Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Harold Joseph Laski

Harold Joseph LaskiNiçin Sosyalizm? yazarı
Yazar
7.5/10
17 Kişi
92
Okunma
8
Beğeni
3.215
Görüntülenme

Hakkında

(1893 Manchester - 1950 Londra), İngiliz bilim ve siyaset adamı. Mc Gill ve Harvard üniversitelerinde görev yaptı. Fabian Society'nin yönetim kuruluna seçildi (1922). 1926'da Londra Üniversitesi'nde siyasal bilimler profesörlüğüne yükseltildi. İşçi Partisi başkanlığına seçildi (1944). Avrupa'da faşizmin yükseldiği dönemde verdiği yapıtlarıyla demokrasi ve sosyalizm sorunlarına önemli katkılarda bulundu. Başlıca yapıtları; "Authority in the Modern State" (Çağdaş Devlette Otorite, 1919), "A Grammar of Politics" (Siyaset Grameri, 1925), "Parliamentary Government in England" (İngiltere'de Parlamenter Hükümet, 1938), "Faith, Reason and Civilization" (Sadakat, Akıl ve Uygarlık, 1944). Yapıtlarından bazıları; "Demokrasi ve Sosyalizm", "Politikaya Giriş", "Düşünce Özgürlüğü" adlarıyla Türkçeye çevrildi.
Unvan:
Ekonomist, Yazar, Politikacı.
Doğum:
Manchester, Birleşik Krallık, 30 Haziran 1893
Ölüm:
Londra, Birleşik Krallık, 24 Mart 1950

Okurlar

8 okur beğendi.
92 okur okudu.
3 okur okuyor.
120 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Çalışabilen ve çalışmak isteyenler için daima iş bulmayı temin eden bir kanun yoktur; aşağı yukarı her yerde, bir "işsiz ordusu" na tesadüf ediliyor; işçi daima işini kaybetmek korkusu içinde yaşıyor.
Ifade özgürlüğünün olduğu yerde kargaşa çıkmaz. Ifade özgürlüğüne yasak getirilmesi, neredeyse her zaman, taşkınlıkları çoğaltır ve daha tehlikeli kılar, çünkü böylece onu, yer altına iter. Rousseau, zulme uğrayıp sürgüne gönderildi, sürgündeyken çok daha tehlikeli oldu; çünkü sürgündeki Rousseau Paris'te özgür dolaşan Rousseau'dan daha ilginç ve inandırıcıydı. Lenin, Çarlık Rusya'sında, Duma'da muhalefet lideri olarak kalıp yapabileceğinden çok daha fazlasını Isviçre'de sürgündeyken yaptı. Hoşnutsuzluğu gidermenin en etkili yolu aslında sözlerin yazılı olarak ifade edildi yayınları özgür bırakmaktır. Akıllı bir hükümet, dostlarının övgüsünden çok, muhalefetin eleştirilerinden dersler çıkartır. Kendine yönelen eleştirileri sınırlamaya kalkan hükümet, çöküşünü hazırlar.
Sayfa 37 - Fol KitapKitabı okudu
Reklam
İnsanlar, biyolojik yapıları yüzünden birbirlerini mahvetmeye veya kendilerinin sebep oldukları acı bir sonun esiri kalmaya mahkum değildirler.
Hiçbir medeni insan günümüzde köleliği savunmaz, fakat ABD'de Konfederasyonun eyaletlerini buna ikna etmek için savaşmak gerekti. Aynı şekilde artık dinî hoşgörü günümüz toplumlarının bir özelliğiyken bu noktaya gelmek için yüzlerce din sebepli savaş yaşamamız gerekti. İngiliz İmparatorluğu, farklı mensupları arasında eşitlik temeli üzerine kurulsa da, bu fikrin pratiğe uygulanması ve kabul edilmesi için üç iç savaş yaşandı. Sosyal adaletin, insanların uğruna savaşmak zorunda kalmadığı çok az hayati ilkesi vardır; üstelik inkâr edilmeleri imkânsız görünmesine rağmen. Seçme ve seçilme hakkı, hukuk önünde eşitlik, kadın hakları, çalışma saatlerinin sınırlanması, fabrikalarda iyi çalışma şartları gibi örnekleri ele alırsak görürüz ki bu hakların kazanılması insanların canına malolmuştur. Hâlâ sanayi alanında örgütlenme özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Hâlâ siyahilerin hukuki eşitliğini sağlamak için uğraşıyoruz. Mantıksal düzlemde savaşın beyhudeliğini büyük ölçüde kabul ediyoruz ancak Milletler Cemiyeti'nin kuruluşunda ya da Paris Anlaşmasında olduğu gibi, kimi durumlarda, tarafların onurları ya da hayati çıkarları bunu gerektirdiğinde, güç kullanmanın adil olduğu inancının varlığını koruduğunu görüyoruz.
Sayfa 115Kitabı okudu
Bilmediği şeylerden korkan, büyük tecrübelere cesaret edemeyen, geleceğin bir sürü ihtimallerini hesaplayan insanlar için mazi istikbalden daha cazip görünür.
Henüz kayıt yok

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
48 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
İlginç bir makale, kitap haline geliyor. Ekonomik ve sosyal meseleler üzerine Einstein güzel değiniyor. Bireyin toplumdaki konumundan alıyor yazar bizleri, olması gereken konumuna pek güzel anlatım yapıyor. Bilimsel kitaplarındaki anlatım havasının dışına çıkabildiğini yani istese o kitapları çok daha anlaşılır yazabileceğini de anlıyoruz. Hepimize iyi okumalar dilerim..
Niçin Sosyalizm?
Niçin Sosyalizm?Albert Einstein · Çağımız Yayınları · 196235 okunma
48 syf.
·
Puan vermedi
Einstein'da sosyalist çıktı. Bu haberi duyunca çok şaşırdım. Gerçekmiş. Acaba ben mi bunu geç öğrendim yoksa bu Einstein'ın pek bilinmeyen veya bilinmesi istenmeyen bir özelliği mi? Kapitalist/Liberal'ler, sosyalizmin akıl dışı olduğunu, ancak akılsızların bu ideolojiyi benimsediğini, insan doğasına aykırı olduğunu, en iyi ekonomik modelin serbest piyasa olduğunu iddia ediyorlar. Kendi gibi düşünmeyenleri aptallık ve cahillikle suçluyorlar ve aşağılıyorlar. Sanırım Einstein'da buna dahil oluyor. Dünyanın en seçkin bilim insanlarından biri olan, adını tarihe altın harflerle kazımış, dahi olarak bilinen Einstein'da, adeta aklın yolu birdir deyimini onaylayan bir şekilde sosyalizmin insan toplumu için en uygun ve en adil ekonomi modeli olduğunu söylüyor. Planlı bir ekonominin ve eğitimin önemini vurgularken, serbest piyasanın insanlık dışılığını da gözler önüne seriyor. Her yerde bilimin göz bebeği konumunda karşımıza çıkarılan Einstein'ın bu yönünden acaba neden bahsedilmez? Birileri halkın "farklı" düşüncelere kapılmasını istemiyor mu acaba? Not: Liberallerin itirazlarını adeta duyar gibiyim. #Einstein'ın alanının dışında bir konu. #O da bir insan yanılabilir. #Hatta birisi parçacık fiziği hakkında Bohr ile zıt düştüğünü, onu kabul etmediğini, yani o konuda yanıldığı için sosyalizm konusunda da yanılmış olduğunu söylemiş. #Safsata (Argument To Authority, Fallacy Of Unqualified Source) yapıyorsun. Zaten sosyalizm, Einstein onayladığı için doğru demiyorum, birilerini akılsızlık ile suçlamadan önce biraz düşünün diyorum sadece.
Niçin Sosyalizm?
Niçin Sosyalizm?Albert Einstein · Çağımız Yayınları · 196235 okunma
·
Puan vermedi
Dostoyevski, entrikaların sonuçlarına odaklandığı bu eserinde; aile içi anlaşmazlıklar, sosyal çevrenin içinden çıkılamayacak derecede büyük olaylara sebep olması gibi, toplumsal noktalarda çok güzel analizler yapıyor. Dilinin akıcılığı ise zaten tartışmaya mahal vermeyecek sadelik ve güzellikte. Dostoyevski’nin en sevdiğim özelliği olan anlatım tarzı, tıpkı bir tiyatro izliyormuşçasına içine çekiyor sizi.
Niçin Sosyalizm?
Niçin Sosyalizm?Albert Einstein · Çağımız Yayınları · 196235 okunma