Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İbn-i Haldun

İbn-i HaldunMukaddime yazarı
Yazar
8.9/10
401 Kişi
1.778
Okunma
835
Beğeni
37,4bin
Görüntülenme

İbn-i Haldun Gönderileri

İbn-i Haldun kitaplarını, İbn-i Haldun sözleri ve alıntılarını, İbn-i Haldun yazarlarını, İbn-i Haldun yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir zamanlar
Zira kazancın sebebi (iş, hizmet ve) ameldir. Bundan dolayıdır ki, bolluk ve zenginlik, diğer bölgelere nazaran şarkın hususiyeti olmuştur.
Sayfa 662
Ne demişti
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
: "Bir toplumu açlık değil, tokluk öldürür."
Reklam
“Fazla tevazunun sonu, vasat insandan nasihat dinlemektir.”
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
"Mağluplar, galipleri taklit ederler."
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
İbni Haldun
Mukaddime
Mukaddime
adlı eserinde kentlerde ve kırsal kesimde yaşayan insanların farklılıklarından bahsetmiş, kentlerde yaşayanların rahat ve kaygısız, kendilerini koruma görevini başkalarına bıraktıkları için güvenli olduğunu, kırsalda yaşayanların ise, kendilerini korumak için her zaman uyanık olduğunu, sıkıntılara göğüs geren, güçlü bir karaktere sahip olduğunu ve doğaya yakın olanın iyi ve doğruyu daha erken kavradığı, doğayla iç içe yaşayanların haksızlığa karşı daha yürekli olduklarını söylemiştir.
Kimsenin iç alemine karışma, kimseyi iç alemine karıştırma. Kimseye iç alemini açma. Gizli tut. Yan ama tütme.
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
Reklam
Kişiler yaradılışları,akıl ve nefis kuvvetleri ve özellikleri itibariyle kötülükten çok iyiliğe meyletmek meziyetine sahiptirler.
İbn-i Haldun'a zamanı sorarlar: Cevabı şöyle olur;
Zaman, -Bekleyince YAVAŞLAR -Gecikince HIZLANIR -Üzülünce CAN YAKAR -Mutlu olunca KISALIR -Acı çekince BİTMEK BİLMEZ -Sıkılınca UZAR
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
-Geri alınamıycak tek şey ZAMAN -Kimler ve neler için harcandığına dikkat edilmeli
Şeriatın terbiye etmediği kimseyi Allah terbiye etmez
İbn Haldun'a göre Toplumun çöküş sebebleri
Ekonomik refah, israfın artması, manevi-kültürel öğelere önem verilmemesi ve toplumun temel dayanağını oluşturan asabiyetin bozulması vb. sebepler, bu sonucun ortaya çıkmasında büyük rol oynar.
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
Reklam
İnsanoğlu, yüzyıllar boyu geçsede değişmiyor sadece isimler değişiyor.
Ekonomik şartların da, toplumsal, hatta manevi-dini hayat üzerinde çok büyük etkisi vardır. Örneğin, zenginlik ve refah, dine karşı bir kayıtsızlığa yol açar, buna karşılık, yoksul halk kesimlerinin, dine daha fazla eğilimli oldukları görülür.
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
İsmi, künyesi, lakabı ve şöhreti
İsmi Abdurrahman, künyesi Ebu Zeyd, lakabı Veliyyüddin, şöhreti İbn Haldun olan müellifin tam adı, Abdurrahman Ebu Zeyd Veliyyüddin İbn Haldun Måliki, Hadramî'dir. Ebu Zeyd künyesini, Arap adetlerine uygun olarak büyük oğlunun isminden dolayı almış olmalıdır. (Oğullarının ismini kesin olarak bilemediğimizden bu hususta kesin hüküm veremiyoruz). Mısır'da kadılık yapmış olması sebebiyle kendisine "Veliyyüddin ünvanı verilmişti. Makrizî es-Sülük adlı eserinde, "Sultan Zähir Berkuk İbn Haldun'u Mäliki kadılığına tayin ederek kendisine Veliyyüddin ünvanını vermişti..." demektedir.
İbn-i Haldun
İbn-i Haldun
'un dediğidir: Geçmiş geleceğe suyun suya benzediğinden daha çok benzermiş...
Yazı, dildeki melekenin el ile icra edilen sanatıdır...
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.