: Mitler, Fetişler ve Düşman İmgeleri adlı derlemesi İletişim Yayınları tarafından okuyucuya sunuldu. Yazarın akademik makalelerinin yanı sıra farklı dergi ve gazetelerde yayımlanmış çok sayıda deneme, eleştiri ve inceleme yazısı mevcuttur. Halen İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Siyaset Bilimi Anabilim Dalında yardımcı doçent olarak çalışan G. Gürkan Öztan Siyaset Bilimine Giriş, Siyaset Bilimi, Ordu ve Siyaset, Etnik Sorunlar ve Milliyetçilik dersleri vermektedir.
Unvan:
Akademisyen, Yazar

Okurlar

4 okur beğendi.
39 okur okudu.
2 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Modern çocuk; sevilebilen, sakınıp gözetilen ve belki en önemlisi, üzerine gelecek inşa edilebilen "potansiyel bir özne" haline gelmiştir.
Reklam
doğan paşam bir başka ya
Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile sık sık sorun yaşayan dönemin Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden tehditler aldığını basına açıklar. Özden, o yıllarda sadece resmî görevi nedeniyle değil Atatürkçü kimliği ve rejimden yana sert çıkışlarıyla da tanınan bir isimdir. Ordunun kendine biçtiği “müesses nizamı" muhafaza misyonu bu etapta yüksek bürokratları korumakla birleştiriliverir. Dönemin Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş derhal Özden'i ziyarete gider ve ordunun bu konudaki hassasiyetini bildirir. Güreş ziyaret esnasında TSK'nın "yapısı itibariyle Atatürkçü” olduğunu hatırlattıktan sonra "Türkiye'de aydın denilen herkes de üniversite gençliği de Atatürkçüdür” der ve ekler: “Atatürkçü olmak, en büyük şereftir”...
Sayfa 208Kitabı okudu
1990'lı yıllar, 12 Eylül darbesi sonrasında askeriyenin sivil müttefikleriyle birlikte sosyopolitik sistemi asayiş-güvenlik hattında konsolide etme ve piyasa odaklı ekonomik dönüşümün önünü açma adına uyguladığı siyasetin geri teptiği bir zaman aralığıdır. Türkiye'de kentli orta sınıflar –tanımın muğlaklığını teslim etmek kaydıyla- aynı dönemde büyük ölçüde kendini geleceğe dair güvensiz, tedirgin ve umutsuz hissetmiştir. İSKİ'den "Süleyman Mercümek olayı”na, “Civangate'den Selçuk Parsadan'lı örtülü ödenek tartışmalarına ardı ardına gelen, bürokrat ve siyasetçilerin karıştığı yolsuzluk haberlerinin işaret ettiği çürüme, batan bankalardan enflasyona ekonomik sıkıntılar ve politik düzlemdeki gerilimler -özellikle hükümet kurma/kuramama gerilimleri-, bu hissiyatı beslemiştir. İş bulma/işini kaybetmeme endişesinden “yaşam tarzı” tartışmalarına uzanan iklimde belki de cumhuriyet tarihinin en çalkantılı dönemlerinden bir yaşanmıştır. 2001 ekonomik krizi bu sürecin yarattığı tahribatın doruk noktasına vardığı yeni bir kırılma ânıdır.
Sayfa 240Kitabı okudu
Genelkurmay Başkanlığı'nın hazırladığı 1934 tarihli kitabın erata hitabetinde askerlik, "erkeğin özündeki yiğitliği” dışarıya çıkaracak, “milli ülkü'yü ateşleyecek bir süreçtir: Asker! Şunu da unutma ki! Askerlik, bir erkeğe lâzım olan yiğitlik ve kahramanlık vasıflarını, meziyetlerini aşılayan bir meslektir. Zaten her Türk'ün aslında var olan bu vasıf ve meziyetleri askerlik kuvvetlendirir. Bunu ispat için söz söylemek fazladır. Askerlik hizmetin boyunca kendin bunu nefsinde duyacak ve tezkere aldığın zaman hakikaten bunların tamamı ile gelişmiş olduğunu göreceksin.
Sayfa 73 - ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
saffet engin, 1938:
Türkiye'de askerlik ve Türkün bu husustaki yüksek kabiliyetleri milli cereyanların inkişafında derin bir rol oynamıştır. Askerlik yüksek bir vatanseverlik ruhu ile birdir. Vatanseverliğin son şekli milliyetçilik suretinde tecelli ettiğine göre, askerin bütün varlığıyla bir milliyetçi olacağı şüphesizdir... 1908 inkılâbını ve birçok felaketleri müteakip en son büyük inkılâbımızı askerî sınıfa borçlu olduğumuz şüphesizdir... Binaenaleyh Türk milliyetçilik cereyanı tarihini yazarken, askerî zümreye eşsiz bir yer verilmesi icap eder.
Henüz kayıt yok
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
236 syf.
10/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Takdir edersiniz ki biz Türkler, ordusuna gönülden bağlı, asker ocağına gitmeyi kutsal bir görev sayan, askerlikten kaçınanları ötekileştirmeye meyilli ve tarih sahnesine ilk çıktığımız andan itibaren de savaşmaktan bir an bile olsun kaçınmayan bir “ordu-milletiz”. Severek okuduğum bu kitapta da, Türkiye’de militarizmin ilk olarak nasıl ortaya çıktığını ve geliştiğini, bir ordu-millet oluşumuzun altında yatan nedenleri, yapılan militarist propagandaları, Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet ve Demokrat Parti dönemlerinin militarizm açısından incelemesini, Kore savaşı ve Kıbrıs Harekâtının etkilerini, yapılan askeri darbeleri, ordunun modernleştirilmesini, Kürt sorununu ve son olarak Siyasal İslam ve Akp Türkiye’sine kadar olan bu süreci okuyoruz. Militarizm kavramı bize pek uzak olmasa da bugünün militarizmini ve zihniyetini daha iyi kavrayabilmek için bu zihniyetin hem dünyadaki yerini ve tarihini hem de Türkiye’de nasıl ortaya çıkıp, gelişip, pratiğe döküldüğünü bilmek gerekiyor. Türkiye’de Militarizm ilgiliyseniz severek okuyacağınız bir kitap aynı zamanda dipnotları ve referanslarıyla çok titiz bir çalışmanın ürünü. Tavsiye ederim
Türkiye'de Militarizm
Türkiye'de MilitarizmGüven Gürkan Öztan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201414 okunma
236 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Akademik bir tez, Türkiye'de militarizmi en iyi şekilde anlatıyor. Tez amacına ulaşmıştır çünkü; bize tek bir bakış açısı yerine çoklu bakmayı öğretiyor. Tez dışında olaya bakarsakta içinde bulunan çoğu bilgileri Türkiye'nin köklü tarihçileri dile getirmekte zorlanır. Güven Hocayı tebrik ederim.
Türkiye'de Militarizm
Türkiye'de MilitarizmGüven Gürkan Öztan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201414 okunma
460 syf.
10/10 puan verdi
Nerden nereye, halden hale... İnsanlık bazen gelişmişliği asıl değerleri tahrip edip de onu yok etmeyle özdeş sanıyor. Ne yazık ki kentleşme ve göç hareketleri o güzel İstanbulu bir beton yığını haline getirdi. Bir zamanlar takım elbiseli, kıravatlı girilen İstiklalde şimdi turist dediğimiz ve cumhuriyetin örnek olamadığı kültürlerin insanları geziyor. Geçmişe bakıp bu günü kıyaslamak için okunması gereken bir eser.
Tutku, Değişim ve Zarafet - 1950'li Yıllarda İstanbul
Tutku, Değişim ve Zarafet - 1950'li Yıllarda İstanbulGüven Gürkan Öztan · Doğan Kitap · 201711 okunma