Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hikmet Tanyu

Hikmet TanyuAtatürk ve Türk Milliyetçiliği yazarı
Yazar
8.8/10
31 Kişi
87
Okunma
19
Beğeni
3.138
Görüntülenme

Hakkında

Hikmet Tanyu Türk akademisyen, şair ve yazar. Hikmet Tanyu doğduğu şehirde Gazi İlkokulu ve Gazi Lisesi'ni bitirdi.Babasının ölümü üzerine eğitimine ara vererek memurluğa başlamıştır.Üç yıl süren vatani görevini yedek subay olarak bitirdi. Doğum tarihi: 9 Ocak 1918, Ankara Ölüm tarihi ve yeri: 1992,
Unvan:
Türk Yazar
Doğum:
Ankara, Türkiye, 9 Ocak 1918
Ölüm:
1992

Okurlar

19 okur beğendi.
87 okur okudu.
4 okur okuyor.
127 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
. Cumhuriyetin ilânından sonra Atatürk, Tarsusa geldi. O'nu karşılayanlar arasında İstiklâl Savaşı kahramanlarından Adile Çavuş da vardı. Bu iri yapılı esmer kadın Atatürk'ün önünde yere kapandı, ağlayarak toprağı öptü: — Bastığın yerlere kurban olayım diyordu. Başkumandan Adile çavuşu kaldırdı ve: — Kahraman Türk kadını, dedi. Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üstünde göklere yükselmeye lâyıksın. .
Sayfa 139Kitabı okudu
. Atatürk, bir yandan "Milletimizin çok üstün kabiliyetleri vardır" der ve Türkün tarihiyle, geçmişiyle, kısaca Türklüğüyle öğünmesini bildirir ve üstelik bunu Ankara'da Hürriyet Meydanı yakınındaki Güvenanıtı'nın kaidesi üzerinde göze çarpacak şekilde ortaya koyar, “Türk, Öğün, Güven, Çalış” der, Cumhuriyetin onuncu yıl nutkunda Türk Milletine ve bütün insanlığa, Türk olmanın, kendisini Türk bilmenin saadetin, mutluluğun zirvesi ilân eder "Ne mutlu Türküm diyene" bayrağını yükseltirken, her şeyin üstünde olarak, düşüncesi, ülküsü Türk Milliyetçiliğinden (ulusculuğundan) başka bir şey midir? "Milletim nev'i beşer, vatanım ruy-i zemin" sözünün düşmanı olarak, en büyük gerçek olarak, (Milletim Türk, vatanım Türkiye, ülküm Türklüktür,) diyor. Hattâ Atatürk, komünizmi tartışılması gereken bir fikir olarak dahi kabul etmiyor: “Şurası unutulmamalıdır ki Türk âleminin en büyük düşmanı komünistliktir. Her göründüğü yerde ezilmeli." .
Sayfa 112Kitabı okudu
Reklam
. “1923 senesi Martının on beşinci Pazar günüydü. Atatürk Adana istasyonunda trenden inmiş; sağı solu dolduran halkın coşkun alkışları “yaşa varol!” sesleri arasında yaya olarak şehre giriyordu. Yan yolda karalar giyinmiş olan bir kadın kalabalığı göze çarptı; sonra onların arasından ikişer levha taşıyan dört genç kız çıktı; Atatürk'ün önünde durdular. Arkalarından bir kız daha göründü ve önüne geçti. Hıçkırıklar, iniltiler ve yalvarışlarla dolu bir nutuk söylemeğe başladı. Bu genç kızın şahsında henüz esir bulunan İskenderun'la Antakya'nın Türk olan bütün halkı, “Bizi de kurtar!" diye yalvarıyordu. Herkesin gözleri yaşarmıştı; hıçkırıklarını tutamıyanlar vardı. Atatürk'ün de gözleri nemliydi ve başı eğilmiş gibiydi. Genç kızın nutku bitince alnı yükseldi; mavi gözlerinde ve pembe yüzünde bir çelik parıltısı görüldü. Her kelimesi üzerinde kuvvetle durarak: — Kırk asırlık Türk yurdu yabancı elinde kalamaz! Dedi. On altı yıl sonra Hatay dâvâsının en heyecanlı günlerinde hasta ve bitkin olmasına, mutlak istirahat tavsiyesine rağmen, Hatay'a yakın olmak için tekrar Adana'ya gitti. Dört saat ayakta durmak ve çalışmak gibi olağanüstü metanet gösterdi. Hatay kurtuldu, fakat Atatürk'ü kaybettik. İsmail Habip bu bahsi şöyle bitirir: “Hatay, Hatay! Seni kurtaran, aynı zamanda senin şehidin oldu." .
. ... Prof. Dr. Mahmut Esat Bozkurt'un aynı derslerde gerek Atatürk zamanında ve gerek İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanı olduğu zamanlarda Üniversite kürsülerinde Turancılık = Türk birliği hakkında neler söylediğini de hatırlamamız, 1944 yılına kadarki çağda, Türk gençliğine nasıl düşüncelerin öğretilmek, telkin edilmek istenildiğini apaçık bir şekilde ortaya koyacaktır. 1937'de yazılan ve 1940 yılında resmen Enstitü adına yayınlanan bu kitabın 191. sayfasına dikkatle, ibretle, bakalım: “Şu ciheti de tebarüz ettirmeliyim ki; ben komünist değilim. Türk Milliyetçisiyim. Böyle doğdum, böyle öleceğim. Türk Birliğinin bir gün hakikat olacağına inancım vardır. Ben görmesem bile, gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım.. ...Ben de Türk Birliğine bundan fazla inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliğiyle açacaktır. Dünya, sükünunu bu fasıllar içinde bulacaktır." .
. Bilmeyenler bilmelidirler ki, Türk ırkçılığında başka milletler üzerinde hâkimiyet kurma diye bir prensip yoktur. Fakat şüphesiz tutsak Türkler ve Türk elleri dâvası vardır. Eğer çalınmış ülke ile köle edilmiş kardeşi geri istemek emperyalizm sayılıyorsa, bunun, kelimeyi bilmemek veya Türk'e düşmanlık gütmekten başka mânâsı olamaz. Esasen bizde bu çalınmışı geri isteyenler sade Türk ırkçıları da değildir. Türkiye'de ırkçı olmadığı halde büyük Türklük dâvası güden Türkler de çoktur. Bu da Türk Milletinin tutsak milyonlarıyla çalınmış ülkelerinin dâvâsını gütmenin umumi bir millet dâvâsı olduğunu gösterir. .
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
1348 syf.
8/10 puan verdi
Lanetlenmiş kavim!!!
İlk önce Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'de aşağılanmış ve lanetlenmiş kavim için o kadar açıklayıcı bilgiler verir ki onlardan bahsetmek istiyorum.. Tevrat’ta ise İsrailoğulları bir taraftan “Tanrı’nın (seçkin) kavmi”, “mukaddes millet” olarak takdim edilirken; diğer taraftan kötü davranışları sebebiyle de tenkit edilmektedirler. Çünkü onlar
Tarih Boyunca Yahudiler ve Türkler
Tarih Boyunca Yahudiler ve TürklerHikmet Tanyu · Yağmur Yayınları · 19774 okunma
150 syf.
10/10 puan verdi
Atatürk'ün benimsediği ilk samimî mefkûrenin milliyetçilik olduğunu, millî kültürü, istiklâli ve Türk tarihini koruduğunu, Türk milletinin bağımsızlığına zarar verecek fikirlerin -komünizm, beynelmilelcilik, misyonerlik vs.- düşmanı olduğunu kanıtlarla ve Atatürk'ün vecizeleriyle anlatan, kesinlikle okunması gereken bir kitap. Bunların yanında ırkçılık ile Türk ırkçılığının farklı şeyler olduğunu, ve Turancılığın ne olduğunu hem kendisi hem Nejdet Sançar gibi isimlerle birlikte anlatıyor. Eğer bu fikirlere önyargısı olan kişiler varsa okumak için geç kalmasın.
Atatürk ve Türk Milliyetçiliği
Atatürk ve Türk MilliyetçiliğiHikmet Tanyu · Elips Kitap · 200720 okunma