Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Jerry Kloby

Jerry KlobyKüreselleşmenin Sefaleti yazarı
Yazar
0.0/10
0 Kişi
1
Okunma
1
Beğeni
478
Görüntülenme

Jerry Kloby Sözleri ve Alıntıları

Jerry Kloby sözleri ve alıntılarını, Jerry Kloby kitap alıntılarını, Jerry Kloby en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
CIA'nın ilk ve en başarılı operasyonlarından biri 1950'lerin başında İran'da gerçekleşti. İran o zamanlar ilerici bir milliyetçi olan Muhammed Musaddık(1880-1967) tarafından yönetiliyordu. Musaddık Hükümeti, İran'ın petrol endüstrisinde tekel kurmuş İngiliz petrol şirketini millileştirdi. Amerika ile Büyük Britanya, Musaddık'ın uygulamalarına
Sayfa 314 - güncel yayıncılık
Amerika'nın Küba'ya yaptığı saldırı eylemleri
** 1959 ve 1960'ta Amerika'dan kalkan uçakların bomba ve imha saldırıları. Hedefleri arasında şeker kamışı tarlaları vardı ve şeker fabrikaları bombalandı **Küba'daki hindileri bir virüsle hasta etmesi için Kanadalı bir tarım teknisyenine 5 000 dolar ödendi ve tahminen 8000 hindi öldürüldü ** 1971'de CIA, Kübalı sürgünlere Afrika domuz hummasına yol açan bir virüsü bulaştırdı. iki ay içinde Küba hükümeti ülke çapında bir hayvan salgınına engel olmak için 500 000 domuzu kesmek zorunda kaldı.
Sayfa 356 - güncel yayıncılık
Reklam
Komprador sınıf, sömürü sisteminden yararlanan ve çıkarları, metropolitan(gelişmiş) ülkelerdeki benzerleriyle çok yakından bağlantılı yerli elitlerdir.
Sayfa 263 - güncel yayıncılık
Zengin ülkelerden yoksul ülkelere akan yatırım sermayesi, genelde, yabancı yatırımcıların yararına servet elde etmeyi destekleyen kalkınma projeleri ve hizmetler için harcanmıştır. Tarafsızca değerlendiğinde, zengin ülkelerin yoksul ülkelere büyük miktarda borçlu olduğu ve 3. Dünya'nın günümüzde karşı karşıya bulunduğu borç krizinin, merkez ülkelerin asırlarca değerinin çok altında satın aldıkları kaynakların ve emeğin bir sonucu olduğu söylenebilir
Sayfa 465 - güncel yayıncılık
Neoliberalizm
Neoliberalizmin başlıca ilkeleri arasında endüstrilerin ya da ekonomi sektörlerinin serbest bırakılması; gümrük vergilerinin ve ticarete engel olan diğer şeylerin kısıtlanması ya da ortadan kaldırılması; sosyal hizmetler için yapılan devlet harcamalarının azaltılması; özelleştirme devletin sahip olduğu yatırımların özel sektöre satılması ve yerli talep yerine ihracat için üretim yapmaya ağırlık vermek
Sayfa 289 - güncel yayıncılık
Carnoy, devlet ve kapitalist ekonomi arasındaki ilişkiyi elle alırken, devletin devamlılığını garantiye alması için belli koşulları yerine getirmesi gerektiğini belirtir. Bu koşullar: 1) Birikim özel sektörlerde gerçekleştiğinden devlet üretimi ancak sınırlı ölçüde kontrol edilebilir. 2) Devlet vergi yoluyla gelir elde etmede özel sektöre bağımlıdır, bu nedenle birikimi engelleyecek politikalar gütmesi pek mümkün değildir. 3) Aynı şekilde devlet birikimi sürecini hızlandıracak bir desteğe sahiptir. 4) Devlet personeli kendi başına bir güce sahip değildir ve dolayısıyla ‘’ tüm toplumun ortak ve genel çıkarlarını’’temsil ederken, desteğe ihtiyaç duyar
Sayfa 168 - güncel yayıncılık
Reklam
Kabul edilemez borç
Gerçekte uluslararası borçların çoğu geçersizdir.Örneğin, ırk ayrımcılığının yapıldığı, beyazların idaresi altındaki Güney Afrika meşru bir halk hükümeti değildi, ama ırk ayrımcılığı sona erdiğinde, Nelson Mandela'nın önderliğindeki yeni hükümet 18 milyar dolardan daha fazla borçla karşı karşıya kaldı. IMF borcun ödenmemesi halinde Güney Afrika'nın ekonomik izolasyonla karşı karşıya kalacağı konusunda uyarıda bulundu.
Sayfa 463 - güncel yayıncılık
CIA 1960'ların başında iki yıl içinde en azından 6 kez FİDEL CASTRO'yu öldürme girişiminde bulunmuştu
Sayfa 355 - güncel yayıncılık
1984'den 1990'a kadar,Dünya bankası ve IMF'nın topladığı borç net olarak 155 milyar doların yoksul ülkelerden zengin ülkelere aktarılmasıyla sonuçlanmıştır
Sayfa 293 - güncel yayıncılık
jim Hightower
Dünyadaki tüm banka hırsızları, Dünya bankası'nın geçen elli yılda yol açtığı zararın binde biri kadar zarara yol açmamıştır.
Sayfa 296 - güncel yayıncılık
Reklam
Açlık ve yoksulluk
Geri kalmışlık ve sömürünün somut sorunları 3. Dünya'nın çoğunda hep yoksulluk, açlık , hastalık ve ölüm olarak ortaya çıkmıştır. 700 milyon insanın açlık çektiği, çoğunun yetersiz beslenmeden kaynaklanan dirençsizliğin yol açtığı hastalıklarda dahil olmak üzere açlıkla ilintili hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. bu ölümlerin büyük çoğunluğu çocuklarda görülmektedir. Her yıl 12 milyon çocuk açlıkla ilintili hastalıklar yüzünden ölmektedir. Ayrıca 2 milyar insan öğünlerinde yeterince vitamin ve mineral alamamaktadır. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır günümüzde dünyanın büyük bir kısmında çok yaygın olan açlık ve yoksulluk, kaynak, zenginlik ve iktidarın eşitsizce paylaşımının doğrudan bir sonucudur.
Sayfa 279 - güncel yayıncılık
Kral Leopard'ın yirmi yıllık yönetiminden sonra Kongo'nun tahmini 10 milyon sakini Belçika ya da yerli askerlerin ellerinde veya sömürünün yol açtığı açlık ve hastalıklar yüzünden öldü
Sayfa 270 - güncel yayıncılık
Fortune 500 listesindeki şirketlerin çoğu, birçok az gelişmiş ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasından(GSYİH) daha fazla yıllık satışlara sahiptir.( Örneğin, General Motors'un yıllık satışı Orta Amerikanın yedi ülkesinin toplam gayri safi yurtiçi hasılasından fazladır ve Exxon'un yıllık satış tutarı, Kuveyt'in gayri safi yurtiçi hasılasının dört katıdır)
Sayfa 125 - güncel yayıncılık
2. dünya savaşı'nı izleyen on yıllarda, Amerika'nın askeri, politik ve ekonomik hedefleri 3. Dünya'da neredeyse hiç denetlemeden hayata geçirildi. Bu özellikle Latin Amerika için doğrudur. Amerika belirli bir adayın ya da siyasi partinin başarılı olmasına yardım etmek için çeşitli ülkelerin içişlerine sık sık karışmıştır. Bazen bu müdahale, desteklediği ülkelere para aktarmak, bazen silah ya da askeri yardım göndermek ve bazen de Amerikan askerlerinin doğrudan işgali şeklinde gerçekleşmiştir.
Sayfa 311 - güncel yayıncılık
Yardım Programları
The new class war adlı kitabın kuramsal çatısının büyük kısmı , Piven ve Cloward’ın ondan daha önce yazdıkları Regulating the poor adlı kitapta anlatılmıştı. Bu kitapta Piven ve Cloward, devletin yürürlüğe soktuğu ‘’ yardım’’ programlarının çoğunun yoksul insanlar onlara ihtiyaç duyduğu için değil, devletin üzerindeki kitlesel baskıdan dolayı hayata geçirildiğini belirtirler. Bu bağlamda yardım programlarının gizli yanlarının aydınlığa kavuştururlar. Bunlar arasında ilk sırada yer alan, toplumsal ve siyasal huzursuzluğu sona erdirmek ve devletin meşrutiyetini sürdürmeye yardımcı olmaktadır. Dahası yardım programları aslında devletin yürütüğü bağımsız programlar olmayıp, özel sektör ekonomisiyle ellele yürüyen uygulamalardır. Örneğin, özel sektörün genişleyip yeni iş kolları yaratığı zamanlarda, devletin yürütüğü yardım programları genelde kesintiye uğrar, daha fazla insanın iş gücüne katılmasını mecbur kılar.
Sayfa 179
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.