Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Joe Herbert

Joe HerbertTestosteron yazarı
Yazar
6.9/10
9 Kişi
52
Okunma
3
Beğeni
992
Görüntülenme

Hakkında

Herbert, 1957'de Birmingham Üniversitesi'nden Anatomik Araştırmalar'da bir BSc (Hons. Sınıf I), ardından 1960'da Birmingham Üniversitesi'nden Tıp Doktoru ve 1965'de Londra Üniversitesi'nden nöroendokrinoloji alanında doktora derecesi aldı.
Tam adı:
Joseph Herbert
Unvan:
Tıp Doktoru, Yazar
Doğum:
8 Nisan 1936

Okurlar

3 okur beğendi.
52 okur okudu.
1 okur okuyor.
57 okur okuyacak.
2 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Doğal Seçilim vs. Cinsel Seçilim
Seçmenin bu biçimi, dış koşullarla ya da başka organik yaratıklarla ilişkili bir varolma savaşma dayanmaz, tersine, aynı eşeylerin bireyleri arasında, genellikle erkekler arasında, öbür eşey için yapılan savaşa dayanır. Savaşın sonucu başarısız savaşçıların ölümü değildir, tersine, onların pek az döl bırakması ya da hiç döl bırakmamasıdır. Bundan dolayı eşeysel seçme doğal seçmeden daha az serttir. Genellikle, doğadaki yerlerine en iyi uyan en dinç erkekler en çok döl bırakır.
Üniformalar tabur ve rütbe belirtmekten fazlasını yapar: Kısa süre öncesine kadar göz kamaştırıcıydılar, canlı renkleri insana başka birçok türde erkeklerin testosterona bağlı çiftleşme mevsiminde yaptığı gösterişi hatırlatırdı. Üniformaların tasarımları erkeklik ile eril statüyü haber veriyordu: Apoletler omuzları genişletiyor, miğferler, sorguçlar, ayı postları boyu vurguluyordu; bunların hepsi de testosteronla şekillenmiş bir vücudun özellikleriydi. Tüfeğin icat olmasından sonra renkli üniformaların bir dezavantaj haline geldiği anlaşılınca, askerler gösterişten çok korunma amacıyla haki renkte üniformalar ve miğferler giymeye başladılar. Ama barış taburu örneklerinde hâlâ renkli giyim görülür. Askeri üniformalar neresinden bakılırsa bakılsın, onları giyenlere hâlâ hatırı sayılır bir statü ve cinsel cazibe kazandırır, avcı-toplayıcılarda askeri gücün toplumsal değerini hatırlatır.
Sayfa 150 - Koç Üniversitesi YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanlar konuşan primatlardır, ama aslında davranış biçimleri şempanzelerinkinden çok da farklı değildir. Sözlü kavgalar, kışkırtıcı ya da etkileyici sözcük gösterileri, söz keserek itiraz ve şempanzelerin herhangi bir metin olmaksızın gerçekleştirdiği başka birçok sözlü eylem örneği insanın da yaptığı şeylerdir. İnsanlar sözler yerine eylemlere başvurduğunda benzerlik daha da büyüktür. Şempanzeler çığlık atar ve bağırır, kapıları çarpar, nesneleri fırlatır, yardım çağırır, sonrasında dostça bir dokunuş ya da kucaklamayla barışır. Frans de Waal
aklınız hep şeyinizdeye ispat olabilir mi?
Testosteronun ilk var olduğu tarihten itibaren bir erkeğin bedeni ve beyninde etkili olduğu yönündeki kanıtlar ezici ağırlıktadır.
Sayfa 67 - Testosteron Erkeği Yarattı. K.Ü.Y -İstanbul.
Ama erkeklikten sadece ve sadece testosteron sorumlu değildir. Cenin testisleri başka maddeler de üretir, bunlardan biri de “anti-mullerian hormonu” denilen, gelişmekte olan rahim ve ona bağlı yapıların gerilemesine neden olan bir hormondur. Eğer bu hormon doğru işlemezse küçük erkek hem erkek hem dişi iç üreme organları geliştirecektir.
Detaylara inmeyi seviyorsanız okunabilir onun dışında bazı yerleri çok sıktı. Kitap tamamiyle araştırmalara dayanıyor çoğu da kesin olmayan araştırmalar. Darwin den çok alıntılar yapması, türlerin kökenine inmesi, insandan ziyade başka hayvanlarin erkek ve dişileri üzerinde yapılan araştırmalara da yer vermesi merak edenler için okunabilir bir kitap
Testosteron
Testosteron

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
231 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Bilimsel verilere dayanan geniş içerikli bir kitap olmuş. Beynin işleyişinde önemli bir rolü olan bu hormon genel olarak herkesin erkek üreme hücrelerini geliştiren hormon olarak bildiği bir hormon. Ancak bu rolü dışında birçok önemli işleyişte de etkisi var. Şiddet ve savaş ile ilgili olan kısımları çok beğendim
Testosteron
TestosteronJoe Herbert · Koç Üniversitesi Yayınları · 202152 okunma
231 syf.
7/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Kitap; testosteronun insanları, özellikle de erkekleri, nasıl etkileyip kontrol ettiğini bilimsel olarak anlatıyor. Yazarın vermiş olduğu örnekler bilimsel verilere ve gözlemlere dayanıyor. Uydurma yok kısacası.
Testosteron
TestosteronJoe Herbert · Koç Üniversitesi Yayınları · 202152 okunma