Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jacques Monod

8.1/10
17 Kişi
34
Okunma
11
Beğeni
1.186
Görüntülenme

Jacques Monod Sözleri ve Alıntıları

Jacques Monod sözleri ve alıntılarını, Jacques Monod kitap alıntılarını, Jacques Monod en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Biyosfer: İlk ilkelerden indirgenemez tekil bir olay
Tum dinler, nerdeyse tum felsefeler, hatta bilimin bir kismi, insanligin, kendi var olmasinin zorunlu olmamasi durumunun yarattigi caresizlige karsi gosterdigi bitmek bilmeyen ustun cabasinin taniklaridir.
Bilgi etiği ve sosyalist ideal
Eski anlaşma feshedilmiştir; insan içinde rastlantısal olarak bulunduğu Evren’in devasa umursamazlığında yalnız olduğunu en sonunda biliyor. Kaderinin veya ödevinin herhangi bir yerde yazılı olmadığını da. Krallık veya karanlıklar arasında seçim yapacak olan artık odur.
Sayfa 164Kitabı okudu
Reklam
Bu manada seçilimle oluşan evrim, zamanda yolculuk makinesi gibi bir şeye benzer; çünkü mikro ölçekli devasa rastlantı deposunda yer alan sonsuz olasılık arasında ender ve değerli olan aksaklıkların seçimiyle ortaya çıkar.
Biyolojik sistemlerin düzenlenme mantığı Hegel mantığına uymuyor; fakat hesap makinelerinde olduğu gibi, Boole'un cebrine uyuyor.
Efsanelerin ve dinlerin uydurulması, geniş felsefi sistemlerin inşa edilmesi, insanın saf bir otomatizm karşısında eğilmeden sosyal olarak yaşayabilmesinin karşısında ödediği bedeldir.
Alfa YayıncılıkKitabı okudu
Günümüzdeki insan topluluğunda (3xl09), her nesilde toplam yüz ila bin milyar arasında mutasyonun meydana geldiğini kabul edebiliriz.
Reklam
Dört ayaklı omurgalılar oluşabilmişlerse ve devamında kurbağagiller, sürüngenler, kuşlar ve memelilerden oluşan muhteşem bir serpilmenin olanağı doğabilmişse, bunun sebebi günün birinde ilkel bir balığın sudan çıkıp, hareket etmek için becereksizce zıplamaktan başka çaresi olmamasına rağmen karayı keşfetmeyi "seçmiş" olmasıdır. Böylece bir davranışın değişmesine neden olan seçilim baskısı ortaya çıkmıştır. Bu seçilim baskısıyla dört ayaklıların sahip oldukları güçlü uzuvlar meydana gelmiştir.
Sayfa 120Kitabı okudu
Davranış: Seçilim baskılarına yön veren etken olarak ortam
Dört ayaklı omurgalılar oluşabilmişlerse ve devamında kurbağagiller, sürüngenler, kuşlar ve memelilerden oluşan muhteşem bir serpilmenin olanağı doğabilmişse, bunun sebebi günün birinde ilkel bir balığın sudan çıkıp, hareket etmek için beceriksizce zıplamaktan başka çaresi olmamasına rağmen keşfetmeyi “seçmiş” olmasıdır.
Sayfa 120Kitabı okudu
Seçim
İnsan, içinde rastlantısal olarak bulunduğu Evren'in devasa umursamazlığında yalnız olduğunu en sonunda biliyor. Kaderinin veya ödevinin herhangi bir yerde yazılı olmadığını da. Krallık ve karanlıklar arasında seçim yapacak olan artık odur.
Sayfa 164 - Alfa Yay.Kitabı okudu
Insan merkezci yanilsama
Bilimin son amacı artık, biyosfer ve insan dahil olmak üzere gerçekliğin tamamını ele alan, az sayıda ilkeler üstüne kurulu birleşik bir teori oluşturmak olacaktı.
Reklam
Dört ayaklı omurgalılar oluşabilmişlerse ve devamında kurbağagiller, sürüngenler, kuş- lar ve memelilerden oluşan muhteşem bir serpilmenin olanağı doğabilmişse, bunun sebebi günün birinde ilkel bir balığın su- dan çıkıp, hareket etmek için beceriksizce zıplamaktan başka çaresi olmamasına rağmen karayı keşfetmeyi "seçmiş" olma- sıdır. Böylece bir davranışın değişmesinin yarattığı sonuçlara neden olan seçilim baskısı ortaya çıkmıştır.
Hayvanların, nesneleri ya da nesneler arasındaki bağıntıları; soyut, özellikle de geometrik kategorilere göre öbekleyebildikleri de hiç şüphe götürmüyor. Bir ahtapot ya da bir sıçan, üçgen; daire ya da kare kavramlarını öğreniyor ve bu betileri, kendilerine gösterilen nesnenin boyudan, doğrultusu ya da renginden bağmışız olarak, geometrik özelliklerine göre yanlışsız tanıyabiliyor. Kedinin görüş alanına sunulan betileri çözümleyen devrelerin irdelenmesinden anlaşıldığına göre, bu geometrik başarı, doğrudan ağtabaka imgesini süzüp yeniden kuran bu devrelerin yapısından kaynaklanıyor. Bu çözümleyiciler, sonuç olarak, kendi sınırlamalarını imgeye de uygulayıp ondan kimi yalın öğeler çıkanrlar. Örneğin kimi sinir hücreleri yalnızca soldan sağa doğru eğik bir doğrunun, başkaları da karşı yöne eğik bir doğrunun imgesine yanıt verirler. Demek geometri «kavramı» sunulan nesnenin kendisinde değil, onu algılayıp; en yalın öğeleriyle yeniden kuran duyusal çözümleyicilerdedir.
Hubel, D. H.; Wiesel, T. N. (1959). The Journal of Physiology.Kitabı okudu
Herkesin bildiği üzere, istatistikler zekâ katsayısı (veya kültür seviyesi) ile çiftlerin ortalama çocuk sayısı arasında ters orantılı bir ilişki olduğunu gösterir. Buna karşın, aynı istatistikler eşler arasında zekâ katsayısı açısından çok güçlü doğru orantılı bir ilişki gösterir. Bu göreceli değerlere göre kendini en yüksek kalıtımsal gücü göre sınırlamaya çalışan elit bir tabakanın yavaş yavaş oluşabilmesini sağlayacak tehlikeli bir durumdur.
Sayfa 150Kitabı okudu
Temel biyolojik değişmez, DNA'dır. İşte bu yüzden Mendel'in geni, kalıtımsal özelliklerin değişmezliğini taşıyan araç olarak tanımlaması, Avery tarafından bunun kimyasal yollarla ortaya konması (ve Hershey tarafından kanıtlanması), daha sonra Watson ve Crick'in DNA'nın değişmezliğini çoğaltma yapısının temellerini bulup bizleri aydınlatması, hiç kuşkusuz biyoloji alanındaki gelmiş geçmiş en temel keşiflerdir.
Sayfa 101Kitabı okudu
40 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.