Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Jacques Ranciere

Jacques RanciereCahil Hoca yazarı
Yazar
8.1/10
546 Kişi
2.698
Okunma
178
Beğeni
9,9bin
Görüntülenme

Jacques Ranciere Gönderileri

Jacques Ranciere kitaplarını, Jacques Ranciere sözleri ve alıntılarını, Jacques Ranciere yazarlarını, Jacques Ranciere yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir zekanın bir başka zekaya tâbi kılındığı yerde aptallaşma vardır.
Sayfa 20 - Metis yayıneviKitabı okuyor
Konuşan varlıkların hayatını belirleyen, en az işin ve ücretin ağırlığı kadar, adların ya da adsızlığın yükü, söylenmiş ve yazılmış, okunmuş, işitilmiş sözcüklerin ağırlığıdır.
Sayfa 130Kitabı okudu
Reklam
Bir zekanın bir başka zekaya tabi kılındığı yerde aptallaşma vardır.
Cadı, yerin, yuvadaki ocağın, yeryüzünü hor görenlerin inkar ettiği yeryüzü dininin büyücüsüdür.
Sayfa 102Kitabı okudu
Her söz üretimi bir yerin meşru dile gelişine bağlanabildiği ölçüde her şey konuşur, her şeyin bir anlamı vardır: İnsanları şekillendiren toprak, alışverişlerine sahne olan deniz, ilişkilerinin okunduğu gündelik eşyalar, izlerini taşıyan taşlar.
Hayat, hayatın kekelemesi yüzünden, hayatın kendi kendini bilmekte ve kendini söylemekte gecikmesi yüzünden ölür. Siyasetin ve bilgi'nin baş belası olan, seslerin anakronik gürültü patırtısının kaynağı, konuşan varlığın kaderinin bu temel anakronizminde, yaşamak olgusunun yaşamın ne olduğunu bilmemeye, konuşmak olgusunun ne dediğini bilmemeye sebep olmasındandır. Bilinçdışı, söz tarafından ele geçirilmiş canlıya özgü bu hayat bilgisi eksikliğinden başka bir şey değildir. Ölüme gelince, o da sadece bu bilmeme halinin bir başka adıdır. Bilinçdışı ve ölüm birbiri yerine geçebilecek, eşdeğerli iki kavramdır.
Reklam
Ölümü kışkırtan hayatın fazlalığıdır. Ve toplum içinde yaşayan konuşan-varlıklarda hayatın fazlalığı, öncelikle sözün fazlalığıdır. kelimelerin v e cümlelerin bu fazlalığı, toplumsal gövdeyi ayakta tutan ve aynı zamanda onu bilim konusu yapan büyük dengelere ve büyük düzenlemelere karşı kitleler çağının insanlarını kör eder. Kralları öldüren söz fazlalığı, demokrasi çağınıninsanlarını da, toplumlarını hayatta tutan yasaların bilgisinden yoksun bırakır.
Siyasetin hastalığı öncelikle sözcüklerin hastalığıdır. Fazla gelen, silahlandırdığı katillere tamı tamına hedef göstermekten başka hiçbir şeye yaramayan sözcükler vardır.
o çeşmeden içmekten vazgeçebilirsiniz, ama içmeye çalışmaktan hiç vazgeçmeyin..
Sayfa 136Kitabı okudu
Özgürleştirmeksizin eğiten aptallaştırır.
Reklam
Anlamayanın açıklayana değil, açıklayanın anlamayana ihtiyacı vardır; anlamayanı bu vasfıyla kuran, var eden o açıklayandır.
proleter sosyolojik olarak kimliği belirlenebilir bir toplumsal grubun adı değildir. bir hesap-dışının bir outcast’ın adıdır.
144 syf.
8/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Fırsatlar eşitse zekâlar da eşittir
Fransız sosyalist yazar Jacques Ranciére bu kitabında eğitim hayatında fırsat eşitliğini savunmaktadır. Çünkü zekâlar eşit olduğu gibi fırsatlar da eşit olmalıdır! Eğitimdeki fırsat eşitsizliği eşit zekâya sahip olan biri olmasına rağmen bir insanda aşağılık kompleksi yarattığını ve asla bir şeyler başaramayacağına dair bir inanç geliştirdiğini söyler. Bu ise sadece bazıları tarafından yapılması mümkün olan üst başarılılar zümresini yaratır. Tüm bunlara karşın Ranciére aslında zekâların eşit olduğunu, asıl eşit olmayanın ise fırsatların ve çevresel etkenlerin olduğunu söyler. Bunun içinse kendimizi topluma rağmen bir alternatif olarak sunup zihnimizi özgürleştirmemizi tavsiye eder. Nitekim Ranciére'in dediği gibi cehalet cumhuriyetin, bilgi ise mutlakiyet rejiminin korkusudur.
Cahil Hoca
Cahil HocaJacques Ranciere · Metis Yayıncılık · 20142,282 okunma
Zihinsel özgürleşme toplumsal kurmacaya kendini bir alternatif olarak önermek iddiasındadır.
Sayfa 115 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Aptallar için korkacak bir şey yoktur, ama onlar bunu asla bilmeyeceklerdir.
Sayfa 108 - Metis YayınlarıKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.