Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbn-i Haldun

İbn-i HaldunMukaddime yazarı
Yazar
8.9/10
401 Kişi
1.793
Okunma
838
Beğeni
38,1bin
Görüntülenme

İbn-i Haldun Gönderileri

İbn-i Haldun kitaplarını, İbn-i Haldun sözleri ve alıntılarını, İbn-i Haldun yazarlarını, İbn-i Haldun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanlar yaradılıştan bu hâlde iken, başkaları hakkında nakledilen haber ve hikâyeler nasıl doğru olabilir?
Diğer taraftan insan nefsi methedilme arzusuna düşkündür, ister makam, ister servet için olsun, bütün insanlar dünyada rekabet hâlinde bulunmaktadırlar.
Reklam
Zafer hususunda muteber olan sebep asabiyet hâlinden ibarettir. İki taraftan birinde bütün fertleri toplayan bir asabiyet bulunur, diğer tarafta ise değişik asabiyetler mevcut olur.
Savaşın ikinci sebebi olan düşmanlık, Arap, Türk, Türkmen, Kürt ve bunların benzerleri çöllerde yaşayan vahşî tabiatli halklar arasında görülür. Çünkü bunlar, silâhlarıyla ve başkalarının elindekini almak suretiyle geçinmek yolunu seçmişlerdir.
Malûm olsun ki, savaş ve vuruşmaların her çeşidi, Allah'ın varlıkları yarattığı günden beri devam etmektedir.
Buharî ve Müslim, Sahih 'lerinde: Resûlullah Bizans kayserine mektup yazmak isteyince kendilerine, "Arap olmayanlar mühürlenmiş mektuplara itimat ettikleri" söylendiği vakit, Peygamberin gümüşten bir mühür kazdırarak üzerine "Muhammedu'r-resûlullah" sözlerini yazdırmış olduğunu rivayet ederler.
Reklam
Zira Allah'a ait bir husus, onun rızası ve yardımı bulunmadan, onun için ihlasla çalışma ve Müslümanlara karşı samimi olma hali olmaksızın tamamlanmaz, başarıya ulaşmaz.
İslâmiyet zamanında ilk önce taht üzerinde oturan Muaviye'dir. O, tahta oturmak üzere yanında bulunanlardan müsaade istiyerek: "Ben şişmanladım." dediğinde ona taht üzerinde oturmayı müsaade ettiler. O, kendisi için taht yaptırdı. Diğer İslâm hükümdarları da bu hususta onu örnek edindiler.
3. Umran
Herhangi bir sebeple, bir yerde şehir ve kasaba kurulur, burası canlı, hareketli ve kesif ictimaî, iktisadî, idarî, siyasî ve ilmî faaliyetlere sahne olursa, bu durum umranın kurulması, ilerlemesi ve artması şeklinde ifade edilmekte, aksine bu tür faaliyetler geriler ve zamanla ortadan kalkarsa, bu durum da umranın azalması, gerilemesi ve yıkılması şeklinde ifade edilmektedir.
Sayfa 113 - DERGÂH YAYINLARI 14. Baskı: Mart 2017
2. Bedevîlik - hadarîlik
..mülkün tasvip görmemesi, zatının gereği değildir; arazlarının, tezahürlerinin ve hoş olmayan neticelerinin icabıdır..
Sayfa 109 - DERGÂH YAYINLARI 14. Baskı: Mart 2017
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.