Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İbrahim Alaeddin Gövsa

İbrahim Alaeddin GövsaSabatay Sevi yazarı
Yazar
7.0/10
7 Kişi
66
Okunma
6
Beğeni
1.077
Görüntülenme

Hakkında

1889 senesinde İstanbul'da doğdu. İlk öğrenimine İstanbulda Şemsül-Maârif özel okulunda başladı. Orta öğrenimini Vefâ ve Trabzon idâdîlerinde tamamladı. 1907 senesinde Mekteb-i Hukuka girdi. 1910 yılında mezun oldu. Bir sene Adliye Nezâretinde memurluk yaptı. Sonra Trabzon Sultânîsine edebiyât öğretmeni tâyin edildi. 1913 senesinde psikoloji ve pedegoji tahsili için, İsviçreye gönderildi. Cenevre Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü ile Jean Jacques Pousseau Pedegoji Enstitüsünü bitirdi. 1916da yurda döndü. İstanbul Dârülmuallimîni psikoloji ve pedegoji öğretmenliğine tâyin edildi. Aynı okulda üç sene müdürlük yapan İbrahim Alâaddîn Gövsa, 1926 yılında Maârif Vekâleti Tâlim ve Terbiye Dâiresi âzâlığına getirildi. 1927 senesinde Sivas mebusu seçildi. İki dönem mebusluk yaptıktan sonra, 1935te Maârif Vekâleti müfettişi, 1936dan 1946'ya kadar İstanbul mebusu oldu. Zirâat Bankası idâre meclisi üyesiyken 1949 senesinde Ankara'da öldü. İlk şiirleri aruz ölçüsüyle Servet-i Fünun ve Hıyaban dergilerinde çıkmıştır. Yeni Mecmua'da çıkan hece şiirleriyle Millî Edebiyat akımı içinde görülür. Milli Edebiyat akımını benimsedikten sonra vatan, yiğitlik ve millet konularında hece ile şiirler yazmıştır. Edebiyatımızda çocuklar için şiir çığırının öncülüğünü yapmıştır. Çocuklar için yazdığı şiirlerinde onları yurt sevgisine, iyiye ve güzele yöneltmeyi amaçladığı görülür. Atatürk için yazdığı Tavaf şiirini aruzla ve yabancı sözcükler kullanarak yazmış olmasına karşın, coşkuyla söylemiştir. Ünlenmesinde bu şiirin etkisi büyüktür. Ayrıca farklı dergi ve gazetelerde çeşitli konularda yazılar, fıkralar, mizahî yazılar, gülmece öyküsü, monografi, pedagoji, biyografi, şiir, hikâye, hiciv, psikoloji, çocuk psikolojisi, eğitim, çeviri ansiklopedi ve sözlük yazımıyla uğraşmış; hemen her türlü edebiyat dalında yapıt vermiştir. Aruzdan heceye, Ulusal edebiyattan eğitim amaçlı çocuk şiirlerine, toplum şiirlerinden biyografi, sözlük ve ansiklopedi çalışmalarına geçer. Son dönemde daha çok edebiyat tarihi çalışmalarına yönelmiş, az sayıda da olsa yeniden aruz ölçüsüyle şiir yazıp yayımlamıştır.
Unvan:
Türk Eğitimci, Yazar, Şair.
Doğum:
İstanbul, 1889
Ölüm:
Ankara, 29 Ekim 1949

Okurlar

6 okur beğendi.
66 okur okudu.
1 okur okuyor.
40 okur okuyacak.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Dikkat terbiyesi yalnız küçük sınıflardan ve anasınıfından değil, aile kucağından, ta beşikten başlamak lazımdır. Esasında çocukları eşya ile temas halinde bulundurmaya, eşyayı gözle, elle, kulakla; özetle, ilgili olabilecek bütün duyularla ayırt etmeye sevk ettiğimiz zaman amacımız dikkatlerini terbiye etmektir. Zaten duyularımız zihinsel kabiliyetlerin mecraları olduğu için o mecraları terbiye edince dikkatimizi de geliştiriyoruz demektir. Öğretmenlerin dikkat terbiyesi konusunda özen gösterecekleri başlıca noktaları kaydedelim: 1. Öğretmen ders verirken mümkün olduğu kadar eşya üzerinde, tabiat üzerinde yahut bunların şekilleri, modelleri ve resimleri üzerinde açıklama yapmalıdır. Çünkü çocuklar sözden ibaret olan tariflere dikkat edemezler. Halbuki görülebilen, tutulabilen eşyaya dikkat etmeleri mümkündür. Öğretim yönteminde böyle ders vermeye sezgisel yöntem denildiğini söylemiştik. Çok defa bizim anladı zannettiğimiz, önemsiz zannettiğimiz tarifleri çocuk kavramamış bulunur. Bir ağacı inceletirirken gövdesine, kabuklarının şekline, rengine, yapraklarının büyüklüğüne, küçüklüğüne, biçimine ve rengine, dallarının durumlarına vs. uzun uzun dikkat ettirmek, bir hayvan hakkında ders verirken hayvanın derisine, rengine, ayaklarının biçimine, ağzının, diş ve dilinin şekline, nasıl yediğine, nasıl yürüyüp koştuğuna vs. bücün ayrıntılarıyla dikkat ettirmek lazımdır. Çocuklar böylece her şeyi etraflıca görmeye, incelemeye alışırlarsa etraflarındaki şeyleri ve olayları basit bir bakışla görüp gezmek kusurundan kurtarılmış olurlar.
Ezberlerimiz zihnimizin sermayesidir. Hafızasında sermaye olmayan bir zekâ faydalı bir hâlde işleyemez. Çocuklar anlayarak, severek ve zihnen hazmederek öğrenmeye alışmalıdırlar. Yukarıda bahsettiğimiz üzere birçok konuyu mealen bellemek, fakat bazı esaslı ve lüzumlu şeyleri de aynen ezberlemek alışkanlığını kazanmalıdırlar. İyi ve temiz yazıları ezberlemiş olmak dilde ilerleme ve gelişme için faydadır. Bundan harekedde özlü ve kısa nesir ve nazım parçalarını arada ezberlermek tavsiye edilir.
Reklam
I. Çocukta gururun doğmasına engel olmak için faaliyeti ve çalışmasını mümkün olduğu kadar tarafsız ve soğuk bir tarzda takdir ediniz. Ta ki çocuk gerçek değerini idrak etmiş olsun. II. Kibirli olduğunu anladığınız bir çocuk karşısında takdirlerimiz ihtiyatlı, eleştirilerimiz daha bol olmalıdır. Ancak meziyetine inanan kibirli bir çocuk onu düşürecek şiddetli bir eleştiriyi kolaylıkla kabul etmeyeceği için bu eleştirilerinizin zorlarını ılımlı olarak seçiniz. III. Gururdan doğan haşinliği ve küstahlığı karşııksız bırakmayınız! IV. Kibirli çocukları önce yalnızken, daha sonra arkadaşları önünde hatalarını itiraf ettirmeye çalışınız! Övünme hissi hakkındaki terbiye tutumlarına gelince; övünme alışkanlığı bulunan çocukların görünmek, takdir olunmak ve bu uğurda yalana başvurmak meylinde oldukları görülür, Yetişkin adamlar için de bu hal geçerli olup çirkin olacak derecede süslenen kadınlara daima rastlarız.
Sayfa 143Kitabı okudu
Saf Âşık
Gülü dîba giydin amma korkarım âzâr eder Nâzeninim sâye-i hâr-ı gül-i dîbâ seni ( Nazlı sevgilim! Gül desenli ipek kumaştan bir elbise giydin amma korkarım ipek kumaşının gülünün dikeninin gölgesi seni incitir.)
Sürmeli gözleri boşlukta dalgın Ah o uzaklarda bekleyen kadın, Yavuklun Mehmedi unutma sakın, Düşün ki bir aslan gibi yiğitti..
Bugünün Çocuklarına
Bugün biraz duyan gönüller kırık; Her göğüste var bir gizli hıçkırık. İçine düştüğün insanlar, yazık Adl için a'madır, hak için sağır! Bu gün her nazarda medfun bin keder; Her temiz nâsiye bir canlı makber. Duyulmaz derinden gelen enînler; Sen çıkıp ey genç, gür sesle bağır! Başında rehberin olan irfanla İçinde ilhâmlar veren vicdanla Karanlık yollarda, yürü imanla; Nura koşan her an bulunur, çağır! Lakin kazandığın zafere dalma, Sesinin hakkına sen de pay alma, Yıktığın enkazın üstünde kalma; Rahmetin olmasın lütfundan ağır…
İbrahim Alaeddin Gövsa
İbrahim Alaeddin Gövsa
… Ufku pembe gören gözlerin sakın Bugünkü bulutla siyah olmasın Pervaze müstaid semaya yakın Hislerin çamurda tebah olmasın İnsanlığın hayli düştüğü günde Gelmişsin örnekler işte önünde Ey Genç! Dikkat et ki senin gönlünde Aşktan başka bir günah olmasın…
İbrahim Alaeddin Gövsa
İbrahim Alaeddin Gövsa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
208 syf.
8/10 puan verdi
Talim ve Terbiye
Talim ve terbiye konularını ele almakla birlikte birey üzerinde çeşitli etkenler sonucunda hangi sonuçlar doğurabileceğini anlatmaktadır, ben çok sevdim. Uykunun, beslenmenin, psikolojinin insanın öğrenme sürecinde nasıl etkileri olacağını anladım. Köy okulları ile değindiği yazılarıyla da oldukça hoş bir kitaptı. Özellikle küçük çocuk yetiştirme görevi olanlar, eğitimciler için öncelikli okunacak listesine eklenmesi gereken bir kitap. Eğitim ve öğretim birbirine çok karıştırılıp, insanları felakete sürükleyebilen bir konu, bu kitap bir anda tüm fikri değiştirmeyebilir pek tabii fakat bilinç oluşturabilir
Terbiye Psikolojisi
Terbiye Psikolojisiİbrahim Alaeddin Gövsa · Büyüyenay Yayınları · 20235 okunma